Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

I dag, fredag, levereras de första Tesla Model S-bilarna till kund. Det är en bil som helt går på batteri och den första Tesla-bilen som tillverkas i en större skala. Teslas sportbil Roadster, som kom ut 2008, har varit mer av ett så kallat ”proof-of-concept” och sålts i ett mindre antal.

Tesla har sin fabrik i GMs gamla lokaler, i Fremont här i Kalifornien, och sitt huvudkontor i Palo Alto i Silicon Valley. Företaget startades 2003, har tagit in kapital elva gånger och börsnoterades på Nasdaq i juni 2010. Utvecklingen av deras bilar är en kostsam historia och man kan tänka sig att Model S är en avgörande faktor för Teslas framtid. Företaget har hunnit samla på sig skulder på 750 miljoner dollar, cirka 5,2 miljarder svenska kronor, skriver TheDetroitBureau.com.

Kommer Model S att leva upp till förväntningarna? Jag är långtifrån en bilexpert, men den verkar ta ett stort steg för elbilsutvecklingen – som pågått i över 100 år. Den mest kraftfulla modellen av Teslas sedan kan, enligt företaget, gå upp till 300 miles per laddning, cirka 480 kilometer. Modellerna med mindre batteristyrka börjar på 160 miles per laddning, cirka 260 kilometer. Batteriet tar dock tid att ladda. Från tre-fyra timmar med en kraftfull strömstation, men i hemmet upp till 18 timmar, enligt TheDetroitBureau.coms beräkningar.

Om den kan utmana i bilindustrin är nästa fråga. Bensinpriserna här i USA går ner igen och Model S är en dyr bil. Den hör hemma i i det övre prissegmentet och kostar närmare 100 000 dollar, cirka 700 000 kronor, i den högre prisklassen och ner till 50 000 dollar, cirka 350 000 kronor, i den lägre. Då ska man komma ihåg att bilpriser är lägre i USA än i Sverige. Prisspannet för Model S beror främst på batteristyrka.

Tesla planerar att producera 5 000 Model S-bilar i år och 20 000 nästa år. Enligt Tesla är redan 10 000 bilar förhandsbokade. Vill du se hur det ser ut när bilen byggs ihop har Tesla lagt upp en video på Youtube. De första leveranserna sänds live klockan 15.30 (San Francisco-tid) i eftermiddag,

Entreprenören Elon Musk som är medgrundare till Tesla, tillsammans med Marc Tarpenning, var även en av grundarna till Paypal och har inte bara producerat elbilar. I slutet av maj skickade hans företag SpaceX, som första privata företag, upp rymdskeppet Dragon till International Space Station.

En av investerarna i Tesla, Steve Jurvetson, har bokat sitt exemplar av Model S och tog sig en titt på bilen i veckan. Han postade några foton på sitt konto hos fototjänsten Flickr, som visar elektronikpanelen i Model S med bland annat Google Maps satellitvy för trafikuppdateringar.

Foto: Steve Jurvetson

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson