Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Ingen viktig världsnyhet direkt, men väl ett rekord som säger något om internets genomslagskraft. Musikvideon till låten Gangnam Style har passerat en miljard visningar på Youtube, den högsta siffran för ett videoklipp där någonsin.

Av dem kommer 340 miljoner från smarta mobiler och 45 miljoner från Facebook, via länkar och inbäddade videoklipp i nätverket.

Tidigare rekordhållare var kanadensaren Justin Bieber med videon till låten Baby, som hade 805 miljoner visningar då den sydkoreanska rapparen PSY gick om honom med Gangnam Style för en månad sedan.

Många av er har sett PSY sjunga och dansa till Gangnam Style, eller någon av de otaliga versionerna av dansen. Den har spridits runtom i världen och blivit ett populärt så kallat ”internet-meme”. PSY har till och med fått Googles styrelseordförande Eric Schmidt att dansa. Vi har sett orkestrar spela och dansa till den, ”flash-mobbar” på universitet och ett av de senaste videoklippen är från ett luciafirande i Sverige som redan fått nära 630 000 visningar.

Vi lägger helt enkelt mycket tid på Youtube, som är världens tredje största sajt och fjärde störst i Sverige.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson