Annons

Brännpunkts blogg

Carina Stensson

Carina Stensson

När den politiska skandalen väl är ett faktum, så spelar det roll om du är man eller kvinna. Det slår statsvetaren Tobias Bromander fast efter att ha granskat 92 skandaler via över 4000 tidningsartiklar under åren 1997–2010, vilket han presenterade i Almedalen i dag.

Ofta har det talats om att kvinnorna får det hårdare, och att kravet på avgång kommer snabbare när det gäller kvinnor som hamnar i en politisk skandal. Och den bilden menar nu forskaren Tobias Bromander vid Linnéuniversitetet att han kan bryta ned i siffror och staplar och därmed bekräfta.

– Kön är en viktig aspekt, det går inte att bara strunta i den, säger Bromander, som kan visa att färre av de politiska skandalerna berör kvinnor, 37 procent, men att medierna istället skriver fler artiklar om dem, 53 procent.

Bland de skandaler som återfinns i forskningen återfinns Wanja Lundby-Wedin och den så kallade AMF-skandalen, Laila Freivalds hantering av Sverigedemokraternas hemsida och Cecilia Chiló-Stegös avgång.

– Normalt sett får männen mer uppmärksamhet i medierna, utom vid skandalerna, då får kvinnorna istället större fokus, säger Bromander som först i höst disputerar och presenterar hela sitt material.

Han poängterar dock att män inte alltid klarar sig bättre, men att det ändå finns skillnader när män och kvinnor delas in i grupper.

Hela måndagen i Almedalen har bjudit på ett fullspäckat program och hundratals intressanta diskussioner. Men alla får förstås inte plats här och nu.

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.