Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Rummet är fullt av hundratals röster som pratar om att leva ”livet 3.0”. Åtminstone är det vad arrangörerna Funders & Founders, en organisation som vill koppla ihop investerare med företagsgrundare, har bjudit in dem till att göra. Eventet heter Life 3.0 – Love, Sex and Tech med en slogan: ”startups som kan förändra hur vi lever våra liv”. För livet 3.0 ska vara det där internet på riktigt spelar en roll i våra dagliga liv.

På Fairmont Hotel, på Mason Street i San Francisco där eventet äger rum, har startups samlats för att pitcha till potentiella användare och investerare. Här finns sociala dejtingsajter, en lunch-tjänst för att träffa affärskontakter, videotjänster, spel och många fler.

Jag pratar bland andra med Oleg Kostour, en av grundarna till och vd:n för Pair – en app där par kan kommunicera med varandra. I Pair kan du bland annat skriva meddelanden, dela bilder, skicka videor, rita bilder tillsammans med din partner och skriva in årsdagar. Utifrån det skapas en gemensam tidslinje där ni kan följa er kommunikation i förhållandet.

Det finns en trend här, den om att de sociala nätverken krymper till att innefatta ett begränsat antal personer. Med stora sociala nätverk som Facebook och Twitter har behovet av att kommunicera med en inre krets eller rädslan för att det man skriver ska läsas av fel person lett till nya tjänster. Ett exempel är det sociala nätverket Path, som profilerar sig som en dagbok man delar med sig av till familj och nära vänner. På Facebook finns funktionen stängda grupper och Google+ har Hangouts.

I Pairs fall handlar nätverket bara om två personer. Tänk på hur du pratar med din partner i dag – via telefon, sms, mms, mejl, kanske video via Skype, Google chat eller FaceTime om ni befinner er på olika ställen. Många av dem är väl invanda vanor som Pair försöker utmana, men det kan finnas en fördel i att ha flera av dem samlade på samma ställe. Pair marknadsför sig som en app för långdistansförhållanden och resor isär. Det krävs dock en uppkoppling, vilket kan vara en utmaning med roaming-kostnader som man helst vill slippa när man är i ett annat land.

Pair hade 50 000 användare fem dagar efter appen lanserades för en månad sedan och grundarna har fått pengar från Michael Arringtons CrunchFund, affärsängeln Ron Conway och Dave Morin, som just driver det sociala nätverket Path. Hur många användare appen har nu vill Oleg Kostour inte kommentera. Frågan är väl om paren fortsätter att använda den eller går tillbaka till det som är hemtamt? Oavsett är trenden med avgränsade sociala nätverk redan här.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson