Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Häromkvällen laddade jag ner mobilappen Secret och läste hemligheter. Den har blivit omskriven en hel del de senaste dagarna och ingår i en kategori av appar där du kan vara mer eller mindre anonym.

Andra exempel är Confide och Telegram där du kan skicka textmeddelanden till personer som försvinner efter de har lästs. Alltså anonyma varianter av appen Snapchat.

Hemligheterna som postas i appen Secret varierar från otrohet, bolag som ska säljas till någon som ska fria. Här i Silicon Valley skvallras det friskt om grundare och klagas på riskkapitalister. En användare hävdade att hen var anställd på anteckningstjänsten Evernote och skrev att den var på väg att köpas upp. Skvallret gick så långt att Evernotes vd Phil Libin gick ut och sa att det inte var sant.

Secret finns än så länge bara som en IOS-app för Iphone i amerikanska App Store, och för att komma in i den registrerar du dig genom att uppge mobilnummer och mejladress. Utifrån uppgifterna kopplas du till dina vänner och del hemligheter i flödet ska komma från dem.

App Secret

Överlag har intresset för appar där man kommunicerar privat en till en, eller i det här fallet delvis anonymt, växt det senaste året. Säkert delvis för att man tror att det är svårare att koppla ihop information till person när det vi gör på nätet registreras. Det verkar också finnas en sociala medier-trötthet och att man inte vill skriva saker öppet, som har varit till stor fördel för exempelvis meddelandeapparna Whatsapp och Snapchat.

Secret är lite som ett hemligt socialt nätverk, där du kan gilla och kommentera inlägg, fast med lite snaskigare information än om det vore publikt. Det finns uppenbarligen mycket som lockar i det för stunden, och jag har sett flera i mitt flöde ta skärmdumpar från appen och delar dem vidare på Facebook, Twitter och Instagram.

secretvalues”Ett socialt nätverk har blivit universellt, vi har blivit allt mer känsliga för vad vi delar online.(…)Vi har byggt Secret för att människor ska kunna vara sig själva och dela allt de tänker och känner med deras vänner, utan att bli bedömda”, skriver en person bakom Secret i en bloggpost på Medium.com.

En fin tanke, men frågan är om inte hemligheterna på Secret kommer att landa i ett enda sammelsurium av baktalande och knivar i ryggen. Tills dess att folk tröttnar och går över till nästa grej.

Skärmdump: från Recode (Valleywag är en skvallerblogg om teknikvärlden)

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson