Annons

Brännpunkts blogg

Carina Stensson

Carina Stensson

”Därför stämmer vi staten om FRA-lagen.” Så skriver Michael Gajditza, ordförande för Liberaldemokraterna, i en debattartikel på SvD.se. Han menar att de medborgerliga rättigheterna kränks och att regeringen nu visat att den inte respekterar de tidigare överenskomna begränsningarna.

FRA-lagen delar tydligt läsarna i två läger; de som är oroliga över kriminaliteten och de som är oroliga över den personliga integriteten. Således skriver Kenneth Eriksson följande i en kommentar till artikeln: ”FRA är inte en organisation för att bekämpa kriminalitet, det är det vi har polisen till. Militär underrättelsetjänst och civil polis skall aldrig förenas – det har historien visat så många gånger, och det är därför de också är två helt skilda grenar. FRA ska spana på främmande makt utanför Sveriges territorium. Polisen ska i sedvanlig ordning gå till en domstol och begära tillstånd för elektronisk övervakning av misstänkta kriminella. Med FRA-lagen, både i dess nuvarande och föreslagna skepnad, får jag ett sämre integritetsskydd än en kriminell.”

Andra pekar på att brottsligheten måste bekämpas mer effektivt, som signaturen Colonel_Panic: ”Tyvärr verkar de flesta tro att FRA-lagen har ökat spaningen, den har gjort precis tvärt om, till den organiserade brottslighetens stora lycka. Så bort med denna dumma begränsande lag och låt FRA precis som alla andra dylika organisationer världen över arbeta ostört, och ge polisen den information de behöver för att gripa de stora fula fiskarna.”

Uppmärksamhet riktas också mot det nya partiet Liberaldemokraterna. ”Förra året ville Michael Gajditza legalisera narkotika, nu vill han avskaffa polisens möjligheter att skaffa sig information om brottslingar, verkligen liberal. Vissa kretsar kommer att tacka honom varmt”, skriver signaturen FBBF.

Signaturen dettanamn har tvärtom blivit mer intresserad: ”Hummmm. För första gången får jag upp ögonen för Liberaldemokraterna. Måste kolla närmare vad de står för, men alla som inser hur vidrigt det är med rättsosäker massövervakning har i alla fall något gott i sig.”

Missa inte diskussionen, och delta gärna själv! www.svd.se/opinion

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.