Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Nästa generations Macbook Pro, ny version av Macbook Air, Apple lanserar en egen karttjänst med nya IOS 6 och slänger ut Google Maps, den röststyrda assistenten Siri uppdateras och Facebook integreras i IOS. Det var några av nyheterna som presenterades på Apples utvecklarkonferens, WWDC, här i San Francisco i dag.

Förväntningarna inför dagens keynote med Apples vd Tim Cook har som vanligt varit höga och ryktena om vad som ska lanseras har gått varma. Apple vet hur det ska bygga upp en hype och leverera en show.

Den röststyrda assistenten Siri inledde med några skämt, bland annat om att hon såg fram emot nya Samsung – kylskåpet alltså, för att värma upp publiken. Tim Cook tog över från Siri och hade olika kollegor till hjälp på scen, för att lansera produkter inom olika områden.

Några av nyheterna var:

* En ny version av Macbook Air – med bland annat 8GB ram-minne, upp till 512GB SSD som tillval, Ivy Bridge med upp till 2GHZ, 3,2 GHZ med Intel Turbo Boost samt USB3-port.

* Nästa generations Macbook Pro (den befintliga Macbook Pro uppdaterades också) – som är tunnare än befintliga modeller, har 15-tums högupplöst så kallad Retina-skärm (som i dag finns i Iphone 4S och Ipad 3), 8GB i ram-minne, två USB3-portar, hdmi-ingång och Facetime HD-kamera (720p). Priset för den nya datorn startar på 2 199 dollar, cirka 15 400 kronor.

* Operativsystemet OS X 10.8 Mountain Lion – kommer nästa månad och har enligt Apple 200 nya funktioner. Bland annat support för att synka information i Icloud (Apples lagringstjänst i molnet) mellan olika Apple-prylar, ett meddelandesystem där du får ”alerts” och kan skriva tweets och uppdateringar i Facebook med mera. I den finns även en ny dikterings-funktion för att prata in uppdateringar och text i dokument.

* IOS 6 för Iphone, Ipad och Ipod touch –  kommer ut till hösten och släpptes i dag som en betaversion för utvecklare. I den finns bland annat Apples nya kartor, som har sväng-för-sväng instruktioner för körning, information om trafik och är integrerade med Siri och rekommendationstjänsten Yelp för tips på vägen. Kartorna har även så kallade ”flyover” 3D-vyer, liknande det Google presenterade för sin karttjänst i torsdags. Apples nya karttjänst innebär, enligt ryktena som gått, att den ersätter Google Maps i IOS 6.

* Som väntat kom också en integrering med Facebook i IOS, vilket det redan finns för Twitter. Med den ska du bland annat kunna göra statusuppdateringar på Facebook i appar och gilla appar i App Store. Ett ganska stort samarbete från Apples sida.

* Den röststyrda assistenten Siri har uppdaterats med till exempel sportresultat, en mer ”sömlös” upplevelse för att hitta restauranger genom integrationen med applikationen Yelp (som även har funnits tidigare) och att ta dig till appar, när du ber henne. Apple jobbar också med att integrera en Siri-knapp i bilar, som BMW, Land Rover, Toyota, Audi med flera, för att användarna ska hålla båda händerna på ratten, istället för en på telefonen. Siri kommer på fler språk, som koreanska, franska, tyska och italienska, men än så länge inte på svenska.

* Det kommer en ny Iphone-funktion – ”stör inte” – där du kan ställa in telefonen på att den ska ta emot samtal och sms, men inte ringa, pipa eller lysa upp skärmen under natten. Det går också att ställa in att vissa samtal ändå ska gå fram.

* Det ska bli lättare att hitta din Iphone genom ett ”lost-mode”, där du kan skicka ett nummer till telefonen och den som hittar den kan klicka på det och ringa till dig. Om personen har goda intentioner vill säga.

Förmiddagens keynote bevakades live av flera medier och videoklippet från den kommer att läggas ut på Apples sajt senare i kväll.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson