Annons

Fröbergs bilar

Jonas Fröberg

Jonas Fröberg

Om några veckor presenteras Audi R8 som elbil med en räckvidd på 45 mil. Därefter kommer billigare bilar med ännu längre räckvidd. Det avslöjade VW-koncernens utvecklingschef Ulrich Hackenberg av misstag på ett seminarium som jag var med på under bilsalongen i Los Angeles.

 

Audi R8 e-tron

Här är den Audi R8 e-tron som visade 2009 och sedan lades ned. Nu avslöjar VW-koncernens utvecklingschef att en ny eldriven R8 med räckvidd på 45 mil ska visas upp om endast några veckor.

Det var under en presentation om bränslecellsbilar på Los Angeles bilsalong som Volkswagenkoncernens utvecklingsdirektör Ulrich Hackenberg av allt att döma försade sig. Resultatet blev att han berättade att han om några veckor ska presentera nästa generations Audi R8 som elbil med en räckvidd på 45 mil.

Alltså lika långt som en Tesla Model S.

Tidigare uppgifter har gjort gällande att bilen ska få en elmotor med en effekt på runt 375 hästkrafter.

Det började med att han fick en fråga om Audi R8 e-tron, ett prestigeprojekt hos Audi som blev ett fiasko: Den eldrivna Audi R8 e-tron presenterades som konceptbil på Frankfurtsalongen 2009. Det kom sedan olika besked om när den skulle börja tillverkas, men i maj 2013 kom det beska pillret: Audi lägger ner projektet. Anledningen var att batteriutvecklingen inte nått långt nog.

dr Hackenberg03MHN

VW-koncernens och även Audis utvecklingschef Ulrich Hackenberg råkade försäga sig lite. Här är han i samspråk med mig efter seminariet i Los Angeles. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman.

– Det var innan min tid, säger Ulrich Hackenberg nu och säger sedan att han ska visa upp en ny generation  R8 inom några veckor och att elversionen ska ha en räckvidd på 45 mil eller ”450 kilometer” som han säger.

Jag blir osäker om jag missuppfattat något och går jag fram till honom efteråt och frågar på nytt.

Du sa inom några veckor?

– Inom en snar framtid. Jag säger inga datum.

Han ler.

Men har jag förstått rätt att du inom några veckor kommer att visa upp en R8 som kan gå 45 mil på el?

– Nästa generation R8 lanseras och kan köpas nästa år, men man kan ju visa upp tekniken innan dess, säger Ulrich Hackenberg och ler och fortsätter:

– R8 med den eltekniken säljs i ganska få exemplar. Se den som teknikbärare av teknik som vi sedan kan använda i andra modeller. Jag tror att det blir ännu längre räckvidd i de billigare bilar vi lanserar efter det. Men det blir senare.

Med en räckvidd på 45 mil och mer har Audi R8 bara en konkurrent: Tesla Model S som just lanserats i en version med fyrhjulsdrift och 700 hästkrafter.

Vad tycker du om Tesla?

– Tesla är ett intressant bolag. Vi tittar alltid på konkurrenter.

Om bloggenJonas Fröberg är SvD Näringslivs bilreporter. Han har bland annat gett ut boken ”Kampen om Saab”.

Här blandar han stort och smått om bilvärlden – både vasst om bilindustrin och känslomässigt om bilar.

Följ Jonas på twitter: @Jonas_froberg