Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Vissa säger att de inte gillar när folk korspostar inlägg i sociala medier. Alltså till exempel när någon twittrar och har ställt in det så att samma inlägg hamnar på Facebook och det då blir en upprepning. Jag tycker – välj själv. Vill du dokumentera dina digitala spår på flera ställen och kanske har olika följare där så kan det finnas anledning att göra det. Själv skickar jag till exempel Instagram-foton till Flickr för att lagra dem där och postar dem ibland i andra kanaler.

Det kanske heller inte alltid är så att du vill publicera saker på olika ställen för att andra ska se dem. Men att du ändå vill spara din data någonstans. Då finns det olika tjänster för att göra det.

Exempelvis ”Om det här så det där”, vilket är översättningen av ett textprogram som San Francisco-företaget Ifttt ligger bakom. ”If this then that” är en tjänst för den som inte kan programmera, men ändå vill koppla ihop olika nättjänster. Lite som ett recept du själv bestämmer ingredienserna i. Den bygger på att du bestämmer dig för två tjänster som du vill ska knytas till varandra och den skapar ett så kallat script för att spara innehåll mellan dem eller för att korsposta text och foton.

Till exempel kan det handla om att du vill spara dina Twitter-uppdateringar och svar, eller andra personers uppdateringar som du vill hålla koll på, i anteckningstjänsten Evernote. Kanske också eftersom Twitter inte lagrar inlägg över tid. Eller så kanske du vill att dina chatt-konversationer i Google Chat ska sparas i lagringstjänsten Dropbox. Och få ett sms om vilket väder det ska bli, skicka länkar för dina stjärnmärkta artiklar från Google Reader till Evernote eller lägga alla bilder som du är taggad i på Facebook i ett särskilt album.

Ifttt är inte ny och kom ut förra året, men uppdaterades häromveckan och har lagt till några nya kanaler och funktioner. Det finns redan färdiga recept att använda, eller så kan du skapa dina egna.

För att sätta upp ett recept krävs det att du blir medlem i tjänsten och att är öppen för att logga in och koppla ihop andra tjänster med den. För att sätta upp en koppling väljer du en kanal och vilket innehåll du vill koppla ihop det med i en annan kanal.

Det finns självklart redan integration mellan olika tjänster som du kan ställa in direkt i de tjänsterna. Men inte mellan alla och vill du gärna spara dina digitala spår kan det här vara ett sätt utan att själv behöva ge dig in i programmering.

Det finns även en tjänst för att koppla ihop företagstjänster, Zapier, där du exempelvis kan få projektverktyget Asana att ”prata med” Gmail eller projektverktyget Basecamp med Dropbox.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson