Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Jag är på plats på Facebooks campus i Menlo Park, för eventet som Facebook har bjudit in till med meddelandet ”Kom och se vårt nya hem på Android”.

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg har precis kommit ut på scen.

”I dag ska vi äntligen prata om den där Facebook-telefonen, eller om hur du kommer kunna göra om din Android-telefon till en social telefon”, inleder Mark Zuckerberg med att säga.

”Vi har våra telefoner med oss hela tiden, och vill veta vad som pågår med folk runtomkring oss”, säger han, och refererar till gamla klumpiga datorer och var vi är i dag.”

”När vi införde ”Newsfeed” började våra användare konsumera dubbelt så mycket innehåll. Vi vill nu erbjuda den upplevelsen direkt till din telefon, till så många som möjligt”, säger han.

”Vi spenderar tre gånger så mycket tid på Facebooks app, än alla andra appar”, hävdar Mark Zuckerberg.

”I dag ska vi prata om en ny kategori av upplevelser, på din hemskärm i din telefon. Vi tycker att den ska vara personlig. Det är en app som du kan installera på din Android-telefon, och vi kallar den ”Home”, säger han nu.

”Vi vill att det ska kännas som en mjukvaruppdatering, mer än bara en app”, säger han.

Han visar hur hemskärmen ser ut och hur man kan gå till höger och vänster mellan inlägg och kan gilla dem direkt i hemskärmen. Man kan också ”svepa” uppåt på skärmen och då kommer alla olika appar fram.

Nu förklarar han att om du tittar på ett foto, eller spelar ett spel, och vill dela det med någon kan du göra genom något han kallar ”chat heads”, där man kan plocka upp olika personer på skärmen och dela det direkt med dem.

Nu kommer Adam Mosseri, produktchef, upp på scen. Han ska göra en livegenomgång av Facebook Home.

”För statusuppdateringar har vi lagt upp texten med omslagsbilden i bakgrunden”, säger Adam Mosseri.

Han visar upp olika inlägg, som foton och statusuppdateringar (ledsen att jag inte kan visa foton än, sitter med datorn i knät och kan inte ladda in dem direkt), där man kan gilla och kommentera i det han kallar ”cover feed” (som alltså är det innehåll som visas på hemskärmen).

”Det är för att visa användaren de viktigaste sakerna. Notifieringar är för att inte missa något”, säger han.

”Vi försöker flytta folk från appar och ”tasks” till innehåll”, säger han.

Nu kommer nästa person upp på scen, Joey Flynn som är designchef och ska prata om ”chat heads”, som Mark Zuckerberg visade tidigare.

”Dina meddelanden ska inte bara kunna skickas på ett särskilt ställe i din telefon”, säger han.

Han visar upp en notifiering han har fått av en kompis. Det är en artikel och att han kan chatta med sin kompis i realtid i samma skärm. Själva chatthuvudet är ett liten rund ring med personens bild i.

Nu kommer nästa person ut (uppfattade inte hans namn) och berättar hur det går till att ladda ner Home.

”Gå bara in i Google Play och ladda ner appen”, det är det lättaste”, säger han.

”Då kommer den att fråga om du är säker”.

”Vi kommer inte att lansera den på surfplattor nu, men vi kommer att försöka göra det längre fram”, säger han.

Home gäller alltså än så länge Android-telefoner, inte surfplattor.

Det har fortfarande inte kommit någon telefon alltså….

”När vi byggde om Android-appen var det första steget till Facebook Home”, säger han.

Nu kommer Mark Zuckerberg tillbaka. Han visar en film och säger att de ska göra Home tillgängligt för några telefoner den 12 april.

Och nu verkar telefonen vara på gång.

En person från HTC, och operatören AT&T, är på väg upp på scen.

Peter Chou, vd på HTC, säger att de har jobbat på telefonen tillsammans länge. Den ska heta HTC First – och kommer att ha Facebook Home förinstallerat. Det är helt i linje med ryktena innan, vilket Home också är.

”Det är den enda telefonen som kommer att ha Facebook Home förinstallerat och optimerat för telefonen”, säger Peter Chou.

Nu pratar Ralph de la Vega, vd för AT&T Mobility.

”HTC First ska finnas tillgänglig den 12 april för 99,99 dollar (cirka 700 kronor), exklusivt via AT&T. Och du kan förbeställda den i dag”, säger Ralph de la Vega.

Mark Zuckerberg kommer tillbaka och säger att Facebook även kommer att samarbeta med europeiska operatörer inom några månader. Han nämner EE och Orange.

”Vi är bara i början av det här. Det är en ära att jobba med den här utvecklingen. Det är både ett tekniskt problem och ett socialt problem. Vi ser fram emot att göra det och dela det med er”, avslutar han, i sann Mark Zuckerberg-anda.

Nu blir det frågor från publiken.

Någon frågar om hur installationen av Home går till.

För att installera det på ett smidigt sätt ska man ladda ner de senaste versionerna av Facebooks appar. Det indikerar att det kan bli problem annars.

En CNN-reporter frågar om unga flyr Facebooks chatttjänst.

Mark Zuckerberg svarar att Facebooks användare går in i snitt 10-12 gånger i dagen i Messenger-appen, men det gäller alla användare. Han adresserar inte unga speciellt.

Nu frågar en IDG-reporter om hur Facebook kommer att använda datan från Home.

”Vi använder analysverktyg för att titta på vad vad våra användare gör”, säger produktchefen Adam Mosseri, men lovar att informationen blir anonym efter ett tag.

”Men det är inget som går ut, det går in i Facebook igen”, säger Mark Zuckerberg.

Nu frågar en reporter om Facebook är ute efter att konkurrera med Google.

”Jag tror att det här är bra för Google. Det här kan ta en del av Iphones goda kvalitéer till Android-telefoner”, menar Mark Zuckerberg.

Är det här ett sätt för Facebook att tillfredställa marknadens förväntningar på att nätverket ska tjäna mer pengar, frågar samma reporter.

”Vi kommer att ta annonser till ”cover feed”, men de finns inte integrerade än”, säger Dave Mosseri.

Det finns alltså inga annonser i Home än, men det lär komma.

Kommer vi att få se uppdateringar från andra sociala nätverk, frågar någon.

”Jag skulle gärna vilja se det. Över tid kommer vi att få se mer innehåll i det och jag tror att det är en stor möjlighet”, säger Mark Zuckerberg.

Nu kom en fråga om var nedladdningen av Home kommer att bli tillgänglig den 12 april. Det kommer bara att vara i USA först och inte Europa förrän senare.

Än så länge kommer Home alltså att fungera i USA på några telefoner, HTC First, HTC One X, Samsung Galaxy S 3 och Samsung Galaxy Note 2. Det kommer också till HTC One och Samsung Galaxy S4, samt fler telefoner under de kommande månaderna.

Och där var eventet slut och mitt batteri i datorn med. Tack alla ni som följde med!

Läs mer: Senaste ryktena inför Facebooks Android-event

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson