Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

De startade sida vid sida. När jag skrev om de sociala videoapparna Viddy och Socialcam (för IOS och Android) här på på bloggen i början av maj hade de båda haft en stor användartillväxt. Men sedan hände något.

Socialcam drog ifrån och har i dag 68,6 miljoner aktiva användare i månaden, jämfört med Viddys 15,8 miljoner. De har varit uppe och vänt på över 85 miljoner respektive 35 miljoner. Det enligt statistiksajten Appdata.com som mäter hur många som loggat in i apparna via Facebook.

Men varför blev det så att Socialcam nu har mer än fyra gånger fler användare?

– Allting handlar om att få användare att upptäcka en app. Socialcam har flera gånger legat på topp tre i den amerikanska topplistan i App Store och det visar hur mycket den betyder för att användare ska upptäcka nya appar, menar mobilanalytikern Chris Silva från analysföretaget Altimeter Group.

– Det finns hundratusentals applikationer och möjligheten att bli upptäckt betyder vinna eller försvinna för många appar, säger Chris Silva.

Han ser även en trend i att användare av smarta mobiler vill ha appar med fler funktioner. Det tror han också är till fördel för Socialcam som ger användarna möjlighet att dela längre videoklipp med varandra och har fler funktioner som exempelvis filter, medan Viddy har en gräns för videoklipp på 15 sekunder. Det gör skillnad, menar han, och när väl Socialcam fick lite försprång och hamnade högt upp i topplistorna tog det rejäl fart.

Något Chris Silva inte pratade om var nätverkseffekterna. När det gäller de här apparna handlar det ju om att vänner delar med sig av videoklipp till varandra i apparna, på Facebook och på Twitter. Och det är där man har sina vänner som man själv vill vara.

Socialcam och Viddy har fått beskrivningen ”Instagram för video” och har ridit på vågen från fotoappens popularitet här. Men fortfarande är det få av mina vänner och bekanta i Sverige som använder videoappar. Däremot märker jag att många fler har börjat använda Instagram under den senaste tiden, som lanserades för snart två år sedan.

Så varför nu? Säkert på grund av uppmärksamheten kring Facebooks köp av Instagram i april och att allt fler av deras vänner postar sina Instagram-foton på Facebook och Twitter. Att upptäcka appen från första början är ju, som Chris Silva säger, nyckeln. Men att upptäcka den gör man ju inte bara genom en topplista, utan också genom sitt nätverk på olika sätt.

Om du tänker efter – vad är det som gör att du väljer att använda en viss app?

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson