Annons

Fröbergs bilar

Jonas Fröberg

Jonas Fröberg

I fredags den 17 april fyllde Volkswagens styrelseordförande Ferdinand Piëch 78 år. Dagen blev också minnesvärd ur en helt annan synvinkel: Han blev brutalt överkörd av sin egen bolagsledning.

Klockan 11.40 på fredagen kom mejlet från Volkswagenkoncernens kommunikationsdirektör till SvD och efter en vecka av stor osäkerhet kom beskedet: Den 67-årige Martin Winterkorn sitter kvar som vd. Frågan är om födelsedagsbarnet Piëch kan sitta kvar.

 

GERMANY_

Ferdinand Piëch fyller 78 år i dag fredag. Han har kontrakt till 2017 – men är han på väg ut redan nu? Den frågan blir allt större. Foto: Reuters/TT

 

I ett uttalande från styrelsens presidium (den innersta kretsen bestående av sex av styrelsens totalt 20 personer) står det: ”Dr Martin Winterkorn är den bästa möjliga koncernchefen för Volkswagen. Presidiet sätter stort värde på att herr professor dr Winterkorn varit så aktiv och framgångsrik och har härmed oinskränkt stöd från styrelsen.

Men inte nog med det. Winterkorns kontrakt går ut i februari 2016 – nu vill styrelsen förlänga kontraktet.

Detta betyder att ordföranden Ferdinand Piëch som i dag fredag fyller 78 år är brutalt överkörd. Hans kontrakt som styrelseordförande går ut om två år – men med dagens besked vänds nu blickarna mot Piëch och frågan är om han kan sitta kvar. Och bara att frågan anas i luften är sensationellt.

Piëch är dotterson till bolagets grundare Ferdinand Porsche, blev vd för Volkswagen 1993 och ordförande 2002. Han sade de mycket tydliga orden ”Jag har distanserat mig från Winterkorn” – när han helt sonika ringde upp en reporter på den tyska veckotidningen der Spiegel.

 

VW night02MHN

VW-koncernens koncernchef Martin Winterkorn fångad av SvD:s fotograf Magnus Neideman i Genève i mars i år.

Uttalandet var dynamit – ledningen i Tysklands största bolag med en omsättning på 200 miljarder euro var plötsligt lamslagen. Aktien gick ner. Något måste göras snabbt och i går torsdag sammanträdde därför Volkswagenstyrelsens mäktiga innersta krets – det sex personer starka presidiet – som alltså gav beskedet i dag fredag vid lunchx.

Att offentligt desavouera sin vd är samma taktik som Piëch använde mot Winterkorns företrädare Bernd Pischetsrieder – även då planterade han ett lömskt uttalande i media – och sedan väntade han. Rökte ut sin vd.

Men denna gång gick det inte. Och det är unikt.

För redan i söndags fick Piëch mothugg. Lika offentligt som Piëch knivhögg Winterkorn i ryggen, lika offentligt backades Winterkorn upp av fackbasen Osterloh, delstaten Niedersachens regeringschef Stephan Weil, men framförallt från Piëchs 72-årige kusin Wolfgang Porsche redan förra helgen.

Maktkampen där gammellejonet Piëch plötsligt stod i skottgluggen var ett faktum. Som engelsmännen säger: It backfired in his face.

För i presidiet som vid fredag lunch uttalat sitt fulla stöd för Winterkorn ingår nämligen precis de personer som offentligt gick emot Piëch och stöttade Winterkorn förra helgen. I presidiet ingår Ferdinand Piëch som är ordförande, Berthold Huber från IG Metall sitter som vice ordförande. Övriga ledamöter är familjen Porsches talesperson Wolfgang Porsche, delstaten Niedersachsens ministerpresident Stephan Weil och Osterlohs ersättare Stephan Wolf.

Och från att allt handlade om Winterkorn – styrs nu blickarna mot Piëch.

Piëch har kontrakt som styrelseordförande fram till 2017, när han fyller 80 år. Men den stora frågan efter dagens besked är: Kan han sitta kvar – eller tar Martin Winterkorn över? Eller tar möjligen kusinen Wolfgang Porsche över ordförandeskapet i det som nu alltså övergått till att handla om maktkampen inom familjen Porsche-Piëch som tillsammans har 50,7 procent av rösterna.

För Scania, som är dotterbolag till Volkswagen, och där Winterkorn är ordförande och Piëch sitter med i styrelsen innebär dagens besked om inte annat ett välkommet lugn.

 

 

VOLKSWAGEN-PORSCHE HL_17

Sura miner redan när det begav sig i ett obevakat ögonblick. Från vänster: Martin Winterkorn och Ferdinand Piëch i Frankfurt hösten 2013. Foto: Reuters/TT

 

 

 

 

Om bloggenJonas Fröberg är SvD Näringslivs bilreporter. Han har bland annat gett ut boken ”Kampen om Saab”.

Här blandar han stort och smått om bilvärlden – både vasst om bilindustrin och känslomässigt om bilar.

Följ Jonas på twitter: @Jonas_froberg