Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Hur många räkor blir det egentligen kvar när man spolar bort allt annat billigt jox i räksalladen. Det har man ju alltid undrat, och nu har Göteborgs-Posten haft vänligheten att ta reda på hur det ligger till. Svaret var att fem av åtta burkar inte innehöll den utlovade mängden. G-K Sallad skulle till exempel innehålla 24 procent räkor vilket motsvarar nästan 50 gram i 200 gramsburken, men kvar efter avsköljningen fanns endast 16 ynka räkor som tillsammans vägde in på matchvikten 6 gram. I några andra burkar av samma märke var det nästan lika illa: 14 respektive 16 gram räkor.

Tre andra märken, Rydbergs, Eldorado och Á la carte, innehöll bara drygt hälften av den mängd räkor som utlovats på etiketten. Bäst i testet var Feskarbrödernas och K-sallad som helt svarade upp mot förväntningarna. De innehöll dessutom ingen vitbeta eller surimi, som är pressad restprodukt av fisk, två viktiga beståndsdelar i det billiga klägg som tog upp en stor del av vikten i sex av åtta sorter sedan majonäsen spolats bort.