Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

På dagens arbetsplatser sitter många av oss på en kontorsstol framför en skärm hela dagarna. Och för att inte tala om alla möten vi har.

I går talade författaren och Silicon Valley-profilen Nilofer Merchant, på TED-konferensen som just nu pågår i Long Beach i Kalifornien, om just vårt sittande. Tidningen Wired är på plats och rubriken på det här inlägget kommer från en artikel med titeln: ”In Silicon Valley, Sitting is the New Smoking”

Merchant refererade till statistik som visar att folk sitter i snitt 9,3 timmar per dag. Det är fler timmar än vad vi sover, vilket är i snitt 7,7. Allt sittande ger i sin tur tio procent högre risk för bröst- och tarmcancer, sex procent högre risk för hjärtsjukdomar, och sju procent för typ 2-diabetes.

– Att sitta är så väldigt utbrett att vi inte ens ifrågasätter hur mycket vi gör det, säger Merchant.

Å andra sidan tycker jag att kontorsjobbare har fått höra rätt mycket i Sverige att vi borde ha höj- och sänkbara skrivbord och stå delar av dagen. Men om det blir så är en annan sak, för även om en del av oss kanske gör det ett tag går vi tillbaka till att sitta igen utan att ens tänka på det.

– Eftersom alla andra gör det, så tänker vi inte ens på att det inte skulle vara okej, säger Merchant.

– På det sättet har sittandet blivit vår generations rökning, menar hon.

En lösning tycker hon är ”walk and talk”, alltså att ha möten under promenader. Det är något som Apple-vd:n Steve Jobs gjorde mycket när han levde, och som även Facebook-vd:n Mark Zuckerberg har anammat.

Hur mycket sitter du per dag?

Foto: TED/Flickr

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson