Annons

Brännpunkts blogg

Carina Stensson

Carina Stensson

Årets mest lästa debattartikel på SvD.se är skriven av Martin Arkad, vd på Järntorget Bostad AB. Han beskrev hur det kändes att som företagare bli felaktigt anklagad i programmet Fuskbyggarna i TV4.

– När jag fick se programmet första gången upplevde jag att det var så mycket som var fel. Samtidigt var de bakom programmet inte alls intresserade av vad som egentligen hade hänt. Det var då jag satte mig ned och skrev texten, berättar Martin Arkad.

Artikeln publicerades på SvD.se den 12 januari, samma dag som tv-programmet sändes, och därefter i tidningen dagen därpå och blev mycket läst och uppmärksammad. Programmakaren Lennart Ekdal svarade senare och skrev bland annat att Arkad ”gråter ut i SvD” och att han ”vägrat diskutera sakfrågan”.

– Det här har varit jättejobbigt för mig personligen och för familj och vänner. Jag vill bara lägga det bakom mig, säger Martin Arkad idag.

Tv-programmet anmäldes till Granskningsnämnden som den 29 november i år fällde TV4 för osaklighet. Den juridiska prövning som gjordes i tingsrätten och där Arkads företag i allt väsentligt friades står också fast i och med att Högsta domstolen inte beviljat prövningstillstånd för kunden som drev ärendet.

– Men grundfrågan i min debattartikel kvarstår. TV4 påstår sig följa de pressetiska reglerna men ingenstans kan man få det kontrollerat, säger Martin Arkad.

Som god tvåa på SvD:s debattlista ligger Christer Fuglesangs artikel från den 7 juli där han förvarnade om att han i Almedalen samma dag tänkte ta en överdos av ett homeopatiskt sömnmedel. Artikeln är skriven tillsammans med en rad företrädare för föreningen Vetenskap och Folkbildning, och skapade tillsammans med det iscensatta ”självmordet” i Almdalen en hel del debatt.

Missade du någon spännande debatt året som gick? Här kommer hela listan på de 20 mest lästa debattartiklarna på SvD.se 2011: 

20. Fel att anklaga Gina Dirawi för antisemitism 

Vad gör dig upprörd? Vilka ämnen vill du läsa om på Brännpunkt 2012? Mejla oss på brannpunkt@svd.se

 

 

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.