Annons

Fröbergs bilar

Jonas Fröberg

Jonas Fröberg

Ekobrottsmyndigheten har genom åren ett föga imponerande resultat när det gäller att sätta ekobrottsskurkar bakom galler. Minns bara Cevianmannen och Nordeamannen – finansmännen som frikändes för insiderbrott i en uppmärksammad rättegång 2010. Listan kan göras lång, de stora kostymskurkarna tycks alltid finna hål att krypa ut ur.

Ekobrottsmyndigheten har fått ett allt större tryck på sig att göra skillnad.

Saab Automobile AB gick i storstilad konkurs i december 2011, efter att en allt mer ensam och hålögd Victor Muller det sista verksamhetsåret rest jorden runt för att skaffa kapital till en fabrik, där allt var tyst och stilla som på en norländs tallhed.

Victor Muller ansågs som kontroversiell. Ekobrottsmyndigheten med chefsåklagare Olof Sahlgren kavlade upp ärmarna och skred till verket och började gräva i Sveriges största konkurs. Och det spekulerades friskt i att han hade Victor Muller framför ögonen. Men till slut grep han tre andra i ledningen för Saab Automobile – Jan Åke Jonssson, chefjuristen Christina Geers och finanschefen. Det var vid 10-tiden på morgonen den 10 maj 2013. De greps på öppen gata. Hölls i fängsligt förvar över natten och till slut kom brottsmisstanken fram och den rubricerades  som det kryptiska ”grovt försvårande av skattekontroll” för Jonsson och Geers och medhjälp till samma brott för finanschefen.

Konkret handlade det om 8 miljoner kronor, som Victor Muller fick utbetalat som konsultarvode till sitt bolag i Nederländska Antillerna, i stället för att Saab Automobile betalade ut det som lön i Sverige, där det då också skulle ha beskattats.

Ekonomichefen avfördes ur utredningen i oktober 2013 medan Jan Åke Jonsson och Christina Geers har hörts efter det. De hörs eftersom de ingick i styrelsen under den aktuella perioden – styrelsen är ansvarig och de kunde därmed kan anses som ansvariga för utbetalningarna: Men så till det märkliga: Victor Muller var som ordförande ytterst ansvarig, och under sista tiden även var vd för bolaget. Han har inte hörts. Alls.

Först i veckan stod det klart att han nu ska höras i Holland.

Nästan två år efter att de andra greps.

Man undrar diskret: Vad är det exakt som tagit och tar så lång tid? När jag har ringt chefsåklagare Olof Sahlgren har han, den senaste gången via sin pressekreterare, betonat hur invecklad och innehållsrik utredningen är. Datum för hörande av Muller har skjutits upp. Gång på gång.

När jag ringer runt till källor undrar allt fler om det finns något annat bakom det påstådda förtäckta lönen, något som Olof Sahlgren vill ska komma fram i ljuset hos Victor Muller. Det skulle kunna förklara det bryska ingripandet 2013. Det är naturligtvis  rena spekulationer och något annat är just grovt försvårande av skattekontroll har inte nämnts av Sahlgren. Men då ska vi vara klara över att det handlar om en tolkningsfråga om 8 miljoner var konsutarvode eller lön. Inget annat. Då ställer jag åter frågan: Vad är det som tar så lång tid?

Om bloggenJonas Fröberg är SvD Näringslivs bilreporter. Han har bland annat gett ut boken ”Kampen om Saab”.

Här blandar han stort och smått om bilvärlden – både vasst om bilindustrin och känslomässigt om bilar.

Följ Jonas på twitter: @Jonas_froberg