Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Det har varit mycket snack om Apples karttjänst den senaste tiden, och här i dalen har det skrivits spaltmeter om problemen med den. Apples vd Tim Cook har bett om ursäkt och refererar till andra appar i IOS, som Waze och Mapquest. Utöver det finns ju också till exempel Microsofts Bing och Openmaps.

Men än så länge har Google ingen app där. I en intervju i går kväll med All Things D ville Googles styrelseordförande och tidigare vd Eric Schmidt inte kommentera om och när en sådan skulle komma. Och i så fall skulle Apple behöva godkänna den, vilket man inte alltid har gjort för Googles appar.

”Apple skulle ha behållit våra kartor”, sa Eric Schmidt i intervjun. Men han undvek att kommentera varför det inte blev så, som till exempel att Google ska ha vägrat att ge Apple sväng-för-sväng-funktionen som nu finns i Apples karttjänst.

Google satsar av uppenbara skäl på det egna operativsystemet Android, men också på att uppdatera karttjänsten Google Maps för webbläsare.

I dag kom en stor uppdatering av Googles gatuvy där man totalt har förbättrat 400 000 kilometer väg. Sverige ingår i listan av länder, tillsammans med Norge, Danmark, Kanada, Singapore, Thailand, Italien och tio andra länder, som har fått uppdateringar. I dem finns till exempel 40 panoramabilder av platser i Sverige. Som området Haga i Göteborg, Kungsträdgåden i Stockholm och Sigtuna. För att se gatuvyer och panoramabilder zoomar du in så mycket du kan på kartan, och använder symbolen som ser ut som en ritad människa och som du placerar på kartan.

Än så länge är gatuvyn inte direkt kopplad till någon kommersiell verksamhet, men det skulle mycket väl kunna hända.

Gatuvyn finns även i Google Maps mobilwebbgränssnitt, en nyhet som Google passade på att lansera i förra veckan. Det gör att IOS-användare som uppdaterat till IOS 6, och inte har kvar Google Maps som app, kan ta del av den tjänsten ändå.

Eric Schmidt sa också under intervjun att plattform-fajten mellan Google och Apple är en ”defining contest” – en tävling som definierar marknaden och gynnar konsumenterna genom bättre produkter. Han menar att Google just nu vinner då det finns fyra gånger fler Android-telefoner än Iphones. Men samtidigt är det oklart hur mycket pengar Google faktiskt tjänar på Android.

Och på frågan om vilket bolag han skulle välja att vara vd för, av Facebook, Apple och Amazon, svarade Erik Schmidt: ”Vilket av dem har mest pengar? Det är Apple.”

LÄS MER: Svalt mottagande för Apples kartmapp

LÄS MER: Apples vd ber om ursäkt för kartfloppen

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson