Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Det finns flera i dalen. Mer eller mindre öppna lokaler där så kallade hackare – som programmerare, entreprenörer, uppfinnare och andra kreatörer samlas på dagar, kvällar och nätter och är kreativa tillsammans. Populära Hacker Dojo i Mountain View är en av dem. Där uppkom bland annat idén till den hajpade tjänsten Pinterest, där man kan ”pinna” saker man hittar på nätet.

Tilläggas här bör att ”hacker”, hackare på svenska, har fler betydelser än personer som bryter sig in i datorsystem. Hackers är till exempel också beskrivningen av folk som bygger saker med elektronik och datorer. Och en subkultur för programmerare som förespråkar öppen mjukvara (open source).

Hacker Dojo, som ligger i en övergiven fabrikslokal, har i dag en kontorsdel, klassrum för seminarier och en samlingsplats där entreprenörer och utvecklare kan samlas på kvällarna och diskutera idéer.

Mer än halva delen av lokalen, bland annat där man har ordnat konferenser, är dock avstängd på grund av att Hacker Dojo inte lever upp till Mountain View stads regler och krav för hur ett kontor ska se ut. Och verksamheten riskerar att stängas ner om det inte sker förändringar, något New York Times skriver om i dag. Kraven handlar om att det till exempel måste finnas fler sprinklers, fler nödutgångar och handikappanpassade badrum i lokalen. Hacker Dojo öppnades utan tillstånd och får i dag inte ha fler än 49 personer i ett rum. Det innebär inga större föreläsningar, konferenser eller afterwork-träffar.

Men medlemmarna i Hacker Dojo tänker inte ge upp. Just nu pågår en insamling på crowdfunding-sajten Kickstarter för att rädda lokalen. Så kallad crowdfunding är ett populärt sätt att få in pengar på, där man ber omgivningen att donera till ett visst ändamål. Insamlingen pågår till fredag den här veckan och hittills har man kommit över minimum-gränsen på 30 000 dollar (cirka 210 tkr) och är uppe i över 47 000 dollar (cirka 315 tkr). De ska läggas till de redan 173 000 dollar (cirka 1,2 mkr) Hacker Dojo fått in från donationer, bland annat från grannen Google. Vilket är nära målet på de runt 250 000 dollar (cirka 1,75 mkr) som krävs för att få ordning på lokalen.

Hacker Dojo har funnits i 2,5 år och kan beskrivas som nutidens svar på hobbygruppen Homebrew Computer Club, som träffades på 70-80-talet i Menlo Park i Silicon Valley. Stället har runt 300 aktiva medlemmar, över 500 alumner och det är många som vill bli medlemmar där och delta i kurser.

Medlemskapet kostar 100 dollar i månaden (cirka 700 kr) och Hacker Dojo är ett av ställena där utvecklare och andra kan träffas för att slippa  jobba hemifrån. Det utan att behöva betala dyra pengar för en kontorsplats, försöka komma in på ett acceleratorsprogram eller en inkubator.

Häromdagen var jag på ett av de andra hackerställena här – Noisebridge i området The Mission i San Francisco. Det var på kvällen och stället var fullt av folk. I en del av lokalen, i en brokig samling av begagnade soffor, satt en grupp människor och pratade om ett kommande event. I ett klassrum satt några andra och hade en workshop. I ett hörn pratade några killar om ett nytt projekt, efter att ha lämnat sina jobb på annat håll och flyttat till Silicon Valley för att sökan lyckan. En kille jobbade på sin 3D-printer och ljudet av symaskiner fyllde det avlånga rummet där folk sydde på olika utstyrslar. Verkstaden, med en massa olika verktyg och material, var för tillfället tom på folk.

Noisebridge kör kvällskurser, till exempel i olika programmeringsspråk, som är öppna för alla. Men för att vara där annars krävs det ett medlemskap, en nyckel man fått av en medlem eller att följa med någon in. Det går att ringa på porten, men jag kan tänka mig att man måste bli igenkänd för att få komma in när de inte har sina öppna tisdagsmöten eller kurser.

Jag blev visad runt och bevittnade svampodlingar, vinägersatser, tusentals elektronikdelar, datorer och skärmar som donerats hit, ett aphuvud i gummi, ett kök för alla att använda och mycket annat.

Noisebridge lever på medlemskap och donationer och är en kreativ plats för hackare, så kallade ”makers” och ”DIY”(gör-det-själv)-folket. De utgör starka och levande kulturer här i Silicon Valley och jag har skrivit helt kort om maker-rörelsen tidigare i samband med folkfesten Maker Faire, som samlar tusentals människor varje år.

LÄS MER: På festival med uppfinnare och robotar

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson