Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

”När amerikanska regeringstjänstemän kom till Silicon Valley för att efterfråga lättare sätt för världens största internetbolag att lämna över användardata som en del av ett hemligt övervakningsprogram blev företagen arga. Men till slut så samarbetade några av dem i alla fall litegrann.”

Så inleds New York Times-artikeln, som kom ut på fredagseftermiddagen amerikansk tid, angående den uppmärksammade nyheten om de amerikanska underättelsetjänsterna NSAs och FBIs övervakningsprogram PRISM.

LÄS MER: USA hävdas samla in data direkt från Google, Apple och Facebook

Twitter ska ha nekat till att vilja göra det lättare för regeringen att samla in information, men andra företag som Google, Facebook, Apple och Yahoo ska, enligt källor till New York Times, ha varit mer lite mer hjälpsamma.

Men under fredagen gick även två Silicon Valley-vd:ar, Facebooks Mark Zuckerberg och Googles Larry Page, ut med kommentarer kring att de påstås upplåta sina servrar till PRISM.

Larry Pages bloggpost har rubriken: ”What the…?” Och han skriver bland annat:
”Ett, vi har inte gått med i något program som skulle ge USA:s, eller andra regeringar, direkt tillgång till våra servrar. USA har ingen bakdörr till informationen i våra datacenter. Vi har inte hört något om ett program som kallas PRISM förrän i går.”

Mark Zuckerberg skriver i ett inlägg på Facebook:
”Jag vill personligen svara på de upprörande pressrapporterna om PRISM:
Facebook är inte och har aldrig varit del av något program där man ger USA och någon annan stat direkt tillgång till våra servrar.”

Båda vd:arna skriver att bolagen bara lämnar ut data om det krävs enligt lagen. Och enligt New York Times är det just där skon klämmer. Det handlar dock, enligt artikeln, inte om direkt tillgång till några servrar. Utan istället om förhandlingar mellan it-bolagen och amerikanska myndigheter om tekniska metoder för att mer effektivt kunna samla in data om utländska användare, enligt lagliga förfrågningar som går under FISA – Foreign Intelligence Surveillence Act. För när det gäller internetövervakning ska det, enligt rapporter, främst handla om utländska medborgare man övervakar och inte amerikanska.

New York Times källor, som ska vara insatta i förhandlingarna, menar att det i minst två fall – Facebook och Google – har diskuterats planer för att bygga separata säkra portaler där regeringen ska kunna efterfråga data. Och när det gäller hemligstämplad information får ju heller inte företagen diskutera sådan. Twitter ska som sagt ha nekat till att förhandla med regeringen om hur man lämnar ut data, för även om man måste följa FISA så innebär inte det att man behöver göra det enklare för regeringen att lämna ut information.

I uttalanden efter avslöjandena under torsdagen sa alla nio it-jättarna, som pekats ut i PRISM, att det inte visste något om ett program som skulle ha tillgång till deras servrar. Men samtidigt sa de att bolagen måste följa lagen och lämna ut saker där det finns ett domstolsbeslut eller laglig förfrågan. New York Times menar alltså att det skulle kunna passa in i förhandlingarna som ska ha gjorts med bolagen angående tekniska system för att dela informationen.

Då handlar det inte om bakdörrar till servrar, utan företagen fick frågan om de kan ”sätta upp en stängd mejlinkorg och ge regeringen nyckeln”, beskriver en av New York Times källor det som. Facebook ska ha byggt ett sådant system redan, och datan lämnas ut först efter att företagsadvokater har tittat på förfrågningarna.

Men kort efter New York Times-artikeln publicerades gick Google återigen ut och dementerade uppgifterna. David Drummond, chief legal officer på Google, skriver i ett inlägg på Google Plus:
”Vi kan inte säga det mer klart än så här – regeringen har ingen tillgång till Googles servrar – varken direkt eller via en bakdörr eller en så kallad drop-box (det som ovan beskrivs som en stängd mejlinkorg).”

Som vi alla, som följt utvecklingen av PRISM, har förstått så är sista ordet i den här historien ännu inte sagt. Det är inte helt lätt att hänga med i svängarna, och vem vet vad som är sant eller inte?

För att slänga in ytterligare en rapport i leken så skrev teknikpublikationen CNET News.com, sent på fredagskvällen amerikansk tid, om att man har källor som dementerar servertillgången hos bolagen. Det ska istället handla om att samla in information utifrån en formell och laglig process med order från kongressen, något som ska ha påbörjats 2007.

Washington Post, som tillsammans med The Guardian var först ut på torsdagen med nyheten om presentationen, tog senare samma dag tillbaka de välciterade orden ”medvetet deltagit” i PRISM och ersatte dem med mer vaga formuleringar om vilken slags tillgång till information det handlar om. Och efter New York Times artikel på fredagen, CNET News.coms rapport och Googles ytterligare dementi samt annat kommer det säkert att följa många fler.

LÄS OCKSÅ: ”It-jättar hjälper USA att spionera”

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson