Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Uppdatering: Sedan drygt ett par timmar tillbaka, runt 9.30 på morgonen i Kalifornien – 18.30 svensk tid, verkar Instagram fungera för en del användare. Det efter att ha legat helt nere i över tolv timmar.

Det är ännu okänt varför det tog längre tid för Instagram att komma igång, jämfört med till exempel Pinterest och Netflix. Ingrid Lunden, på teknikbloggen Techcrunch, har frågat runt om hur nertiden skulle kunna ha undvikits och rapporterar några tänkbara scenarier i en bloggpost. En förklaring kan vara att Instagram bara körs från Amazons datacenter i norra Virgina. Vilket kan bero på att tjänsten har stora volymer som behöver kopieras om den körs på olika ställen, något som blir svårare ju större volymer det handlar om och som kan leda till fördröjningar.

———————————————————————————————————————————————–

Har du försökt ladda upp foton i appen Instagram i dag? I så fall får du vänta.

Förra veckan var det Twitter som låg nere, enligt mikrobloggen på grund av en bugg i systemet. I dag är det bland annat Instagrams tur. Men den här gången är det vädret som har ställt till det. Ett stort oväder på USA:s östkust har slagit ut ett antal servrar i Amazons datacenter i norra Virgina, där Instagrams app körs ifrån, vilket har lett till att flera tjänster har legat nere från i går kväll (fredag) amerikansk tid.

Stormen har, utöver Instagram, bland annat påverkat bokmärkestjänsten Pinterest och medietjänsten Netflix. Det två senare tjänsterna är uppe igen, men Instagram går fortfarande inte att .

Tyvärr har stormen orsakat mycket allvarligare skada än så. Washington Post rapporterar att två personer har mist livet och att 1,5 miljoner människor i och runtomkring Washington DC var strömlösa på lördagsmorgonen.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson