Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Efter tretton år som vd på Microsoft meddelade Steve Ballmer häromveckan att han avgår inom ett år eller så snart en lämplig ersättare är på plats. Spekulationerna här i Silicon Valley är i full gång, och förslagen på männen som kan tänkas ta över vd-posten är många. Däremot finns det få kvinnor i toppen av potentiella kandidater.

”Det finns aldrig en perfekt tid för den här typen av övergångar, men nu är rätt tid”, skriver Ballmer i sitt interna mejl till de anställda om planen att sluta som vd.

Enligt källor till teknikbloggen All Things D var hans avgång inte alls så planerad som den utgavs för att vara. Orsakerna uppges av källorna vara problem som en möjlig ”otäck proxy-strid”, fortsatt nedåtgående ”business performance” och ifrågasättande av Ballmers ledarskap. Men att han tänkte stanna längre är också något som Ballmer tar upp i sitt mejl:

”Mina ursprungstankar kring timingen var att min avgång skulle ske i mitten av vår förändring till ett pryl- och tjänsteföretag som är fokuserat på att stärka kunderna i de aktiviteter som de värderar högst. Vi behöver en vd som kan vara här mer långsiktigt för den här nya riktningen”, skriver han.

Att hans avgång snabbt kom upp på tapeten styrks också av att Ballmer så sent som i juli lade fram en stor omorganisation med en strategi som han kallar ”One Microsoft” – med fokus på prylar, mjukvara och tjänster.

Det går även rykten om att Bill Gates, Microsofts förre vd och nuvarande styrelseordförande som har jobbat nära Ballmer under alla år, ska ha varit den som sagt till honom att han måste sluta.

Oavsett är det en ny person som ska ta vid och försöka styra Microsoft rätt. De senaste åren har man brottats med att inte hänga med i förändringarna på marknaden och börsen har reagerat negativt. Samtidigt har Microsoft haft en stor omsättningstillväxt under Ballmers tid som vd. Dock mötte inte bolaget förväntningarna det senaste kvartalet och vinsten gick ner.

Bland de eventuella interna tronföljarna spekuleras det i namn som:

Larson_printJulie Larson-Green som har jobbat på Microsoft i 20 år och i dag är tekniskt ansvarig för Windows. Det är hon som har lett arbetet med designen för Windows 7 och 8, och fick tillsammans med Tami Reller ta över Windows-ansvaret när Steven Sinofsky hastigt lämnade Microsoft efter lanseringen av Windows 8. Larson-Green är en av få kvinnor som diskuteras som namn till vd-posten, och den enda som ligger i topp tio på Ladbrokes oddslista (se nedan). Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg kommer först på 15:e plats.

LÄS MER: Windowschef med social kompetens

Qi Lu som är ansvarig för applikationer och tjänster på Microsoft, vilket bland annat inkluderar Office, Sharepoint och Bing. Innan dess var han den som ledde avdelningen för onlinetjänster med sök, portaler och onlineannonsering. Han jobbade innan dess på Yahoo i tio år, även där som ansvarig för sök och annonsering. Office är fortfarande en av Microsofts stora flaggprodukter som nu även finns som molntjänst och kan ha betydelse för framtida försäljning, särskilt i nedgången av PC-försäljningen.

Bland spekulationerna för externa kandidater finns bland andra:

Stephen ElopStephen Elop som när spelbolaget Ladbrokes lägger ihop oddsen är favorit till att ta över vd-posten med två mot en. Nokia-vd:n är gammal Microsoftare, och ledde bolagets företagsdivision innan han gick över till Nokia. Samarbetet mellan de två bolagen är nära, då Windows Phone är operativsystemet i Nokias smarta mobiler. Det som talar emot honom är att Nokia går på knäna, men hans historia med Microsoft talar för. Och kanske till och med Microsoft köper Nokia, något det har spekulerats i, och att Elop då får ta över.

Steven Sinofsky som lämnade Microsoft i slutet av förra året, enligt ryktet till följd av en intern konflikt även om den officiella linjen var ett gemensamt beslut från Ballmer och hans sida. Sinofsky är ansvarig för designen på Windows 8 som kom ut till försäljning i oktober 2012, och han fick lämna månaden efter. Han hade då jobbat på Microsoft sedan 1989 och började som mjukvaruingenjör på företaget. Nyss blev Sinofsky partner hos riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz här i Silicon Valley, och frågan är om han ens skulle vara villig att gå tillbaka till Microsoft.

Reed Hastings som sägs vara den som först sa att han tyckte Ballmer skulle bytas ut. Han är Netflix medgrundare och vd, och satt i Microsoft styrelse under fem år fram till i oktober förra året. Hastings fick beröm av Ballmer för sitt styrelsearbete och har en relevant bakgrund för Microsoft med sin konsumenterfarenhet från Netflix.

Salesforce vd Marc Benioff uttalade sig i veckan om att han vill se Bill Gates tillbaka på vd-stolen. Och Silicon Valley-profilen Jason Calacanis sätter sina odds på David Sacks, Yammer-vd:n som kom till Microsoft i och med uppköpet av företagsmikrobloggen.

”Vänta, David Sacks är inte med på oddslistan för att bli Microsofts nästa vd. Han är deras Marissa Mayer enligt min åsikt”, skriver Jason Calacanis på sin sajt Launch.

LÄS MER: Benioff vill se Gates på vd-stolen

Vem tror du att det blir?

Ladbrokes

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson