Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

En dollar och ingen bonus. Så mycket ska Facebook-grundaren och vd:n Mark Zuckerberg ta ut i lön i år, och sällar sig således till gruppen av vd:ar som ingår i den så kallade ”one dollar salary club”. I Silicon Valley är han i sällskap av bland andra Hewlett Packards Meg Whitman, Zyngas Marc Pincus och Teslas Elon Musk.

Det snackades om endollarslönen redan i samband med Facebooks börsnotering i maj förra året, men summan och att Zuckerberg avstår från bonus bekräftades i en skrivelse daterad i fredags om Facebooks årsmöte för aktieägarna.

Fenomenet med endollarsklubben i modern tid (finns även exempel från i början och mitten av 1900-talet) uppstod när Steve Jobs gick tillbaka som vd för Apple 1998. Från och med då tjänade han en dollar i lön per år, även om han fick annan kompensation från 2003 och framåt. Efter honom 2005 följde Google-grundarna Larry Page och Sergey Brin, och dåvarande vd:n för Google Eric Schmidt som alla tre tjänade en dollar. De båda grundarna gör det än i dag.

Men för att gå tillbaka till Mark Zuckerberg går det inte alls någon nöd på honom. I skrivelsen till amerikanska finansinspektionen SEC om aktieägarmötet står det att han löste in 60 miljoner aktieoptioner precis före Facebooks börsnotering. De var då värda 2,3 miljarder dollar, cirka 15 miljarder kronor, och hälften av aktierna sålde han i noteringen till kursen 38 dollar och håvade in runt 1,1 miljarder dollar för att betala en skatteskuld.

Utöver det har han ytterligare 6o miljoner aktieoptioner som kan lösas in den 7 november 2015, för det låga priset av 0,06 dollar styck. Och då ska vi inte heller glömma att han totalt har 609,5 miljoner aktier i Facebook som, även om han har förlorat sju miljarder på dem sedan börsnoteringen, i dag är värda 16,4 miljarder dollar. Alltså cirka 107 miljarder kronor.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson