Annons

Brännpunkts blogg

Carina Stensson

Carina Stensson

Det är något som inte stämmer på seminarierna i Almedalen. När männen står på podierna och talar, så är det ofta med en slags njutning. De gillar att stå några centimeter högre upp och att få säga sina saker.

Men inte kvinnorna. De tittar åt sidan, kanske på moderatorn, eller på någon av de talande männen. Som pratar. Och pratar.

Visst, männen är inte bara talande sömnpiller. De är ofta bra, engagemanget syns och det blir intressant när det märks att han gärna vill få något sagt.

Men det skulle vara roligt att få se fler kvinnor ta sig plats och utrymme på podiet, att våga blicka mot åhörarna och att fortsätta prata, lite till. Det är som att många kvinnor inte vill vara till besvär, helst inte få för många blickar, inte prata mer än nödvändigt. Det är synd.

På Brännpunkt för vi inte särskilt mycket statistik kring det vi publicerar. Ibland frågar någon om vi vet hur många ”blåa” respektive ”röda” artiklar vi har haft, eller till och med exakt hur många artiklar vi har haft från olika partier. Det har vi, ärligt talat, ingen aning om.

Men en sak räknar vi: antalet kvinnor respektive män som skriver debattartiklar. Det är för att hålla koll så att inte männen tar över alldeles, även när det gäller det skrivna ordet. Hittills i år är debattartiklarna på Brännpunkt – både tidning och nät – till 41 procent skrivna av kvinnor.

Egentligen skulle vi inte behöva hålla koll på det. Men efter seminarierna i Almedalen är jag mer säker än tidigare på att vi får fortsätta räkna ett tag till.

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.