Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

I helgen var jag på konferensen Quantified Self 2012 i en lokal på Stanford, i Palo Alto här i Silicon Valley. Jag skrev några rader om den här på bloggen i lördags under rubriken: ”Samlar du in data om dig själv?”

Det handlar mycket om data nuförtiden. Allt vi gör på webben genererar data – trenden brukar kallas ”big data” och utmaningen ligger i hur den ska användas på ett effektivt sätt för företagen och på ett riktigt sätt gentemot användarna.

Just Quantified Self-rörelsen är bara en liten del av datasfären. En som handlar om att samla in data om sig själv, i och genom olika tekniska lösningar och använda resultatet för att till exempel förbättra sin hälsa och kapacitet i vardagen.

En av grundarna till Quantified Self-rörelsen är Kevin Kelly, medgrundare till tidningen Wired, tänkare, författare och en av de riktigt tidiga att engagera sig internetutvecklingen. Han pratade på konferensen och kallar det vi lever i nu ”det kvantifierade århundradet”.

– Data är den nya oljan och det nya guldet, sa Kevin Kelly.

Och den är digital.

– Men med det kommer också galenhet och hype. Jag köper in i att vi lever i en regim av data, men vi är inte redo än, menar han.

Han beskriver dataexplosionen som ”zillionics” – ett nummer vi ännu inte förstår vad det är.

– Vi har ännu inte så många verktyg att förstå det. Den mänskliga hjärnan är den mest komplexa i hela världen. Data i världen är mer komplex än så, sa Kevin Kelly.

Det är när vi kopplar ihop data till annan som den blir värdefull.

– ”Naken” data är inte mycket värd, sa han.

Och han menar att den har mer värde när den delas. Därför föreslår Kevin Kelly att den inte ska ägas utan ges tillgång till. Han liknar det vid alfabetet som tillhör allmänheten. Strukturerad data ger mer värde och därför kommer vi att fortsätta bli mer transparenta, tror han. Vad tror du?

Just helgens konferens handlade ju som sagt om data på mer en personlig nivå. Och precis som jag skrev om häromdagen har det blivit allt mer populärt att till exempel logga sina joggingrundor och promenader, och även att dela med sig av det till sina vänner på sociala nätverk som Facebook och Twitter. Personligen mäter jag just sådant, men överlag fokuserar jag inte så mycket på att mäta saker i vardagen, utan försöker göra mitt bästa med planering och struktur och fokusera på min omvärld.

Samtidigt fanns det flera exempel under helgen på människor som har förbättrat sin hälsa genom att till exempel logga intaget av vissa livsmedel och se hur de mår och vad som händer kopplat till det. Och det är lite spännande att ta reda på hur man skulle kunna förbättra sin kapacitet på olika sätt.

Fysikern Larry Smarr var där och berättade om hur han upptäckt att han har Krohns sjukdom, och att han hade ett förstadium till diabetes, genom att börja mäta sina blodvärden kopplat till bland annat vikt.
– När du går till doktorn är det bra att veta dina siffror, inte bara hur du mår, sa han.

Det finns flera andra tillämpningar av data när det gäller sjukdomar. Till exempel att människor skickar in saliv med DNA för att kartlägga sina gener i tjänsten 23andme och se vilka anlag de har för olika sjukdomar. Och om sådan data kvantifieras och används på rätt sätt kan den bidra till förbättrad sjukvård genom att den visar mönster det går att dra lärdomar från.

Jag måste erkänna att jag hade förväntat mig att få se fler mer ”extrema” exempel på Quantified Self-fenomen under helgens konferens. Det mesta handlade om hur vardagen kan förbättras på olika sätt, med olika hjälpmedel, för olika människor och exempel på hur det hade gjorts. Men det fanns också personer där som Dave Asprey, en så kallad ”biohacker”, som jag lyssnade till på förra årets The Conference i Malmö när han pratade om (se video här) hur han bland annat sätter sensorer i pannan och skickar in ström för att vara mer alert.

Många av de tekniska verktygen som används för att mäta olika saker visades upp tillsammans med exempel under helgen. Som vågen Withings, som loggar din vikt och kan dela den i olika kanaler. Sömnmätaren Zeo som du sätter runt huvudet, och som mäter din sömn och jämför den över tid. Kalorimätaren Bodymedia som mäter din aktivitet och bältet Lumoback som mäter och skickar ut information till en mobilapp om din hållning. Det demonstrerades appar för att logga olika saker, som mat, hur mycket vatten du dricker och träning för att se hur du mår i förhållande till det.

Det visades upp verktyg för att mäta dina hjärtslag och koppla dem till vad du gör när hjärtat slår på ett visst sätt. En kvinna hade utvecklat ett par simglasögon med en hjärtslagsmätare för att ta reda på hur hennes hjärta slår när hon är i vattnet för att kunna optimera sin simning. En svensk entreprenör var där för att demonstrera sin webbtjänst Selfminer, där man kan matcha sina källor till motivation med yttre faktorer.

Men mest av allt handlade helgen om personliga historier kring hur människor mår bättre av att använda teknik för att få fram samla in data om sig själva och agera utifrån den. Och att dela med sig av det till varandra.

——————

Dansken Jakob Larsen är forskare inom kognitiva system på Danmarks Tekniske universitet. Just nu gästforskar han på Stanfords Calming Technology Lab inom ”mobile sensoring”, och hade med sig en EEG-plattform med vilken man kopplar sensorer till hjärnan och mäter aktiviteten som presenteras i form av en hjärna i en smart mobil. För den har man använt sig av Emotivs headset som tar emot nervsignaler genom sensorer.

Lösningen skulle potentiellt kunna fungera som en portabel hjärnskanner – ett i så fall mycket enklare sätt än att använda sjukhusens dyra utrustning för en EEG-undersökning, menar Jakob Larsen. Men uppfinningen är inte färdig och han är på Quantified self-konferensen för att prata med folk som kan vara intresserade av att utveckla applikationer utifrån lösningen.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson