Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Kön är lång för att beställa lunch på Darwin Cafe, som ligger i området South Park här i San Francisco. Lunchmaten lockar entreprenörer och andra som jobbar runtomkring och många tar med sig den till den ovala parken i närheten, där startup-kontoren ligger tätt.

South Park har en intressant historia. 1852 lät den engelska entreprenören George Gordon uppföra området och parken byggdes 1855, då med bostadshus runtomkring. Efter den stora jordbävningen 1906 byggdes området upp igen, men då med lagerlokaler, nattklubbar och hotell. Parken fanns dock kvar och i början av 70-talet började unga yrkespersoner och konstnärer leta sig hit.

Under dotcom-boomen lockade kontor och låga hyror internetföretagen till South Park, som då kallades för San Franciscos ”ground zero”. Efter it-kraschen övergavs området tillfälligt för att sedan blomma upp från 2006 och framåt. Och i dag är det hem för ett antal startup-företag, till exempel Get Satisfaction som erbjuder företag kundtjänst på nätet, 1Bog som producerar solpaneler för hemmabruk och fotoappen Instagram.

Twitter-folket hade sitt första och andra kontor här, men växte ur dem och flyttade till en annan del av SOMA –  som hela området, där South Park ingår, kallas.

Medan det för några år sedan var mer populärt för startup-företag att ha kontor ute i dalen, i till exempel San Mateo, Palo Alto eller Menlo Park, slår sig allt fler ner i San Francisco istället. Och hyrorna i South Park är nog inte så låga längre.

 

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson