Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

I dag (torsdag) har Facebook släppt appen Facebook Camera. Den är väldigt lik Instagram när det gäller fotoredigering med olika filter och att den listar dina vänners foton i ett flöde.

Det är lite förvånande att Facebook lanserar en fotoapp, en och halv månad efter förvärvet av Instagram offentliggjordes. Samtidigt ska Instagram fortsätta att drivas vidare i befintlig form, men det skulle ju ändå kunna innebära en större integration av tjänsterna.

En förklaring är att utveckling tar tid och Facebook har länge varit på gång med sin fotoapp. Dokument om den läckte ut redan förra sommaren och anställda från Instagram har inte varit delaktiga i att ta fram Facebook Camera (Instagram-affären är inte avslutad än).

Enligt ett inlägg på bloggen Bits, på New York Times sajt, handlar lanseringen av Camera också om att den riktar sig till en annan publik. Instagram har i dag 40 miljoner användare medan Facebook har 900 miljoner användare, som många av dem laddar upp bilder till Facebook genom huvudappen. Det är alla dem Facebook vill nå med Camera.

Appen ska göra det smidigare att ladda upp foton till Facebook och det går att ladda upp flera foton i taget. Fotona kan också ha en högre upplösning än i dag och går att redigera storlek på. När du laddar ner appen, som än så länge bara finns för IOS, och loggar in laddas dina vänners senaste befintliga foton in.

Facebook Camera är den tredje komplementappen till Facebooks huvudapp. Den första är Facebook Messenger, med Facebooks chattfunktion, som lanserades i augusti förra året. Och den andra är Page Manager (finns just nu bara i USA), som är till för dem som administrerar Facebook-sidor och som lanserades i förra veckan.

————————————————————————————————————————————————
Uppdatering: Liksom Page Manager finns Facebook Camera ännu inte i svenska App Store och jag kan inte hitta några uppgifter på när de kommer att släppas där.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson