Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

TECHCRUNCH DISRUPT I SAN FRANCISCO För ett år sedan satt Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg på teknikkonferensen Techcrunch Disrupts scen och sa att han var besviken över hur Facebook-aktien hade presterat.

På onsdagen intervjuades han återigen av teknikbloggen Techcrunchs grundare Michael Arrington på samma konferens, men då var aktiekursen inte längre en fråga. Den ligger sedan några veckor över introduktionskursen 38 dollar från i maj förra året, och stannade på dryga 45 dollar när Nasdaq-börsen stängde på onsdagseftermiddagen.

techcrunch13 (23 av 23)Foto: Louise Pettersson – Wilmafoto

Trots den svajiga resan för Facebooks börsintroduktion frågade ändå Arrington vad Zuckerberg skulle ge Twitter för råd inför mikrobloggens stundande inträde på börsen.

– Jag är den sista personen du ska fråga om en smidig börsnotering, sa Zuckerberg och skrattade.

Han sa också att han var rädd för att ta Facebook till börsen.

– Jag var orolig för att anställda skulle lämna oss eller bli demoraliserade.

Och kommenterade återigen felsatsningen Facebook gjorde med att utveckla en webbapplikation i html, istället för i IOS och Android direkt, med att säga att man tidigare byggde på webbversionen av det sociala nätverket.

– Vi tog ett år för att fixa till det och fick mycket skit för att vi inte tjänade pengar på mobilt, sa han.

Något som Facebook har lyckats vända i de senaste kvartalen, och senast stod mobilt för 40 procent av intäkterna.

Men det ligger bakåt i tiden, och konversationen handlade också om vad Facebook ska göra framåt samt Zuckerbergs tankar om avslöjandena kring NSA. Vilka bland annat handlar om att den amerikanska underrättelsetjänsten skulle ha bakdörrar till it-jättar som Facebook. Något som bolagen själva tillbakavisar.

Facebook har i dag 1,15 miljarder aktiva användare och målet är nu, enligt Zuckerberg, är att nå de andra fem miljarder människorna i världen. Bland annat har han, tillsammans med mobiltillverkarna Nokia, Samsung och Ericsson, startat en satsning för att ge uppkoppling till de två tredjedelar av världens befolkning som inte har internet i dag.

Men för att nå nya användare gäller det också att ha deras förtroende.

– Jag tycker att det är vårt jobb att skydda våra användare. Och jag tycker att det är regeringens jobb att skydda alla oss, sa han och syftade på den amerikanska regeringens balans mellan att skydda människor från terrorism och att försvara civila rättigheter.

– Jag tycker att regeringen sabbade det, sa Zuckerberg.

Och hänvisade också till att regeringen efter avslöjandet om NSA-övervakningen sa att den inte främst gäller personer i USA utan i andra länder. Vilket inte är bra för Facebook som har stora användarvolymer utanför USA.

Zuckerberg nekade till att regeringen skulle ha en bakdörr till Facebooks servrar, och sa att förfrågningar om information hanteras en och en. I måndags lämnade Facebook, tillsammans med Yahoo, in en stämning med en förfrågan till FISA-domstolen (Foreign intelligence surveillance court) om att få offentliggöra fler uppgifter kring regeringsförfrågningar om användares information.

– Vi är inte i slutet av det här, sa Zuckerberg.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson