Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Vi träffas på Workshop Café, ett kafé med kontorsplatser som ligger i finansdistrikten i San Francisco. De svenska entreprenörerna George Friedman och Erik Akterin, som är medgrundare och vd respektive utvecklingsansvarig för privatekonomitjänsten Qapital, har dagarna innan flyttat vårt möte fram och tillbaka tre gånger. Eller snarare är det en riskkapitalist som har flyttat deras möte flera gånger.

George Friedman och Erik AkterinDe båda entreprenörerna är här för att lansera en ny mobiltjänst. Sedan starten 2012 har Qapital, som är en tjänst för att hålla koll på sin privatekonomi, satsat på webben även om man också har en app för Iphone. Men med konkurrenter som svenska ekonomi-mobilappen Tink, som har fått fart i Sverige, och med tanke på hur folk använder sina smarta mobiler i dag har Qapital tänkt om. Webbtjänsten och IOS-appen kommer att finnas kvar och har i dag runt 15 000 användare, men nu vill Qapital satsa på en mobilapp för USA-marknaden och riktiga transaktioner.

Det är vanligt att startup-bolag ändrar sin tjänst eller produkt på vägen. En ”pivot” kallas det på engelska, vilket kan översättas till att byta riktning på svenska. När entreprenörer pratar om en ny riktning så lyser det ofta i ögonen på dem. De har kommit vidare och kommit på något som de inte visste förut. Det kan ha stått still i verksamheten under ett tag och så plötsligt får allt nytt liv.

Men tillbaka till Qapital och Workshop Café. Erik Akterin och George Friedman har rest från Stockholm till Silicon Valley för att visa upp sin nya app och träffa investerare, men från början fanns USA inte ens på kartan.

I Sverige stödjer tjänsten flera av storbankerna och kunderna kan koppla sina konton och transaktioner i Qapital och se över sin privatekonomi. Men det handlar inte om några riktiga pengar och användarna loggar främst in i början av månaden och inte in under de andra tre veckorna.

I slutet av oktober förra året var Qapitals team på konferensen Web Summit i Dublin. På scenen sa Skype-grundaren, serientreprenören och investeraren Niklas Zennström: ” Varför är ni så dåliga på att lansera i nya länder?” till betaltjänsten Klarnas medgrundare Niklas Adalberth. Det fick Qapital-grundarna att tänka till.

I utställningsbåset bredvid Qapital på Web Summit stod Plaid, en amerikansk startup som har ett API (ett programmeringsgränssnitt) som utvecklare kan använda sig av för att interagera med banker och kreditkort. Och på den vägen är det. George Friedman åkte till USA för att ”cementera” samarbetet och genom Plaid kan Qapital koppla upp sin nya app mot American Express och flera av de stora bankerna i USA – Bank of America, Chase, Citi, Wells Fargo och US Bank.

– Förutsättningarna som öppnade sig var en slump. Vi trodde att vi skulle behöva ragga här i USa, säger George Friedman.

Testversionen av den nya appen ser simpel ut vid en första anblick. Den har en lila förstaskärm och tre olika knappar: Savings, Safe Balance och Accounts.

I funktionen Safe Balance kan användaren koppla upp sig mot sin bank eller sitt kreditkort och se hur mycket pengar hen kan spendera varje dag, utifrån inkomst, räkningar och kostnader hittills under månaden. I Accounts går det att se sitt saldo på olika konton kopplade till appen.

Användardatan kommer att behandlas som i Qapitals tidigare tjänst, säger Erik Akterin och George Friedman. Och de skyndar sig att säga att det innebär att den inte kommer att säljas till tredje part, vilket står i tjänstens användarvillkor.

Qapital_sparmalI Savings vill Qapital att folk ska börja spara till olika mål. Det kan handla om en resa till London och biljetter till en Arsenal-match eller en semesterresa till en paradisö. Målgruppen är främst dem som ännu inte har någon relation till banker, unga människor som inte har börjat spara än.

– Collegestudenter är en bra grupp att börja med, säger George Friedman.

Målen kopplas till regler som användaren kan sätta upp i appen. Om du exempelvis lägger mycket pengar på kaffe går det att sätta upp en regel för om du köper kaffe för mindre pengar än vad du brukar. Lyckas du med målet kommer den överskjutande summan sättas in på ett sparkonto i Lincoln Savings Bank, som Qapital har ett samarbete med. Appen känner av vilka transaktioner du gör och det kan också handla om regler för att runda upp varje köp och spara den summan, avsätta en vissa summa varje gång du gör ett visst köp eller varje gång du springer 10 kilometer.

”Varje gång jag springer 10 kilometer, sätt 10 dollar på ett sparmål för ny träningsutrustning”, skulle en regel till exempel kunna vara.

Erik Akterin jämför med den amerikanska appen Smartypig, som har ett liknande upplägg där du kan sätta upp sparmål.

– De lyckades få in en miljard dollar på ett år, säger han med drömmande blick.

Erik Akterin och George Friedman är gamla kollegor från Avanza Bank, där de var med om att bygga om webbplatsen. Men den blev inte så annorlunda från tidigare och de lämnade Avanza för att försöka bygga något de tycker att bankerna har misslyckats med.

– Det kommer inte att vara en bank som gör ett nytt bankgränssnitt. De kommer att behöva köpa upp något som har ett försprång, menar George Friedman.

Långsiktigt siktar Qapital på att bli uppköpta, men det är långt tills dess, tror han, och nu gäller det att få fart på Qapitals app.

– Vi har tidigare pushat budskapet ”hur ska du få koll på dina pengar”, men det har inte gått så bra även om vi har några svenska investerare. Det förstår vi nu, för det behövs mer än så. Den nya appen löser två frågor – hur mycket pengar har jag kvar och hur mycket kan jag få över, säger han.

George Friedman pekar på bolag som har fått stora investeringar i USA, som betaltjänsterna Square och Simple, som gör transaktioner.

– Vi hade inte formulerat det riktigt så förrän den här veckan. Vi träffade en investerare som var duktig på att identifiera tjänstens ”killer feature”, säger Erik Akterin.

Men appen är inte riktigt klar än. Den ska först färdigställas och testas innan den släpps. Vad tjänsten ska kosta användaren är inte bestämt ännu. Men runt 2-5 dollar per månad, cirka 13-33 kronor, är planen just nu. Det ska också finnas en gratisperiod och en gratisversion av appen.

Nu hoppas Qapital på att tjänsten ska flyga när den släpps och att pengar från investerare ska trilla in, liksom de flesta entreprenörer som kommer till Silicon Valley och prövar lyckan.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson