Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Ryktena har gått varma så långt tillbaka som 2006, och i förra veckan fick teknikbloggen The Next Web tag på information kring Googles kommande lagringssystem i molnet. I dag lanserades till slut Google Drive.

Det finns sedan länge flera spelare i kategorin molnlagring. Bland de större tjänster som Dropbox med över 50 miljoner användare sedan starten 2007. Och Box, med 10 miljoner användare, som har funnits sedan 2005. Man kan undra varför Google har väntat så länge?

I förra veckan på DEMO i Santa Clara i Silicon Valley – internetkonferensen där företag får möjlighet att visa upp sig och sina tjänster, kommenterade Aaron Levie, vd för molnlagringsföretaget Box, en eventuell kommande lansering av Google Drive.

– Många kommer säkert att ladda ner det och gilla det. Jag hoppas att det misslyckas.

Han sa det som ett skämt och lockade publiken till skratt.

En allvarligare kommentar från honom var:

– Googles jobb är att ge sig in i stora kategorier och vi råkar finnas i en av de kategorierna. Det kommer att vara en viktig konkurrent, sa Aaron Levie, men poängterade att Box största fokus ligger på företag som vill hantera sitt innehåll i molnet.

För att komma in så sent i matchen och ändå få snurr på tjänsten behövs användare. Och det har ju Google. Enligt dem har Google Apps i dagsläget 40 miljoner användare och fyra miljoner företag. Alla kommer ju självklart inte att ladda ner tjänsten och många av dem har säkert redan löst sitt lagringsbehov. Samt att Google Docs redan finns tillgängligt för dokument.

Likt Dropbox kan du ladda ner Google Drive till din dator, pc eller mac, och synka filer lokalt och med webbgränssnittet. Tjänsten finns också tillgänglig i en Android-app och kommer för Iphone och Ipad längre fram. I Google Drive får du 5GB gratis, jämfört med Dropbox 2GB (där du dock kan få mer utrymme genom att bjuda in nya användare), vilket innebär en konkurrensfördel för Google.

En uppgradering i Drive till 25GB kostar 2,49 dollar i månaden, cirka 17 kronor, 100GB kostar 4,99 dollar, cirka 35 kronor och du kan köpa utrymme upp till 16TB. Hos Dropbox kostar 100GB 19,99 dollar i månaden, cirka 140 kronor.

Dropbox grundare och vd, Drew Houston, kontrade Googles lansering av Drive med att twittra ut att de kommer att lansera sökmotor. Dock med glimten i ögat.

————————————————————————————————————————————————–

Uppdatering:
I efterdyningarna av Googles lansering av Google Drive i går kom en rad artiklar och inlägg angående deras användarvillkor, som uppdaterades den 1 mars i år.

I användarvillkoren står att du äger det material du själv laddar upp i innehållstjänster som Google Drive. Samtidigt står det att du ger Google ”en global licens för att använda, lagra, reproducera, förändra (så att det funkar med deras tjänster)” och rätten att ”kommunicera, publicera, framföra offentligt och att distribuera innehållet”. Det för att marknadsföra tjänsterna och att förbättra produkterna. Det är däri kritiken mot villkoren uppstod, i att Google skulle använda innehållet i Google Drive och till exempel visa det publikt.

Rafe Needleman på CNET News.com reder ut begreppen här och menar att problemet är att användarvillkoren är för vagt skrivna utifrån att ge Google mer spelrum. Google själva svarar med att säga att de inte kommer att dela innehållet med andra utan att användarvillkoren ger dem möjlighet att ge användarna den service de behöver när det gäller att dela filer med andra eller att ha tillgång till dem i olika prylar.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson