Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

På torsdagskvällen levererade Microsofts nye vd Satya Nadella sin första kvartalsrapport.

Efter att ha ökat omsättningen fyra kvartal i rad gick Microsofts intäkter ner något under första kvartalet i år. Försäljningen landade på 20,4 miljarder dollar (cirka 134 miljarder kronor) och slog marginellt marknadens förväntningar som låg på 20,39 miljarder dollar.

Under samma kvartal i fjol låg omsättningen på 20,489 miljarder dollar, en minskning med en knapp halv procent i år.

Nettovinsten blev 5,66 miljarder dollar, vilket innebär tre procent lägre än under samma kvartal i fjol. Vinsten per aktie var 0,68 cent, en liten bit över marknadens förväntan som låg på 0,63 cent.

Trots en sjunkande pc-försäljning ökade Microsoft intäkterna från sitt operativsystem Windows, mycket också till följd av att versionen Windows XP har lagts ner och företag har tvingats att uppgradera.

De största tillväxten stod Microsofts molntjänster för och konsumenttjänsten Office 365 har i dag 4,4 miljoner betalande prenumeranter, en ökning på en miljon under kvartalet. Försäljningen av spelkonsolen Xbox fortsätter att gå bra, och 1,2 miljoner Xbox One såldes under kvartalet och 800 000 av den äldre modellen Xbox 365.

Intäkterna för surfplattan Surface stod för 494 miljoner av intäkterna, en ökning med 50 procent jämfört med i fjol (en minskning från förra kvartalet då det stod för 893 miljoner dollar), men hur många Surface Microsoft faktiskt har sålt är oklart.

När det gäller mobiloperativsystemet Windows Phone eller hur många mobiler Nokia har sålt finns det inte med i rapporten. Microsofts Nokia-affär väntas gå i lås i morgon och bolagets kvartalsresultat har inte kommit än.

– Nokias resultat kommer att rapporteras inom hårdvara och det kommer att visa sig i Microsofts resultat under nästa kvartal, sa finanschefen Amy Hood under ett konferenssamtal om resultatet på torsdagsnatten svensk tid.

Vd:n Satya Nadella var också med under samtalet och det var första gången på väldigt lång tid som en Microsoft-vd har kommenterat resultatet. Förre vd:n Steve Ballmer höll sig borta från konferenssamtalen under alla år och Satya Nadellas beslut att vara med har tagits emot positivt av marknaden. Något som säkert också har bidragit till de lägre förväntningarna på kvartalet, liksom att den nya vd:n får lite tid på sig att komma igång.

– Vi ska leverera mod i ansiktet på verkligheten, sa Satya Nadella under samtalet.

Ett lite snårigt uttryck när man översätter det, men som ungefär betyder realistiskt mod när det gäller Microsofts utveckling. Han summerade kvartalet med orden verkställande och övergång, vilka markerar att han håller på att sätta sin egen prägel på bolaget.

Satya Nadella bekräftade att Microsoft är på väg att gå över till mer prenumerationsbaserade intäkter istället för att sälja mjukvaran. En naturlig utveckling med fler molntjänster.

Han sa också att möjligheterna för Microsoft snarare ligger inom molntjänster och mobila enheter, än pc-affärerna med Office och Windows.

– I princip allt vi gör kommer att bli mer digitaliserat. Det är en bra matta för innovation och tillväxtsmöjligheter hos Microsoft, sa Satya Nadella.

Wall Street svarade på kvällens rapport med att Microsofts aktiekurs gick upp med drygt 2,5 procent på eftermarknaden.

LÄS MER: Därför ger Microsoft bort Windows för mobila produkter
LÄS OCKSÅ: Microsoft svänger – Windows inte längre viktigast

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson