Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Häromdagen tipsade Om Malik, på teknikbloggen Gigaom, om frågan: ”What will the internet look like in 2020”?, som är ställd av någon i det intressebaserade communityt Quora. Där kan man ställa frågor och få svar från sajtens nätverk, och rösta på svaren man tycker är intressanta. Ett flertal av frågorna där berör Silicon Valley på olika sätt och här hänger många på Quora.

I sammanfattningen av svaren på frågan ovan står det att vi 2020 kommer att prata om internet som en motor för vårt känslomässiga jag. Att ”teknik och innovation kommer att stärka vår främsta tillgång som människor – förmågan att känna”.

I svaren står det också en del om ”internet of things” – ibland översatt till ”sakernas internet” på svenska. Att internet finns i saker som vi kan kommunicera med, och som kan kommunicera med varandra. Något som i dag till exempel finns i joggingskor, badrumsvågar och bilar som kan skicka information till webbgränssnitt.

Det finns självklart många fler konkreta saker man kan försöka förutsäga kring internets utveckling – som vilka företag och tjänster som kommer att dominera, hur plattformar för internet som datorer, mobiler och olika plattor kommer att utvecklas och hur vi interagerar med dem (tangentbord, röst, handrörelser mm.?), integritetsfrågor, tillgången till internet, om internet kommer att regleras på olika sätt och mycket annat. Men många av svaren på Quora handlar mer om övergripande scenarier och jag tänkte referera till ett par:

* ”Föreställ dig en webb som inte är fokuserad kring en dator, utan är överallt. I alla prylar, på varje person, tillgänglig överallt. Det är inte plats du går till, det är ett lager bakom allting du gör.” Det skriver Ben Parr, kolumnist på tekniksajten Cnet.com.

Han beskriver en webb som vi kan öppna genom att till exempel trycka på en klocka och få upp en virtuell skärm framför oss. Typ som i filmen Minority Report. En webb som är personaliserad och kan identifiera oss. Och som vi kan styra med handrörelser. Han går så långt som att vi ska kunna styra webben med tankar.

En del av svaren ifrågasätter också om webben kommer att finnas kvar som den gör i dag. Nu använder Ben Parr ordet webb för att beskriva sin framtidsvision, ett ord som ibland används synonymt med internet. Men webben är ju inte lika med internet utan körs med internet, liksom appar och andra uppkopplade prylar.

* ”2020 kommer informationsutbytet mellan människor och prylar, ”bots” och organisationer vara så nära och sömlöst att konceptet av internet inte längre används i dagligt tal.”, skriver Bob Hooker, som presenterar sig själv som forskare inom webb 3.0.

Han tror att det kommer att talas om internet i akademiska sammanhang, på samma sätt som det gör med språk, skrift och kultur. Men människor tänker inte i dag ”låt oss lösa det här problemet genom att använda språk”, skriver han. Och menar att vi heller inte kommer att referera till internet på det sättet, för att det alltid kommer finnas där i våra dagliga liv.

Det är åtta år kvar innan ovanstående profetior och andra i svaren i så fall ska uppfyllas, och det är svårt att bedöma sannolikhetsgraden i dem. Både vad det gäller tidsperspektiv och vad som ens kan bli verklighet. Men de är tankeväckande – tänk på allt som har hunnit hända under de senaste åtta åren!

Vad tror du internet är 2020? Svara gärna i kommentarsfältet.

Jag ska tänka på vad jag tror under några veckor när jag och Silicon Valley-bloggen nu tar semester. Hörs igen i mitten av augusti!

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson