Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Klockan 19 svensk tid är det dags för Apples event i Cupertino, i Silicon Valley där huvudkontoret ligger. Jag kommer att bevaka det live här på bloggen (inte på plats fysiskt den här gången) och här kommer några av de senaste ryktena inför kvällen:

– Det har ryktats om att nya Iphone 5S (?) har en fingeravtrycksläsare för att komma in i telefonen och kanske även för andra funktioner. Och enligt en rapport i Wall Street Journal på tisdagsmorgonen svensk tid ska det ryktet stämma. Det var i juli förra året som Apple köpte Florida-företaget Authentec, som utvecklade just smarta sensorer.

– Enligt källor till flera olika publikationer ska nästa Iphone också få bättre batteritid, snabbare processor, och en uppdaterad kamera med dubbel LED-blixt. Samt komma i guldfärg.

– Troligt är att de nya telefonerna som väntas, Iphone 5S och den billigare varianten 5C, får den skarpa versionen av operativsystemet IOS7 som också släpps för andra Iphone-ägare att uppdatera till. Men det verkar som att Ipad-ägare dock får vara utan det version 7 ett tag till. Ipad och Ipad Mini hade inte support för det förrän i den andra betaversionen, och ska Apple släppa nya surfplattor i oktober (enligt spekulationer) så kanske man väntar med uppdateringen tills dess.

– I fredags skrev Wall Street Journal att Apple förbereder för att skeppa den billigare telefonen Iphone 5C till Kina. I rapporten finns uppgifter om att Apple ska ha bett sin tillverkningspartner Foxconn att inkludera China Mobil i listan över operatörer. Apples försäljning av Iphone i Kina sjunker och så även något i Japan där man ska ha gjort ett avtal med NTT Docomo. Det skulle, enligt vad en analytiker på Deutsche Bank säger till Appleinsider, kunna resultera i det säljs 35 miljoner fler exemplar av Iphone under 2014.

– Enligt källor till The Wall Street Journal jobbar Apple också med en uppföljare till Iphone 5S, som i så fall skulle komma längre fram och inte i kväll. Det är, enligt ryktet, en större modell som är mellan 4,8 till 6 tum och skulle bli ett trendbrott för Apple som hittills har satsat på mindre modeller. Stämmer uppgifterna är det ett försök från Apple att konkurrera med bland annat Samsung Galaxy Note, som ingår i gruppen som kallas ”phablets”.

LÄS MER inför kvällens event: Datum klart för Apples Iphone (?)-event

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson