Annons

Utvecklingsbloggen

Johan Silfversten Bergman

Johan Silfversten Bergman

För oss som arbetar med produkt- och webbutveckling finns det små och stora releaser, det finns de som är öppna och tydliga och de som utspelar sig mer bakom kulisserna. I slutet av oktober 2014 släppte vi en ny sajt som tillhör den sistnämnda kategorin. Under ett par timmar flyttade vi över vår mobilsajt (och alla läsare) till en helt ny teknisk miljö, på ytan likadan men i grunden helt omgjord. Varför är det här då intressant? Jo detta var det första viktiga steget för att göra SvD till ett av Sveriges mest moderna mediehus.

Sedan 2007 använder vi på SvD publiceringssystemet Escenic för att hantera och visa våra artiklar på SvD.se Ett CMS som passat oss bra och varit ett viktigt verktyg i både vår digitala journalistik och utveckling. Men mycket har hänt sedan 2007 och både journalistiken och vår utvecklingstakt kräver nya moderna arbetsverktyg och utvecklingsmiljöer. Mot bakgrund av detta har vi bestämt att lämna Escenic till förmån för ett helt nytt CMS och en helt ny teknisk infrastruktur.

Gällande CMS:et kommer vi berätta mer om det i kommande blogginlägg men i korthet är det utvecklat internt i Schibsted och väldigt spännande. Vår nya tekniska infrastruktur bygger på en micro services-arkitektur med ett frontendlager som ligger på Heroku och är i skrivet i Node.js. Bakom frontendlagret ligger ett API som är skrivet i Java. Detta API hämtar just nu artiklar från Escenic men är förberett för att hämta innehåll från SvD:s nya applikationer och CMS.

Att flytta över vår mobilsajt till denna nya miljö blev därför ett första viktig test av både arkitektur och vår idé om hur en modern nyhetssajt kan byggas. Själva flytten genomfördes med hjälp av en nyutvecklad funktion som enklast kan beskrivas som ett reglage vi kan vrida fram och tillbaka för att flytta trafik/läsare mellan en ny och en gammal sajt (och mellan funktion A och B). På detta sätt får vi större kontroll över hur mycket ni trafik vi belastar vår nya tekniska miljö med.

Med hjälp av vår nya infrastruktur kunde vi göra en rad förbättringar i samband med lanseringen även om sajtens layout var likadan. Framförallt lyckades vi förbättra sidans ladd- och publiceringstid, det vill säga tiden det tar att hämta sidan för läsaren och tiden det tar för SvD:s journalister att uppdatera densamma. För oss som arbetat länge med journalistik på webben är det en ganska häftig känsla att vi nu närmar oss i det närmaste realtidsuppdatering av förändringar på en sajt av SvD:s storlek.

Nedan kan du se en graf över responstiden på vår nya plattform efter att vi gått live:

response-time

Och här är vad som hände med den faktiska renderingstiden i en webbläsare efter lansering:

trends-web

 

Nu tar vi nästa steg och flyttar över hela vår sajt till ovanstående miljö, samtidigt flyttar våra journalister och redaktörer över till Sveriges mest moderna publiceringsverktyg. Det är om något fortsättningen på en spännande resa.