Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Facebooks aktie öppnade på 42,05 dollar på Nasdaq-börsen nu på förmiddagen och de första 82 miljoner aktierna såldes inom 30 sekunder.

Börsintroduktionen blev försenad 30 minuter och startade 11.30 (östkusttid). Fördröjningen berodde enligt uppgifter på tekniska problem med meddelandesystemet, som skickar tillbaka en bekräftelse till dem som handlar.

Efter en halvtimme gick aktien ner mot introduktionskursen 38 dollar igen, vilket kan bero på att det var problem med att få igenom köporder. Källor till CNBC säger att de lagt in en order klockan 9.30 och att de ännu inte har fått meddelande om att den har gått igenom.

Det här kunde man läsa på Dow Jones Newswire för en dryg en timme sedan, skriver Wall Street Journal:

*DJ Nasdaq: Investigating Issue Delivering Trade Execution Messages From Facebook IPO
*DJ Nasdaq: Working To Deliver Executions Back To Customers

Nu säger Nasdaq att det ska ge ut manuella rapporter till dem som har köpt eller sålt aktier.

När kursen var nere på 38 dollar igen gick, enligt Wall Street Journal, Facebooks bankgaranter, ”underwriters”, in och stödde noteringen för att aktien inte skulle hamna under introduktionspriset. Efter ett par timmar ligger kursen nu (liveuppdatering av kursen finns här) strax under 41 dollar. Börsnoteringen sker under en händelserik vecka på börserna på grund av oro i Grekland och Spanien.

Många amerikanska medier skriver om hur rik Mark Zuckerberg blir i och med börsnoteringen. Wall Street Journals ”Wealth-o-Meter” tickar på nedan och visar hur rik.

I måndags skrev jag om de som blir miljonärer och miljardärer i börsnoteringen och en av de som tjänar på den är riskkapitalbolaget Greylock Partners, som investerade i Facebooks c-runda och ägde 2,1 procent av bolaget innan börsintroduktionen.

– Det här är en spännande stund för Silicon Valley och nu handlar det främst om vad Facebook gör med framtiden, säger David Sze, partner i Greylock, i en livesändning på CNBC.

Här kan du se Mark Zuckerberg ringa i klockan för att starta introduktionen, efter det ”hackathon” där Facebook-anställda samlades för att programmera tillsammans hela natten på Facebooks campus i Menlo Park.

————————————————————————————————————————————————
Uppdatering efter Nasdaq-börsens stängning: När Nasdaq stängde för några minuter sedan var aktiekursen tillbaka på strax över introduktionskursen med 38,23 dollar och tappade alltså till slut knappt fyra dollar från öppningskursen som var uppe i 42,05 dollar. Därmed uteblev det kurslyft som många väntade sig. Kursen vid stängningen innebär en värdering av Facebook på runt 104 miljarder dollar (cirka 750 mdkr). CNBC säger att de fortfarande får mejl från folk som säger att de inte har fått bekräftelser på deras order.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson