Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Då var datumet för Apples nästa event spikat. Det blir, som har läckt ut tidigare, nu på tisdag den tionde september.

”Det här borde lysa upp allas dag”, skriver Apple i en inbjudan med färgglada cirklar på som gick ut till flera medier på tisdagen.

LÄS MER: Då kommer (kanske) nya Iphone

iphone5c-bunchRyktena kring vad som ska lanseras snurrar främst kring två nya mobiltelefoner. En ny billigare Iphone 5C som förväntas komma i flera färger, därav de kulörta cirklarna på inbjudan? Den tros ha plastbaksida, och det har bland annat läckt ut ett foto där den (om det nu är äkta) ligger i en plastförpackning likt hur Ipod levereras.

Den andra mobiltelefonen är nästa generation Iphone 5S alternativt 6. När det gäller utförandet verkar det som den kommer att ha en hemknapp direkt på pekskärmen och även säljas i guldfärg. Det snackas också om en inbyggd fingeravtrycksläsare för att låsa upp telefonen med. Kameran förväntas få en uppdatering, och telefonen en snabbare processor och batteritid.

Troligt är att det nya mobiloperativsystemet IOS 7 lanseras skarpt med telefonerna. Eventet är alltså den tionde september och om släppen följer Apples vanliga tågordning kommer de nya modellerna ut i handeln den 20 september.

LÄS MER: Det blev ett plattare IOS från Apple

Flera andra mobiltillverkare har sänkt priserna på sina mobiler. Senast var det Google som gick ner i pris för Nexus 4, och Samsung har sänkt priset för Galaxy S4. Marknaden bäddar för ett priskrig, och Samsung är en stor konkurrent till Apple. Enligt analysföretaget IDC:s senaste kvartalsrapport för smartphone-marknaden har Samsung störst andel med 30,4 procent, jämfört med Apples 13,1 procent.

Men frågan är om det bara blir de förväntade mobilerna som lanseras på eventet. Det finns olika bud och på tisdagskvällen här skrev teknikbloggen Gigaom om en rapport angående en eventuell ny version av mediespelaren Apple Tv. Det är handelsplattformen Panjiva som har hittat indikationer på det i sin sökdatabas. Och Apple ska ha tagit mot flera leveranser från Kina med produkter som har misstänkta namn.

Apples aktie hade gått upp med 1,36 procent, till knappt 489 dollar, när Nasdaq-börsen stängde på tisdagen. It-jätten är nu tillbaka som börsens högst värderade bolag, men aktiekursen ligger fortfarande långt ifrån toppnoteringen på 705 dollar i september förra året.

Jag kommer att liverapportera här på bloggen från Apples dragning på tisdag, med start klockan 19 svensk tid.

Foto ovan från den kinesiska sajten Iapps.im där det låg ute en kort stund innan det kom en förfrågan från en ”relevant part” att ta bort det, enligt Engadget.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson
Fler bloggar