Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

För några veckor sedan hade jag en intervju bokad med Instagrams business director Emily White. Men när jag stod redo att gå i hallen hemma, fotografen väntade utanför och det snart var dags att köra iväg till Menlo Park där Facebook och Instagram har sitt kontor, så fick jag ett samtal.

Det skulle inte bli någon intervju och nu tror jag att jag förstår varför.

I veckan meddelade Snapchat att Emily White blir bolagets operativa chef och kommer att jobba nära vd:n Evan Spiegel. Hon jobbade tidigare på Facebook och började på Instagram så sent som i april i år.

Rekryteringen är ett tecken på att Snapchat på allvar vill försöka utveckla sin egen affärsmodell. I appen, där foton och meddelanden försvinner inom upp till tio sekunder, skickas det i dag runt 400 miljoner ”snaps” om dagen. Men än så länge tjänar Snapchat inga pengar.

Som några av er kanske har läst tackade grundarna Evan Spiegel och Bobby Murphy för några veckor sedan nej till ett bud från Facebook på 20 miljarder kronor.

Spekulationerna i varför kretsar kring att de har en högre värdering i åtanke, och att de har riskkapital på väg in till den värderingen. Med mer kapital kan de själva utveckla bolaget, istället för att sälja det och låta någon annan ta del av framgången. I en artikel häromdagen läste jag också om att Evan Spiegel har det förspänt hemifrån och därför inte var lika intresserad av den stora summan pengar som Facebook erbjöd.

Men det är inte bara guld och gröna skogar kring Snapchat. Det pågår en fejd mellan grundarna och en tredje person, Frank ”Reggie” Brown, som hävdar att han också var med och startade Snapchat. Han har stämt Snapchat-grundarna och även bolagets investerare, och det skulle kunna bli en kostsam tvist.

LÄS MER: Fejden bakom succéappen Snapchat

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson