Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

I veckan ägde Apples utvecklarkonferens WWDC rum i San Francisco. För er som följde livebloggen på Nliv.se kunde ni läsa att ett antal män stod på scenen och pratade om Apples nyheter under konferensens inledningspresentation.

Den här gången var inget undantag när det gäller männen. Enligt skribenten Joe Kurera, som bor här i Bay Area, har endast två kvinnor synts på WWDC-scenen sedan Apple släppte Iphone 2007.

Han har gått igenom 16 timmars videomaterial från WWDC och kommit fram till att 57 män och alltså två kvinnor stått på scenen och pratat under inledningspresentationerna. Det var 2009 som entreprenören Stephanie Morgan, tillsammans med kollegan Neil Young, visade upp en app från San Francisco-bolaget Ngmoco. Och 2010 presenterade Jan Herman från Zynga, tillsammans med Zynga-grundaren och förre vd:n Mark Pincus, spelet Farmville för WWDC-publiken.

Visst kan man skylla på att det finns färre kvinnor i teknikvärlden, men fördelningen borde ändå inte vara två kvinnor och 57 män!

Apple föregår helt enkelt inte med ett gott exempel och har långt ifrån en jämställd ledning. Bara en av tio personer i ledningsgruppen är kvinna och det är Angela Ahrendts som är chef för Apples butiker off- och online. Hon anställdes i oktober förra året och var tidigare vd för Burberry.

LÄS MER: ”Siri, nu är det dags att sova”

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson