Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Ryktena om en ny modell av Iphone från Apple är igång igen. Och kanske blir det både en ny version av Iphone 5 och en billigare variant av telefonen.

Apple är känt för sitt hemlighetsmakeri kring nya produkter, men läckorna är många och ibland undrar man om bolaget självt har planterat dem. Vd:n Tim Cook har tidigare flaggat för att det ska komma nya produkter i höst och under 2014.

När det gäller nya Iphone lutar lanseringen åt ett specialevent den tionde september. Det var i helgen som teknikbloggen All Things Digital släppte datumet, som kommer från en av deras källor.

Telefonen kommer största sannolikhet kommer att släppas med nya operativsystemet IOS 7, som lanserades på Apples utvecklarkonferens WWDC i mitten av juni. Det ligger i linje med Apples tidigare lanseringar att nya operativsystem testas av utvecklare i några månader, för att sedan släppas med en ny produkt.

LÄS MER: Det blir ett plattare IOS från Apple

All Things Digital skriver att det handlar om en uppdatering av Iphone 5, men spekulerar också i att en billigare telefon med plastrygg kan vara på gång. Under de senaste veckorna har foton av komponenter till en så kallad Iphone 5C läckt ut. Och även delar till Ipad och Ipod Touch.

Människorättsorganisationen China Labor Watch har anklagat Apple-leverantören Petragon för att använda barnarbetare, och under en säkerhetsinspektion av en fabrik ska man ha sett den nya telefonen. Ett foto av förpackningar för 5C har läckt ut på den kinesiska bloggen Weiphones forum, men har dock inte kunnat verifieras som äkta.

När det gäller beteckningar på telefonerna spekuleras det i att om nästa Iphone 5 skulle få ett S i namnet för ”speed”, så skulle C till exempel kunna stå för ”color”, enligt rykten om ett antal färgglada Iphones, ”cheap” eller ”consumer”.

Även om Apple tjänar mycket pengar på Iphone, och ökade försäljningen av telefonen under det senaste kvartalet, har bolagets marknadsandel gått ner. Iphone har konkurrens från billigare Android-telefoner och ligger långt efter ärkerivalen Samsung. Enligt analysföretaget IDC:s senaste kvartalsrapport för smartphone-marknaden har Samsung störst andel med 30,4 procent, jämfört med Apples 13,1 procent.

LÄS MER: Utmanaren Samsung flåsar Apple i nacken

Apple är visserligen återigen börsens högst värderade bolag till 423 miljarder dollar, men toppnoteringen på 705 dollar per aktie för snart ett år sedan är ett minne blott. I dag ligger kursen runt 460 dollar – ett tapp på cirka 35 procent och många miljarder i börsvärde under ett år.

LÄS MER: Apples fall från tekniktronen

Lång tid mellan lanseringarna, patentkrig med bland annat Samsung och anklagelser kring skatteplanering har gjort sitt till för raset, som har mildrats något sedan lanseringen av IOS 7 i juni. Under presentationen av det nya operativsystemet i början av sommaren gjorde marknadschefen Phil Schiller det klart för publiken att Apple har tagit åt sig av kritiken kring bristande innovationskraft.

”Att vi inte kan innovera mer, ’my ass’”, sa han på scen.

Vi får se om datumet tionde september för lanseringen av nya Iphone stämmer, men troligt att är att det blir någon gång under september eller oktober.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson