Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Du har säkert läst flera artiklar om Facebooks börsnotering vid det här laget, men vet du vem som äger bolaget, förutom Mark Zuckerberg?

Det är nu på fredag som Silicon Valley och Wall Street möts i en av de största börsnoteringarna genom tiderna (Daniel Kederstedt skriver om trycket inför noteringen här). Då kommer de 40 största delägarna, som listas på sajten ”Who owns Facebook?”, att tjäna en hel del pengar.

Ägarna består av affärsänglar, riskkapitalbolag, företag, anställda och före detta anställda. Flera av dem har varit med sedan starten 2004 och med andelarna i Facebook kan de göra sin livs affär. Kapitalet kommer också att kunna ha påverkan på framtida investeringar här i dalen.

Mark Zuckerberg äger 28,1 procent av Facebook, vilket motsvarar ett värde på runt 28 miljarder dollar. I börsnoteringen kommer han att sälja 30,2 miljoner av sina totalt 533,8 miljoner aktier.

Enligt det tillägg till börsansökan som Facebook gjorde i början av maj kommer aktien att ligga på ett pris mellan 28 och 35 dollar. Men i dag kom uppgifter om att den kommer att ligga på mellan 34 och 38 dollar. Den högsta värderingen av bolaget blir då drygt 100 miljarder dollar (runt 700 mdkr). Totalt kommer 337,4 miljoner aktier att ges ut och det innebär, räknat med ett snittpris på 36 dollar per aktie, att Facebook kommer att ta in runt 12 miljarder dollar i samband med börsnoteringen (runt 84 mdkr).

Störst andel, efter Mark Zuckerberg, äger riskkapitalbolaget Accel Partners med 11,3 procent av bolaget (som säljer 38,2 miljoner aktier vid börsnoteringen). Dustin Moskovitz, Zuckerbergs rumskamrat under studietiden på Harvard som medgrundade Facebook och tidigare var anställd där, äger 7,5 procent (siffrorna kommer från Facebooks Amendment No.5 och sajten ”Who owns Facebook”:s siffror stämmer inte helt överens).

Den enda kvinnan i listan är Facebooks COO, operativa chef, Sheryl Sandberg. Hon äger 0,1 procent av bolaget, 1,9 miljoner aktier, till ett värde av runt 100 miljoner dollar. Men hon har också drygt 38 miljoner aktieoptioner, som kommer att bli värda nära 1,4 miljarder dollar vid börsnoteringen på fredag (räknat med ett snittpris på 36 dollar per aktie). De kommer att helt överlåtas till henne i oktober 2020, om hon stannar kvar som anställd på Facebook. Pengarna skulle göra henne till en av de kvinnor som på egen hand har blivit rikast i USA.

Längst ner i listan återfinns tre personer som sajten kategoriserar som ”fiender”, nämligen Divya Narendra och tvillingarna Cameron och Tyler Winklevoss. De äger 0,022 procent var av Facebook, vilket motsvarar ett värde på runt 22 miljoner dollar vardera (enligt listan 18,7 miljoner dollar då man där har räknat på en värdering av Facebook på 85 miljarder dollar). För er som har sett filmen The Social Network vet ni vilka de är. De startade ConnectU, ett socialt nätverk för Harvard-studenter, och stämde sedan Mark Zuckerberg för att han inte fullföljde ett uppdrag att utveckla plattformen för dem, utan i stället startade sitt eget sociala nätverk.

Det visade sig vara ett lyckosamt drag som gör att Mark Zuckerberg får ut runt en miljard dollar på fredag (cirka 7 mdkr). Det är galet mycket pengar för något han startade i ett studentrum för drygt åtta år sedan.

————————————————————————————————————————————————
Uppdatering: Sedan jag postade det här inlägget i måndags kväll (kalifornisk tid) har det kommit nya uppgifter (enligt det åttonde tillägget till Facebooks börsansökan) om antalet aktier som kommer att säljas i samband med börsnoteringen. Den nya siffran är 421,2 miljoner aktier, vilket innebär att Facebook kan ta in från 14 upp till 16 miljarder dollar, räknat på ett pris från 34 till 38 dollar per aktie. 180 miljoner av aktierna tillhör Facebook och ger bolaget ett tillskott på upp till 6,8 miljarder dollar. Resten av aktierna säljs av andra aktieägare som grundare, anställda och investerare.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson