Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Det finns ett konstant flöde av rykten om dalens företag. I helgen som gick var det ryktet om att Facebook ska starta ett söksamarbete med Yahoo som snurrade. Det är Yahoos vd Marissa Mayer som ska ha diskuterat med gamla kollegan från Google, Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg, om hur de ska utöka bolagens samarbete. Det skrev engelska The Telegraph om i söndagens tidning. Teknikbloggarna hängde på och karusellen var igång.

De båda internetjättarna har gjort upp några gamla patentstrider och samarbetar redan kring några mindre projekt, som att dela Yahoo News på Facebook. Och nu skulle det alltså vara ett söksamarbete på gång, enligt Telegraphs källa. Vilket skulle kunna vara ett potentiellt hot mot Google.

Grejen är att Yahoo sedan 2009 redan har ett samarbete med Microsoft Bing för sök. Något som All Things Digitals Kara Swisher stödjer sig på i sin analys om att samarbetsryktena inte stämmer. Enligt hennes källor är det inte något sådant på gång. Facebook dementerar också att det ska ha pågått diskussioner med en ny sökpartner (nämner inte Yahoo).

Men John Carney på CNBC, som har tittat närmare på Yahoos och Microsofts samarbetsavtal, menar att avtalet med Microsoft troligtvis inte skulle stoppa Yahoo från att även samarbeta med Facebook. Även om det nu inte är aktuellt. Han skriver att det skulle kunna handla om ”en ny typ av personaliserad sök som kanske bygger på information om vad folk redan har delat på Facebook”.

Att Facebook kommer lansera nya sökfunktioner i framtiden är ingen nyhet. Det rapporterade jag om här på Silicon Valley-bloggen från teknikkonferensen Techcrunch Disrupt i september. Det ryktade söksamarbetet med Yahoo verkar dock just vara ett rykte.

Och så är vi tillbaka igen där det började. Men det kan ändras snabbt.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson
Fler bloggar