Annons

Utvecklingsbloggen

Anna Thurfjell

Anna Thurfjell

I SvD.se:s nya design som kommer i vår blir det flera nyheter. Som vi tidigare har berättat  har SvD jobbat med en redesign av sajten sedan i höstas. En av nyheterna är att vi byter rubriktypsnitt – från dagens Arial till vårt eget Sueca webb.

Vi vill med nya rubriktypsnittet skapa en bättre läsupplevelse och en nyhetssajt som är lätt att scanna av. Typsnittet Sueca, som är ritat av Mário Feliciano på Feliciano Type Foundry i Portugal  skapades först till papperstidningen i samband med redesignen 2009.

Det har inte varit tekniskt möjligt tidigare men med CSS3 är det nu det. Det är egentligen märkligt att vi stått ut med den begränsning som det innebär att läsa text i bara några få typsnitt. Det är inget fel på de webbsäkra typsnitten som finns på marknaden, begränsningen ligger i att de är så få, endast 7 stycken. En av de absolut vanligaste ”Arial” skapar därför inte någon speciell upplevelse utan känns väldigt neutral.

När vi i början av projektet resonerade om vad som vi ville förbättra var det helt tydligt för oss att typsnittet skulle vara en viktig del av det. SvD.se innehåller i dagsläget ca 550 000 artiklar (inklusive blogginlägg, bildspel och webbtv) och SvD publicerar mellan 200-250 nya artiklar varje dag. Att typografi skulle vara en viktig del av hur en nyhetssajt upplevs är därmed verkligen ingen överdrift. Utöver nya rubriktypsnitt har vi ändrat vår brödtext i artiklar till den mer läsvänliga Georgia.

Det är ett omfattande arbete att byta typsnitt på webben. Olika förutsättningar gäller för PC eller Mac och de webbläsare som finns på marknaden (Chrome, Firefox, Safari, Safari mobile och Internet Explorer). För PC behöver typsnitten så kallad ”hinting”. Hintning kan göras av typsnitt som du själv äger rättigheterna till.

Jag skulle kunna skriva långa utförliga texter om det här med hintning. Det är en ganska komplex del av att ta fram typsnitt för en nyhetssajt. Men jag nöjer mig med att konstatera att man kan ”hinta” typografin både automatiskt och manuellt. Det är som ni säkert förstår ett mycket tidsödande arbete och handlar om att hitta bästa vägen att jämna till den rastrerade bild du ser på din skärm av typsnittet (Se bildexemplet på ett versalt A och gement a av Sueca Webb nedan).

Nu har vi optimerat typsnittet för att fungera på webben och skapat en snabb och mindre webbversion som vi kallar ”Sueca webb”. Sueca för papperstidningen är en stor typsnittsfamilj som innehåller 43 vikter. Till webben har vi valt ut tre olika stilar: SuecaWebHeadline, SuecaWebSlab och Sueca WebSans i ett mindre antal vikter.

Internationellt har vi på senare tid sett exempel på flera stora nyhetssajter som bytt till egna typsnitt, ett exempel är opinion-sidan på The New York Times . Det här är förhoppningsvis bara början på en ny trend på moderna nyhetssajter.

För att du som läser SvD.se ska kunna tillgodogöra dig våra nya typsnitt på bästa sätt behöver din webbläsare vara uppgraderad. Har du exempelvis en version av Firefox äldre än version 3.5 och Safari äldre än 3.1 behöver du uppgradera dem. Om du inte uppgraderar din webbläsare kommer en så kallad ”fallback” att användas – webbläsaren byter automatiskt till en webbsäker font. Vi har då valt ”Georgia”.

Vi hoppas att du som läser och följer SvD.se kommer gilla Sueca webb!