Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Så har det hänt. Apple har fått den första appen med ”malware” – skadlig mjukvara, bekräftad i App Store. Det efter att ha varit fritt från trojaner sedan App Store lanserades 2008.

Den ryska appen ”Find and Call” togs både bort från Apples App Store och från Google Play i dag (torsdag). Marknadsplatsen för Android-appar, Google Play, har haft flera problem med malware-appar, särskilt i ”nyttokategorin”.

Appen ”Find and Call” hittades av säkerhetsföretaget Kaspersky Lab. En säkerhetsexpert där rapporterar att den laddar upp användarens alla kontakter i adressboken till en server och spammar dem med sms och mejl. Apple har bekräftat att man tagit bort appen med motiveringen att den bryter mot Apples regler om olovligt användande av data i användarnas adressböcker.

Appen marknadsförde sig som att hjälpa dig att organisera dina kontakter och den har bara påverkat ryska IOS-användare, rapporterar Forbes. Den som utvecklat appen säger till den ryska bloggen Appleinsider.ru att appen fortfarande var i beta och skyller på att en bugg i den orsakade spam.

Det här händer samma dag som Apple råkat ut för korrupta uppdateringar av över 100 appar i App Store, till exempel Instapaper och Angry Birds Space, vilket ledde till att apparna kraschade för vissa användare varje gång de öppnade dem. Apple har senare under dagen i dag bekräftat att de har löst problemet och att det handlade om att en server på företaget, som genererar kod för kopieringsskydd, inte fungerade som den skulle.

Kraschade appar och händelsen med Trojan-appen har dock inget att göra med varandra.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson