Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Uppdaterad: I slutet av veckan kom nyheten om att Dropbox köper den mobila e-bokstjänsten Readmill för åtta miljoner dollar, drygt 50 miljoner kronor. Men vad ska en lagringstjänst som Dropbox med en e-bokstjänst till kan man fråga sig?

Det var källor till teknikbloggen Techcrunch som hävdade att köpet var på gång, och att det snarare handlar om att köpa Readmills talang än tjänst. Fenomenet kallas ”acquia-hire” (ungefär köp-rekrytering) och grundarna till Readmill, Henrik Berggren och David Kjelkerud, bekräftade på fredagskvällen att de och resten av Readmill-teamet kommer att börja jobba på Dropbox i San Francisco.

De båda grundarna startade Readmill, en social e-boksläsarapp för IOS och Android i vilken man kan läsa böcker i mobilen eller surfplattan, i slutet av 2010 och släppte tjänsten publikt i december 2011. Henrik Berggren och David Kjelkerud är svenskar, men Readmill har sitt säte i Berlin. Hittills har bolaget levt på riskkapital, och fick 2011 en såddinvestering på runt 2,5 miljoner kronor (ej bekräftat) från riskkapitalbolagen London’s Passion Capital och Index Ventures. Readmill har även fått ytterligare en investering 2012 från Wellington Partners och befintliga investerare, men summan på den är okänd.

Enligt Techcrunch källor består den ryktade köpesumman på åtta miljoner dollar från Dropbox främst av aktier. I och med köpet går det inte längre att registrera konton på Readmill och den 1 juli 2014 läggs tjänsten ner helt hållet.

”Readmills berättelse slutar här. Många utmaningar i e-boksvärlden förblir olösta, och vi misslyckades med att skapa en hållbar plattform för läsning. För detta är vi mycket ledsna. Vi övervägde alla alternativ innan vi tog det svåra beslutet att avsluta den produkt som förde oss samman”, skriver teamet på Readmills företagsblogg.

Och även om Readmill inte skulle ha så många användare (bolaget har inte lämnat ut några användarsiffror) är det säkert en del fans som är besvikna.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson