Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

En av nyheterna som gått runt här i dag är att Google är nära en uppgörelse med myndigheten Federal Trade Commission (FTC) om böter på 22,5 miljoner dollar, cirka 157 miljoner kronor. Det innebär i så fall den största bötessumman FTC någonsin har utfärdat till ett enskilt företag.

Anledningen: Google har brutit mot integritetsreglerna för Apples webbläsare Safari som används i Mac-datorer, Ipad, Iphone och Ipod touch. Google och flera andra annonsföretag har använt sig av kod som ”lurade” webbläsaren för att kunna bevaka vad användare, som egentligen hade blockat sådan aktivitet, gjorde där för att visa riktade annonser för dem. Vilket Wall Street Journal rapporterade om i februari i år.

Överträdelsen ger dålig PR för Google som varit i blåsväder kring integritetsfrågor tidigare. Men bötessumman är dock ingen match för sökjätten som enligt förra årets resultat omsatte de pengarna på runt fem timmar.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson