Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

I fredags satt jag och jobbade på ett kafé i Palo Alto. Den lilla staden som ligger en bit ner i dalen, en timme söderut med tåg från San Francisco. Palo Alto är en startup-hub i Silicon Valley – Stanford University har sitt säte där och den ligger inte långt från Sandhill Road i Menlo Park där mycket av riskkapitalet finns. På huvudgatan University Avenue låg bland annat Googles första kontor, Facebook har haft ett kontor där och även ett på tvärgatan Emerson Street.

”Det är här det händer”, sa en journalistkompis till mig under vår lunch på University Café på University Avenue. Och det är visserligen (också) sant, men utvecklingen de senaste åren har gått allt mer mot att fler entreprenörer flyttar in till San Francisco eller etablerar sina startup-företag där från början.

Kontorshyrorna i Palo Alto är dyra och San Francisco lockar också med andra saker som mer kulturaktiviteter, fler restauranger och kaféer och det faktum att det är en storstad.

Hyran för ett kontor i Palo Alto är dubbelt så hög för i princip samma storlek och standard som i San Francisco, sa en entreprenör till mig häromdagen. Han flyttade in med sitt team i ett kontor i SOMA, området söder om Market Street som går genom stan, för ett par månader sedan. Men även om den lokalen kostar hälften så mycket, jämfört med motsvarande i Palo Alto, så går priserna upp i San Francisco och allt fler lokaler blir upptagna.

”Det är Twitters fel”, sa entreprenören. Att Twitter etablerade sig i stan har gjort att många har kommit efter. Även bland andra Zynga har kontor i stan med många anställda. Och de måste ha någonstans att bo. Inflyttningen till stan påverkar hyrorna på lägenheter som har blivit allt högre de senaste åren. Det är också många som bor i stan och pendlar till arbetsplatser som Google och Facebook med deras gratisbussar för anställda.

Hyrorna i San Francisco är nu på sin absoluta topp och en studie från i mars i år visar att San Francisco (inräknat alla områden som hör till stan och inte bara stadskärnan) har de högsta hyrorna i hela landet. Snittet för en trerumslägenhet enligt den ligger på 1 905 dollar i månaden, cirka 13 300 kronor. Men i dag kan man få betala det, eller mer, för en enrummare här och en trea kostar snarare 3 500-5 000 dollar i månaden, cirka 24 500-35 000 kronor, inne i stan.

När kontrakt förhandlas om eller när nya hyresgäster ska flytta in höjs hyrorna och siffror från analysföretaget Real Facts visar att de har gått upp med 12,9 procent i andra kvartalet i år, jämfört med vid samma tidpunkt i fjol. Och att snitthyran för en lägenhet överlag nu ligger på 2 734 dollar, cirka 19 100 kronor.

Historien upprepar sig från it-boomen då San Francisco-hyrorna trissades upp rejält, även om det inte alls är lika galet den här gången.

Finanskrisen och att människor då var tvungna att lämna sina hem för att de inte hade råd att betala sina lån har även det bidragit till att efterfrågan på hyreslägenheter har gått upp. Samtidigt är det många som inte har råd att betala de höga hyrorna och flyttar utanför stan.

Det kapital som har kommit från sålda startup-företag och från börsnoteringar, och som investeras i bland annat bostäder, gör också att priserna för att köpa en lägenhet går upp. Det är säljarens marknad i San Francisco och en fastighetsmäklare jag pratade med häromdagen sa att lägenheter i stan kan gå för upp till 150 000 dollar (cirka 1 mkr) över utgångspris och att flera av hennes kunder har förlorat budgivningar.

Inflyttningen till San Francisco trendar helt klart bland entreprenörer och anställda hos teknikbolagen, men rätt var det är så svänger det. Om några år är det kanske Palo Alto som gäller igen.

Fotot till vänster: Caltrain går söderut från San Francisco, via exempelvis Palo Alto och Mountain View och vidare ner till San Jose. Stationen där Caltrain går ifrån i SOMA, i hörnet av 4th Street och Townsend Street, gör att entreprenörerna lätt kan ta sig ut i dalen från San Francisco.

Fotot till höger: University Café, på huvudgatan University Avenue i Palo Alto, är bland annat känt för att entreprenörer och investerare brukar träffas där och diskutera affärer.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson