Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

I går kväll kom beskedet om att Apples begäran om säljstopp i USA, för Samsungs surfplatta Galaxy Tab 10.1, gick igenom. Något som medierna här beskriver som en av Apples viktigaste segrar i patentkriget med Samsung. Det för att Galaxy-plattan konkurrerar med Apples Ipad, även om den ligger långt ifrån i försäljningssiffror.

Patentkriget mellan de två företagen har en långvarig historia och i april anklagade Samsung Apple för att ha brutit mot åtta av deras patent.

Apples begäran om säljstopp av surplattan ingår i en inlaga, tillsammans med flera av Galaxy-telefonerna, som tidigare har fått avslag. Men som efter ett överklagande återigen togs upp till förhandling, där domare Lucy Koh i San Jose, i Kalifornien, tog beslutet att surfplattan kan vara ett plagiat av Apples Ipad.

Fram tills ett beslut i domstolen, om den bryter mot gällande patentlagstiftning, kommer den alltså inte att säljas i butik.

Microsoft försöker också, som ni vet, att konkurrera med Apple genom sin nya datorplatta Surface som lanserades häromveckan. Uppgifter från olika källor, till exempelvis Business Insider, säger att även Google (i samarbete med Asus) har en ny platta på gång. Den förväntas heta Nexus 7 och kommer enligt rykten att lanseras på Googles utvecklarkonferens Google I/O som startar i dag onsdag.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson