Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

EU:s livsmedelsmyndighet, EFSA, har bestämt att det är ok att använda den cancerframkallande kemikalien bisphenol-A (BPA) i barnmatsburkar, plastlådor och plasttallrikar.

BPA är vanligt i alla möjliga plastpryttlar i våra kök och därför var det oroande när amerikanska forskare 2005 larmade om att BPA i låga doser verkade kunna skada hjärnans utveckling hos barn. En annan USA-studie visade ungefär samtidigt att BPA ökade tillväxten hos bröstcancer på grund av en svag östrogen effekt, medan en japansk studie antydde en koppling mellan BPA och missfall.

Nu har alltså EFSA utvärderat detta och ger oss det lugnande beskedet att råttor är mer känsliga för BPA, och lättare utvecklar cancer, än människor.
Problemet är att med det argumentet kan man avfärda i stort sett alla oroväckande resultat som kommer fram i råttförsök.

EFSA tycker att det vetenskapliga underlaget är ”robust” och dristar sig till att sänka osäkerhetsfaktorn – alltså den faktor man multiplicerar den kända risken med för att få ett tolerabelt dagligt intag (TDI) – från 500 till en osäkerhetsfaktor på 100. EFSA skriver att det är en rutinmässig marginal. Det är korrekt, men man kunde också ha tillagt att det är en rutinmässig marginal i alla de fall när man egentligen inte har en aning om exakt hur farligt ett ämne är.

Av någon obegriplig anledning har man dessutom inte vägt in den kanske största riskfaktorn för köksplast: att giftiga ämnen kan vandra över till maten när plasten värms i mikron.

Ett bra tips
är att inte alls stoppa in plastburkar och tallrikar i mikron. Använd porslin istället.