Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

I dag (sent i går kväll svensk tid) kom nyheten att det professionella nätverket Linkedin köper den digitala presentationstjänsten Slideshare för 119 miljoner dollar (cirka 800 mkr), 45 procent av dem kontant och resten i aktier. Linkedin passade på att pusha ut nyheten samma dag som företaget visade en vinst på 188,5 miljoner dollar (cirka 1,3 mdkr) för första kvartalet i år. En ökning på 101 procent jämfört med samma kvartal i fjol.

Slideshare har funnits sedan 2006 och är en webbtjänst där man kan ladda upp sina presentationer och dela dem med andra. Linkedins köp av presentationsverktyget är logiskt då båda tjänsterna går ut på att användarna ska kunna visa upp sina erfarenheter och kunskaper på olika sätt.

Linkedin har sitt huvudkontor i Mountain View i Silicon Valley, grundades 2002 och har i dag 161 miljoner medlemmar. Företaget har under de senaste månaderna varit aktiva med uppköp av digitala tjänster inom den professionella sfären. I oktober 2011 köpte man Connected, en tjänst för att synka kontakter mellan olika digitala tjänster. I januari i år visitkortsläsar-appen Cardmunch, i februari Rapportive – ett tillägg till Gmail som visar en persons kontaktuppgifter och länkar till sociala medier-sajter i samband med att man skickar eller får ett mejl.

Vad köpet av Slideshare innebär för användarna är ännu inte klart. Till en början blir det ingen skillnad, skriver Deep Nishar, chef för produkt- och användarutveckling, på Linkedins företagsblogg. Men man kommer att titta på hur tjänsterna kan integreras ytterligare. Redan i dag kan man lägga upp presentationer och videoklipp från Slideshare och visa dem i sin Linkedin-profil.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson