Kevin Kelly: ”Data är den nya oljan”

I helgen var jag på konferensen Quantified Self 2012 i en lokal på Stanford, i Palo Alto här i Silicon Valley. Jag skrev några rader om den här på bloggen i lördags under rubriken: ”Samlar du in data om dig själv?”

Det handlar mycket om data nuförtiden. Allt vi gör på webben genererar data – trenden brukar kallas ”big data” och utmaningen ligger i hur den ska användas på ett effektivt sätt för företagen och på ett riktigt sätt gentemot användarna.

Just Quantified Self-rörelsen är bara en liten del av datasfären. En som handlar om att samla in data om sig själv, i och genom olika tekniska lösningar och använda resultatet för att till exempel förbättra sin hälsa och kapacitet i vardagen.

En av grundarna till Quantified Self-rörelsen är Kevin Kelly, medgrundare till tidningen Wired, tänkare, författare och en av de riktigt tidiga att engagera sig internetutvecklingen. Han pratade på konferensen och kallar det vi lever i nu ”det kvantifierade århundradet”.

– Data är den nya oljan och det nya guldet, sa Kevin Kelly.

Och den är digital.

– Men med det kommer också galenhet och hype. Jag köper in i att vi lever i en regim av data, men vi är inte redo än, menar han.

Han beskriver dataexplosionen som ”zillionics” – ett nummer vi ännu inte förstår vad det är.

– Vi har ännu inte så många verktyg att förstå det. Den mänskliga hjärnan är den mest komplexa i hela världen. Data i världen är mer komplex än så, sa Kevin Kelly.

Det är när vi kopplar ihop data till annan som den blir värdefull.

– ”Naken” data är inte mycket värd, sa han.

Och han menar att den har mer värde när den delas. Därför föreslår Kevin Kelly att den inte ska ägas utan ges tillgång till. Han liknar det vid alfabetet som tillhör allmänheten. Strukturerad data ger mer värde och därför kommer vi att fortsätta bli mer transparenta, tror han. Vad tror du?

Just helgens konferens handlade ju som sagt om data på mer en personlig nivå. Och precis som jag skrev om häromdagen har det blivit allt mer populärt att till exempel logga sina joggingrundor och promenader, och även att dela med sig av det till sina vänner på sociala nätverk som Facebook och Twitter. Personligen mäter jag just sådant, men överlag fokuserar jag inte så mycket på att mäta saker i vardagen, utan försöker göra mitt bästa med planering och struktur och fokusera på min omvärld.

Samtidigt fanns det flera exempel under helgen på människor som har förbättrat sin hälsa genom att till exempel logga intaget av vissa livsmedel och se hur de mår och vad som händer kopplat till det. Och det är lite spännande att ta reda på hur man skulle kunna förbättra sin kapacitet på olika sätt.

Fysikern Larry Smarr var där och berättade om hur han upptäckt att han har Krohns sjukdom, och att han hade ett förstadium till diabetes, genom att börja mäta sina blodvärden kopplat till bland annat vikt.
– När du går till doktorn är det bra att veta dina siffror, inte bara hur du mår, sa han.

Det finns flera andra tillämpningar av data när det gäller sjukdomar. Till exempel att människor skickar in saliv med DNA för att kartlägga sina gener i tjänsten 23andme och se vilka anlag de har för olika sjukdomar. Och om sådan data kvantifieras och används på rätt sätt kan den bidra till förbättrad sjukvård genom att den visar mönster det går att dra lärdomar från.

Jag måste erkänna att jag hade förväntat mig att få se fler mer ”extrema” exempel på Quantified Self-fenomen under helgens konferens. Det mesta handlade om hur vardagen kan förbättras på olika sätt, med olika hjälpmedel, för olika människor och exempel på hur det hade gjorts. Men det fanns också personer där som Dave Asprey, en så kallad ”biohacker”, som jag lyssnade till på förra årets The Conference i Malmö när han pratade om (se video här) hur han bland annat sätter sensorer i pannan och skickar in ström för att vara mer alert.

Många av de tekniska verktygen som används för att mäta olika saker visades upp tillsammans med exempel under helgen. Som vågen Withings, som loggar din vikt och kan dela den i olika kanaler. Sömnmätaren Zeo som du sätter runt huvudet, och som mäter din sömn och jämför den över tid. Kalorimätaren Bodymedia som mäter din aktivitet och bältet Lumoback som mäter och skickar ut information till en mobilapp om din hållning. Det demonstrerades appar för att logga olika saker, som mat, hur mycket vatten du dricker och träning för att se hur du mår i förhållande till det.

Det visades upp verktyg för att mäta dina hjärtslag och koppla dem till vad du gör när hjärtat slår på ett visst sätt. En kvinna hade utvecklat ett par simglasögon med en hjärtslagsmätare för att ta reda på hur hennes hjärta slår när hon är i vattnet för att kunna optimera sin simning. En svensk entreprenör var där för att demonstrera sin webbtjänst Selfminer, där man kan matcha sina källor till motivation med yttre faktorer.

Men mest av allt handlade helgen om personliga historier kring hur människor mår bättre av att använda teknik för att få fram samla in data om sig själva och agera utifrån den. Och att dela med sig av det till varandra.

——————

Dansken Jakob Larsen är forskare inom kognitiva system på Danmarks Tekniske universitet. Just nu gästforskar han på Stanfords Calming Technology Lab inom ”mobile sensoring”, och hade med sig en EEG-plattform med vilken man kopplar sensorer till hjärnan och mäter aktiviteten som presenteras i form av en hjärna i en smart mobil. För den har man använt sig av Emotivs headset som tar emot nervsignaler genom sensorer.

Lösningen skulle potentiellt kunna fungera som en portabel hjärnskanner – ett i så fall mycket enklare sätt än att använda sjukhusens dyra utrustning för en EEG-undersökning, menar Jakob Larsen. Men uppfinningen är inte färdig och han är på Quantified self-konferensen för att prata med folk som kan vara intresserade av att utveckla applikationer utifrån lösningen.

Visa kommentarer (90 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • http://xtra-allt.myopenid.com/ kalle-kula

  Hur mycket man än vill och försöker så går det inte att värma sitt hem med ettor och nollor, man kan inte heller få en limpa eller en potatis att digitalt materialisera sig på på på bordet, för att åstakoma något av detta behövs till alla IT och data romantikerns stora förtvivlan,  fortfarande en del smutsig råolja, elektricitet några bondlurkar traktorer lastbilar bagare med mera.

  har ni hört talas om experimentet med råttor där elektroder kopplades in direkt i deras belöningscenter i hjärnan där råttorna kunde välja mellan att äta och dricka mat eller trycka med nosen på belöningsknappen?

  • http://hyttfors.com/ Stefan Hyttfors

   Ja vad vet Kevin Kelly…? 
   Kapitalist; För den som vill förstå är logik självklart viktigare än data!Svenne-banan; Vi har sett allting och det krävs smutsig råolja för att driva det!

 • Anonym

  Jag kan inte påstå att jag vet mycket om medicin, men jag kan självsäkert påstå att jag inte tror på ”Quantified Self-rörelsen” som mäter saker bara för att de blivit billigare att mäta (tack vare smartphones). Utan förståelse är data inget värd. Förståelse kommer av logiskt resonemang, inte av data.

 • Anonym

  Ursäkta kommentar på fel plats, men vet kulturbloggen om Golden Globes kommer visas i svensk tv i år? Har inte hört ett knyst om det än så länge, hoppas ni vet. Tack!

 • Anonym

  Någon har redan ursäktat sig bland kommentarerna, men det vore på plats om ursäkten kom från ”Harry Amster”. Hur kan en ”Obladi-sångare” dyka upp som inte ens skulle fått vara med i Patti Pages bakgrundskör då en amerikansk ikon skall hedras? Blanda aldrig mer ihop den amerikanska musikskatten offentligt, med engelsk POPPPPPPPPP!

 • Anonym

  En mycket vacker melodi och båda versionerna är bra. Pattti Page sjunger den  sentimentala sången om sviken ungdomlig kärlek  som man ska , i valstakt, , medan Almas går i  fyrtakt och har ett fantastiskt tryck.  

 • http://www.facebook.com/people/Sven-Erik-Hansson/1561043228 Sven Erik Hansson

  Tennisvalsen som den också kallades i Sverige.

 • http://www.facebook.com/people/Sven-Erik-Hansson/1561043228 Sven Erik Hansson

  Tennisvalsen som den också kallades i Sverige.

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Det är priset på varan pengar som är den ena delen, den andra delen är att pengar är just lån-skulder i sig själva, som alltså processuellt skapas av banken i låneögonblicket ur ingenting. Men eftersom själva priset (räntekostnaden) för pengarna inte ingår i lånebeloppet, så krävs de nya lån för att finansiera de gamla lånen (som utgör pengar) i en för alltid växande omfattning, vilket driver det möjliga ränteuttaget för bankerna mot noll.

 • Anonym

  En bankklassiker när vinsten inte ökar bredda ”begreppet” intjäningsförmåga på flera ovetande konsumenter son inte kommer att klara av amorteringar.Utfallet är att 30% skattereduktion göder lånekarusellen!

 • Anonym

  Problemet är den del av folket som gör idiotiska bostadsköp, långt över sina ekonomiska tillgångar. Förr sa man ”radhusbiff” om den blodkorv, som var huvudföda för många familjen, som saknade matpengar efter sina tokiga bostadsaffärer.

  Finansinspektionen kräver att utlåningen är max 85 % av bostadspriserna. Bankerna håller sig till detta. Resterande skall köparna kunna lägga upp själva, men många gör detta med hög-ränte-lån vid sidan om storbankernas finansiering. Denna dumhet bäddar direkt för problem vid sjukdom eller arbetslöshet.

  Lösningen är en bättre granskning av köparna från skatteverket, mäklarna och andra i samband med bostadsköpen.

 • http://tuxie.wordpress.com Per Wigren

  Jag amorterar inte själv när räntorna är så här löjligt låga men förespråkar ändå amorteringskrav. Iallafall till 60% eller så i ett första steg. Det skulle ge fispunka på bubblan och förhoppningsvis få priserna att stabilisera sig istället för att stiga eller sjunka, vilket är det enda sätt jag kan komma på att förhindra/förmildra den annars ofrånkomliga bolånekraschen.

  • Anonym

   Det är smart av dig under förutsättning att du sparar med bättre avkastning motsvarande 10% av din totala skuld, ty 10% i rta bör alla alltid vara förberedda på, det var inte länge sedan det ansågs som en låg ränta.
   Eller om du inte har minderåriga barn, bara lek livet och ge fan…

   • http://tuxie.wordpress.com Per Wigren

    Jag sparar flitigt och får betydligt bättre avkastning på pengarna jag sparar än motsvarande sänkning av räntekostnaderna som amortering skulle ge, tack vare kombinationen ränteavdrag och ISK-konto.

    Ränteavdraget är en ganska sjuk företeelse egentligen men varför jag förespråkar amorteringskrav istället för att slopa ränteavdraget i det här läget är för att utan ränteavdrag så skulle de belånade hushållens utgifter öka dramatiskt men skulderna bestå och då skulle dessutom en räntehöjning orsaka ännu större problem.

    Med amorteringskrav så höjs hushållens utgifter men skuldsättningen minskar och därmed även effekten av en räntehöjning.

 • Anonym

  Nu då räntorna är låga är det dags att avveckla räntesubventioner. Det gör att Riksbanken kan vila på hanen med räntehöjningar. Börja avveckla nu!

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Jag tar detta igen……..följdriktigt så ökar vår skuld automatiskt ju mer vi försöker tillfredsställa dess räntekrav. Så vi kämpar förgäves hur vi än gör. Systemet måste rent matematiskt sluta i ett sammanbrott då den finansiella skuldbördan växer mot oändligheten. Under tiden ökar kostnaden prestationspressen på människorna, på naturens och våra sociala system. Samhällen är tvungna att spara på jakt efter möjligheter att klara av en allt tyngre skuldbörda. Se på åtstramningspaketen i många länder och den ökande sociala instabiliteten. Samtidigt förväntas alla konsumera så att det blir tillväxt och vi kan betala tillbaka en omöjlig skuld. Detta är en ekvation som inte går ihop, detta är en ekvation som gör ovillkorligt att det bara går åt helvete. Det är stagflationsdrakens natur

 • Anonym

  Statligt införande av bolånetak, skulle det förhindra en bopriskrasch. Hmm…
  Tillåt mig förutspå exakt motsatt effekt! Bara så där spontant, baserat på sånt som logik om hur saker och ting verkligen funkar. Och förstås all erfarenhet om hur saker och ting verkligen *har* funkat. Som en liten fundering sådär.

 • Anonym

  Och varför skall vi hindra en krasch? Skydda bankerna? Normalisera priser? Se till att inte lånarna konkar? Folk betalar ändå för att bo. Se till att fastighetsaktier inte sjunker? Hålla upp byggkostnader?
  All denna räntekoll (ie Riksbankens ledamöter som oroar sig) ser jag ingenting vettigt i.
  Spanien som förbyggt sig förstår jag problemet delvis ( månadskostnader på mellan 5 – 7000 i amortering där verkar inte klokt…klart att folk vräks om en förlorar jobbet)

 • Anonym

  Kanske kan kraschen mildras genom att gynna sparande och minska ränteavdrag?
  Antag att ränteinkomster för det första bara beskattas med den del som överstiger inflationen och ränteavdrag bara tillåts för den del som överstiger inflationen.

  På sikt kommer alla byggnader sjunka i pris, den mest åtråvärda marken däremot öka tills den enda stabila skattebasen, fastighetsskatt, återinförs.
  Teknikutvecklingen närmar sig nu bilproduktionen genom fabriksproduktion på allvar och inte de halvmessyrer monteringsfärdiga villor representerats.
  Kina startar i sommar en 838m hög byggnad för 100.000 innevånares bekväma och resurssnåla liv, kostnad under 4000/kvm och då är det ändå 16000 fabriksarbetare och ett antal montörer på plats.
  På sikt kommer hela produktionen automatiseras och priset gå mot noll samtidigt som kvaliteten höjs. Se flytande villor för de växande flytande villaförorterna i Nederländerna.
  Vi kommer kunna köpa flytande moderna villor med egna energisystem och egen rening av vatten och avlopp där närsalter givetvis tillförs de privata odlingarna. Kommuner kommer tvingas lägga ner sina dyra, miljöbelastande och farliga vatten och avloppssystem och elnät kommer gå med förlust då ingen vill betala alla skatter och avgifter, vilket kommer tvinga tillbaka dagens högskattesamhälle som är grunden till att bostäder är så dyra och unga familjer i storstaden så skuldsatta.

  • Mikael Olsson

   Men samtidigt glömmer du att mer sparande och mer amorterande under pågående lågkonjunktur förvärrar lågkonjunkturen. Ännu mer pengar lämnar vardagscirkulationen – som att tappa ur mer olja ur en växellåda som är på väg att skära ihop.

 • Anonym

  För länge sedan drev konsumtion ekonomin och då ändrade länder som Sverige från att gynna spara till att gynna slösa.
  Numer är konsumtion import och allt mer konsumtions varor produceras utan mänsklig medverkan. Försäkringspremier stiger men ger inga mervärden utan är ett resultat av impotent brottsbekämpning där förövare ses som offer.
  Nu är det tid att än en gång ändra till att gynna spara framför slösa. Min ena dotters familj insåg detta utan mina förmaningar så de lever så de klarar sig på en lön men har två och alltid en årsinkomst på banken för trygghetens skull, vilket alla småbarnsföräldrar bör spara i hop före första barnet.
  Många kom i kläm förra gången, men det blev bara knorrande då ingen missär, jag mins en som sparat till nästan allt material till sin första villa 1971 men väntade till 1972 då han sparat i hop allt, men si då hade Palme satt fart på gynnande av slösa så då fattades mer än året innan.
  Nu blir det knepigare då slösa kommer drabbas, jag har hört talas om ett program som handlar om de som överkonsumerar, lyxfällan, det kommer gälla allt fler och orsaka tragedier.
  Lösningen är att människor inser att verklig status är kunskap, förmåga, hälsa, familj och äkta vänner. Då kan jakten efter dyra prylar ersättas med jakten efter kunskap och förmåga, vilket skulle hatats av den svenska regimen runt 1970 och knappast gillas av dagens som baserar mycket av sin politik på att väljarna inte förstår.

 • Pingback: Bakgrunden till att logga mig själv | molsson.com

 • Pingback: Fem tjänster och prylar för att logga dig själv | Silicon Valley-bloggen

 • swerco

  i lumpen på luckan uppfann nån att hålla en tändsticka vid fisarens rumpa och en blå låga tändes-analhåren sveddes. kasernhumor kallas detta.

 • swerco

  åtminstone bland vikingar ansågs det artigt att tacka för maten med en fis?

 • swerco

  frankrike överträffade engelsmännen med le pétomane i slutet av 1800-talet. denne kunde framföra melodier och tex jordbävningen i san francisco 1906. på wikipedia kan ni lyssna på honom!

 • Halsingen

  Beträffande Augustinus De civitate Dei, är det intressant att han liknar politiska makthavare vid pirater, vilket kanske borde säga oss något även i dag:
  ”I själva verket var det ett passande och sant svar som gavs till Alexander den store av en pirat som hade gripits. För när kungen frågade mannen vad han menade med att hålla fientlig besittning av havet, svarade han med djärv stolthet: ”Vad menar du med att beslagta hela jorden; därför att jag gör det med ett litet skepp, blir jag kallad pirat; för att du gör det med en stor flotta kallas du kejsare”. ”

  http://www.newadvent.org/fathers/120104.htm

 • swerco

  den stora katastrofen var väl nordafrika-roms kornbod som än idag är i ruiner, vandalerna var väl ändå i pakt med tex augustinus, numider och karthager? araberna avslutade arbetet med att förstöra de enorma bevattningssystemen? eller var det hunnerna även där?

 • Halsingen

  Även om inget explicit sades om Luthers idéer och det delvis underliggande motivet var att roffa åt sig kyrkans makt och egendom, blev väl Gustav Vasa lutheran 1524?

 • swerco

  olaus petri studerade hos luther i wittenberg men jag undrar om nånsin lutheranerna i tyskland konfiskerade klosteregendomar på samma sätt? luthers hustru var f.d. nunna och de flyttade in i ett kloster i wittenberg med familj och inneboende studenter. har varit där, det är ett stort vackert hus. bayern är katolskt, österrike, polen, finns det fler tyska länder som är katolska?

  • Halsingen

   Albert av Hohenzollern och Filip av Hessen gjorde likadant. Framförallt grep kungarna i varje land kontroll över kyrkan själv.
   Intressant är kanske också hur John Calvin och hans lärjungar i staden Genève införde en totalitär teokrati.
   I staden Münster införde även vid samma tid anabaptister totalitär kommunism, med socialisering av all materiell egendom och hela baletten.

 • swerco

  det vasr väl ett enormt fyrverkeri också?

  • LaHue

   Det är frågan om två helt olika verk och tillfällen. ”Water Music” är, som sagt från 1717. Det du nog tänker på är ”Music for the Royal Fireworks” från 1749. Verket uppfördes första gången den 27 april 1749 i samband med ett stort fyrverkeri i Green Park i London. Denna händelse var en del av firandet av freden i Aix-La-Chapelle efter Österrikiska tronföljdskriget.

 • swerco

  men händel var ett enda år hos kurfursten i hanover 1710. 1712 fick han börja hos drottning anne som barnlös efter 14 missfall efterträddes av denne george I. denne fick alltså ”ärva”
  händel….

 • swerco

  tydlingen har järnkorset ingen anknytning till lothringen?

 • Halsingen

  Det är intressant vilken varaktig betydelse delningen av det frankiska och västromerska riket 843 mellan Karl, Lothar och Ludvig tycks ha fått för Europa.
  Karls del var huvudsakligen romanskspråkig och behöll beteckningen Frankerriket (Frankrike, France).
  Ludvigs del var till större delen germanskspråkig och han anses för den förste tyske kungen. Men först under en senare kung, Henrik (919-936) fann man på beteckningen det Tyska riket (Regnum Teutonicum).
  Men det har varit en delning av Frankerriket tidigare, mellan tre andra bröder i den merovingiska tiden 561, och om vi tänker oss att den fått fortsätta i stället för den karoligiska 843 hade Europa kanske sett helt annorlunda ut:
  Neustrien, med dess vulgärlatinska folkspråk, som sedan blev till franska.
  Burgund, vars sydfranska Langue D’oc-dialekt, om det förblivit en stat, nog hade utvecklat sig till ett självständigt språk.
  Aquitanien, dvs Frankrike syd om Loire, där åtminstone syd om Garonne talspråket var det som baskiskan stammar från. Området kallas fortfarande Gascogne och bukten Biscaya efter dem. På nutidsbaskiska lyder samma ord Euscadi. Det kunde således ha funnits en baskisk stat i dag.
  Austrasien som bestod av Frankernas hemland vid Rhens mynning (frankernas eget språk är sannolikt bevarat till våra dagar som flamländska och holländska).
  Frisland hade kanske inte hade blivit inlemmat, ej heller Saxland. Vilket vore trevligt, för deras språk hade vi kunnat förstå nästan lika lätt som danska eller norska.

 • swerco

  hur ser eleonorakorset ut?

 • swerco

  ofta är uttryck urgamla och kanske roms handelscentrum för nordafrika i nuvarande algeriet
  hippo regius var ett inneställe? hippo betyder ju häst och hästarna i numidien var berömda och då tänker man på ryttarfolken som drabbade europa, att de var hippa? deras vilda fester var hippor? ursäkta.

 • Erin Winslow (V)

  Fast både Reagon och Baby Boomer generationen (som de flesta hippies tillhörde till) hög grad bidragit till att förstöra USA. Det är en sak som de delar.

 • swerco

  varifrån kommer hippa? har det samma ursprung? hippos är ju häst – var det ryttarfolkens livsstil som ligger bakom? hunner, mongoler?

 • swerco

  men indien är väl ur ur gammalt? är inte vår historia vinklad utifrån bibeln och romarriket?

  • Henri Korvela

   Inte är det äldre än något annat av de områden där ”högkulturer” uppstod. Som Dick noterar, det är en fråga om vad vi kan belägga. Om jägarna som byggde Göbekli Tepe skrev ner lagar på antilopskinn eller nåt skulle de varit de äldsta. De första moderna människorna i afrika innan vi spred oss över jorden kanske hade lagar. Men vi vet inte. Det betyder inte att vi skulle vara ”vinklade”. Utan att det som bevarats, i sten och kan tydas, råkar finnas i mellanöstern.

 • swerco

  visst men pest går fort och den kan bryta ut ombord också. fartyg med döda kan komma drivande. skogen? ja det är en annan katastrof som dessa norska flyktingar råkade ut för.

 • swerco

  du simitiere var alltså kalvinist-därav det allseende guds öga-som hade flytt till västindien där han vistades i över tio år.

 • Halsingen

  Var du Simitiere knuten till Federalistpartiet, med tanke på devisen?
  Såvitt jag förstått ses det som ett av bevisen på Alexander Hamiltons politiska skicklighet att hans nationalistiska och centralistiska parti tog namnet Federalister medan oppositionen som stödde ”the Articles of Confederation” och hellre såg ett mer decentraliserat USA i stil med Schweiz blev kallade Antifederalister?

 • swerco

  benjamin franklin var ju frimurare så det allseende ögat kan vara från honom också?

 • Urban Sjölander

  Som gammal klyktattare, Västernorrland, kunde man igenkännas i storstan med sin folkabubbla en gång i tiden. För att inte tala om XYZ-kvarten som lokalradin hette en gång i tiden för de omkringliggande länen.

 • Halsingen

  Hur noggranna undersökningar och utvärderingar gjordes när de tre nordiska nationalhelgonen Olav den Digre (Norge), Knud den Hellige (Danmark) och Sankt Erik (Sverige) kanoniserades?
  De var ju ganska blodiga kungar som hade mer gemensamt med Tony Soprano än med några kristna martyrer, och handlade inte helgonkoringen av dem uteslutande om maktpolitik?

 • swerco

  kan det vara bosra? huvudstad i provinsen arabia som romarna erövrat från nabateerna.

 • swerco

  -”att han kallades araben berodde på att den romerska provins där han såg dagens ljus hette arabia”…kan det vara så att ordet arab inte är arabernas eget namn utan ett romerskt-latinskt ord rentav-liksom africa?

 • Mahound

  Ingvar Carlsson’s socialdemokratiska regering på 80-talet var helt enkelt en fascistisk regim med en rasistisk agenda.

 • Mentat57

  Det illustrerar varför (sd) kan erövra röster från (s). Sedan tar man röster från (m) genom att vara konservativa i moral- och värderingsfrågor.

 • Jaro Potucek

  Det gäller att väcka uppmärksamhet. Gudrun Schyman med Jimmie Åkesson skulle funka perfekt.

  • micsjo

   Kan man göra 100+ ? Briljant idé

 • Pia Sundhage

  För att vara ett parti som nästan ingen röstar på så får Gudrun osannolikt mycket uppmärksamhet och medietid av svenska media. Totalt oproportionerligt mycket.

  .

  • Högerpartisten

   Jag skulle snarare säga att det är förvånansvärt få som röstar på henne med tanke på den uppmärksamhet hon får… Hon behandlas ju vanligen som om hon var statsministerkandidat med ett försprång i opinionsmätningarna.

 • Mentat57

  Objektivitet och opartiskhet är inget SvT ägnar sig åt, däremot försöker de ibland ge intryck av det.

  Är det någon som kan tänka sig att t.ex. Jimmy Åkesson skulle få vara med i På spåret? Eller, ännu kanske mer jämförbart, ledaren för SvP, vad han nu heter? (F!) är ett rent sexistiskt parti som borde fördomas lika hårt som rasitiska partier!

  Det sker inte. I stället presenteras (F!) som gulliga förespråkare för jämställdhet i (S)(V)T.

  • Aha

   Såg vi Åkesson i TV-soffor innan de kom in i riksdagen?

 • Skattekverulanten

  Undrar hur programledaren skall få tyst på henne….

 • http://castoropollux.wordpress.com/ castoropollux

  Det var ju media som vann valet åt Alf Svensson. Ingen kunde undgå att politik behövde moral och etik, en käpp och stav. Att luften gått ur KD ska ingen förvånas över, kanske inte heller Alf Svenssons vurm för kärnkraft. Antimateria kanske är spännande. Gudrun schyman är en duktig politiker och ska väl ha samma chans att få delta som andra. När får SD tillförordnande partiledare lära oss skratta och förtjusas? Åkesson var ju en riktig muntergök och underhållare med sin logiska akrobatik, eller ska vi kalla den logistiska akrobatik. Ett mönster kan ju skådas om än inte så grumligt…

 • Sweetlogic

  På SVT ser det väl ut så här bland de anställda, 50% MP, 25 %V och 25 % FI. För er som tittar, tro inte på något sätt att de är opartiska.

 • Lentan

  Lätta vibbar! Löfven låter annorlunda bara för att han har en ”trygg” dialekt!

 • Mentat57

  Om man kan prata med (v) borde det vara fullt möjligt att prata med (sd). Att de aldrig blir nöjda i sin hjärtefråga och alltid höjer ribban…, ja det gäller väl (v) i exakt lika hög grad? Visst har (sd) odemokratiska rötter på 80-talet men det har (v) också. De är påfallande lika, principiellt sett

  Var är skillnaden? Bortsett från medias sätt att behandla dessa två olika, något som rimligtvis bara kan förklaras av journalistkårens egna sympatier, alltså?

 • Bulten Bo

  Antalet på den borgerliga kanten som förordar samtal och förhandlingar med riksdagens andre vice talman och hans parti kanske har minskat de senaste dagarna…

  • Observerat55

   Sällan Obsy. Din slutsats är ingenting annat än önsketänkande.
   Alliansen behöver inte lyfta ett finger utan kan lugnt se på, när den före detta fackpampen kanar utför med allt högre fart.

 • HelenVonPost

  Nej, inte kan man förhandla med neofascister, som dessutom har nazirötter.
  Annat var det under tokåren, då skillnaden mellan diktatur och demokrati ständigt förhånades. Ett par tusen likriktade skribenter hjärntvättade en hel generation.
  I dag är det inte lika allvarligt.
  Att PK-politiker med volymfobi och en myriad journalister gör allt för att övertyga medborgarna om att det här landet måste vara tio gånger duktigare på folkimport än varje annan europeisk stat, får man ha överseende med.

 • http://twitter.com/kalimah Ola

  Snart öppnar Debaser Swerco.

 • Erik läspe och halte

  Helt rätt, långsiktigt är vi alla döda. Det är ju därför tidigare generationer vältrat över skulderna på sina barn. Men nu funkar det inte längre.

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Hur menar du att bolånekrediterna inte är en del av bankernas balanser och är opåverkade av den ackumulerade räntekostnadstillväxten inom det kreditbaserade systemet?

 • Anonym

  Vältrat över skulder? Men vad gör Bolånetorskarna i dag då? Världens högst belånade hushåll, de vältrar över idiotpriserna till sina barn. De bryr sig inte om att deras barn får betala många mera milioner för sitt boende än de får göra. Och det bryr de sig inte om. Pajaser är ordet,

 • Erik läspe och halte

  Vi får hoppas att ekonomin håller i sig och vi blir lika rika som i Weimarrepubliken där folk hade råd att kasta miljarder hit och dit.

 • LaHue

  Republiken Venedig kom till i slutet av 600-talet, alltså långt efter den tid som det talas om i bloggen. Lombardiet var naturligtvis betydelsefullt redan under romartiden, men kommer att få lida svårt av invasioner från diverse folkslag under bla 400- och 500-talen. Nästa storhetsperiod för Lombardiet börjar först på 1000-talet.

 • Erin Winslow (V)

  Burke hade en fungerande hjärna. Det saknade Reagan.

 • swerco

  den som är känd är manus och är tydligen från tiden kring kristi födelse-den håller hög nivå. men bibelns moseböcker, hur gamla är dessa?

 • Zorroman

  Från ca 1200 e.kr blir de så kallade tatarerna första [ur]befolkning sedan mongolfolken folkförflyttat Krims invånare. Därpå lång kamp mellan de regionala makterna tills de starkaste; Ryssland & Ottomanska väldet kvarstod (bla sökte Karl XII stöd av Krim- tatarerna, en alternativ flyktväg efter Poltava gick dithän). Tsarryssland plockar Krim, varpå det är ”naturligt” ryskt till 1954 då ”sovjetiska delrepubliken Ukraina” får administrativ suveränitet. Dock konstlad sådann. 1994, Västmakterna + Ryssland accepterar dåvarande gränser. Knäckfrågan: är denna konstlade suveränitet legitim eller ska en folkomröstning – hur vinklad den än är – få avgöra halvöns öde?

 • clundgren

  Nej, både i Schweiz och Österrike visas hemvisten i nummerplåtarna. I Schweiz i form av två bokstäver som visar vilken kanton och i Österrike med betäckning för kommunen eller området liksom i Tyskland. Sedan har ju faktiskt alla EU-plåtar landsbetäckning.

 • Henri Korvela

  Finland använde samma typ av system som var i bruk längre. Liksom i Sverige (?) avskaffades det eftersom fördelningen av befolkning/fordon är mycket skev.
  Ett undantag finns dock. Åland använder fortfarande ÅL som ”landsbeteckning”. Eftersom ingen annan använder ”Å” känner man alltid igen en åländsk bil på registerplåten. Om inte den egna flaggan och landskapsvapnet som också finns var tillräckligt.

 • Synpunktslamnaren

  Även Norge har ett geografiskt baserat system, där två bokstäver anger vilket område inom ett län som är aktuellt. Men numret följer bilen från det att den registreras för första gången tills dess den skrotas, så det är inte ovanlig att en människa som bor i ett geografiskt område har ett registreringsnummer som hör hemma i en annan del av landet.

 • Sam_Vimes

  Levande tror jag inte, han (Franciskus) har dock helgonförklarat en grupp på 813 människor som kallas Otrantos Martyrer.

 • Illustrus

  Under 1900-talet dog lika många kristna för sin tro som under alla tidigare sekler av den kristna historien tillsammans. Många martyrhelgon således.

 • swerco

  det var nån fransman (som påven kände väl) och fler än så? vem var franciscus?

 • Synpunktslamnaren

  Den Franciskus som Sam Vimes avser är den nuvarande påven. Vilken påve du menar vet jag inte?

 • swerco

  mest i kina då eller? turkiet kanske?

 • swerco

  jag läser: ” född i syrien av romare som var bosatta i provinsen arabia”…

 • lalleslangballe

  lagt. de analfabeta befolkningslagren rostar framst i presidentvalen. det ar darfor vi republikaner av tradition gor battre ifran oss i mellanvalen.

 • oroad moderat

  Tydligen hemligstämplat!

 • Tomas Junglander

  “unsubscribe”

 • http://castoropollux.wordpress.com/ castoropollux

  Nej, inte alls. Jobbskatteavdraget är ju inte lösningen på inkomstbehoven, försörjningen, familjen, utan inledningen på helvetet..

 • http://castoropollux.wordpress.com/ castoropollux

  Inte sa jag väl något om lön eller inkomst… Bildning…! Allmänbildning fungerar också..

  Jag har ingen akademisk utbildning men inser sedan länge attt miljön är det sista industrin tänker på. Det kvittar om vi talar odlings, livsmedels eller andra mer uppenbara livsfientliga konstellationer.. Har vi inte kommit hit för att leva och trivas istället för att öva sorgesång och kvad över lidande, för tidig död? Alliansen o SD har bara bjudit plåster men det låter, som de bjöd på sprit.. Banker o Finanser sitter på hög och du anser mig fräck? Inte är det väl vänstern som lurat dig på konfettin? Är du allvarligt skadad?

Kunder pumpas på information

Bankernas jobb mot penningtvätt medför detaljfrågor till kunden.

Fastighetskraschen ser ut att utebli i Kina

Centralbankens insatser tycks ha burit frukt.

Så mycket lägger
vi på studentfirandet

fest

Spara tusenlappar – expertens tips.

Fiats frieri får kalla
handen av GM-basen

Fiat-vd:ns förslag på fusion nobbat i Detroit.

Texas tvärnitar
när oljepriset rasar

SvD besöker Midland där ingen lämnas oberörd.