Brännpunkt Q&A

Vi får varje dag mejl och telefonsamtal från läsare och skribenter som vill bli publicerade på Brännpunkt i tidningen eller på opinionssajten. Ni vill ha svar på praktiska frågor om textlängder etc, veta mer om hur vi jobbar, hur vi väljer och vad som krävs för att bli publicerad.

De senare frågorna är naturligtvis svåra att ge några generella svar på. Vad som har ”nyhetsvärde” är ju minst sagt ett relativt begrepp, så det raka svaret är helt enkelt att det handlar om att vi som redaktörer väljer utifrån vad vi anser är mest aktuellt och intressant för våra läsare att ta del av.

Betydligt enklare är att svara på de praktiska frågorna, det är också de allra vanligaste frågorna som vi får. Här följer därför lite Q&A:

Hur lång får en artikel vara?

Svar: En huvudartikel ska vara max 4500 tecken inkl mellanslag, en replik max 2000 tecken inkl mellanslag. Detta är just maxmått, kortare texter är minst lika välkomna.

• Vad är viktigast att tänka på när man skriver en debattartikel?

Svar: Att artikeln landar i en tydlig slutsats/ställningstagande.

• Läser ni alla artiklar?

Svar: Ja

• Får alla som mejlar svar?

Svar: Ja

• Hur lång tid dröjer det innan jag får svar?

Svar: Vi återkopplar senast inom två arbetsdagar.

• Till vilken adress mejlar jag min text?

Svar: brannpunkt@svd.se

Brännpunkt är SvD:s debattforum. Insändare publiceras under vinjetten Synpunkt som du hittar i tidningen på onsdagar. Vill du bidra med en insändare så mejlar du synpunkt@svd.se

Visa kommentarer (169 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Johnny

  De som lyckas programmera en väl fungerande tradingrobot som handlar dygnet runt och käkar pengar som en ”Packman” på ex valutamarknaden kommer att bli de nya multimiljadärerna. Att äga en välfungerande tradingrobot är den ultimata drömmen.

 • Pingback: Vi välkomnar debattinlägg om… | Brännpunkts blogg

 • Mattias Carlsson

  Jag tror det fattas minst ett stycke text.

 • Anonym

  Tydligt att alla måste lära sig den hårda vägen!
  Den som inte kan sin historia – kan heller inte föreställa sig sin framtid.

  ”Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare” – Vem som helst kan fela, men ingen, utom dåren, framhärdar i sina fel.

  /S

  • http://pulse.yahoo.com/_KPP64ITVMZZH4ZDHRGV7EVEC3E Bo

   En perfekt beskrivning av maoisten Barroso.
   Han blundar för sina fel när han envist fortsätter
   att hålla fast vid euron.

   • http://twitter.com/UlfStigson Ulf Stigson

    Han är inte ensam…

    Ska vi vara riktigt ärliga så är det väl inte bara våra ledare som blundat! Det har ju alla som varit med och festat också gjort. Så det är nog dags att vi alla börjar bli lite ödmjuka till allt detta. Och istället nu gör allt vi kan tillsammans för att rädda situationen så gott det går…

    • http://obstinat.myopenid.com/ obstinat

     Du menar att vi ska storma Riksdagshuset och slänga ut alla politiker där och sätta in kloka människor där utan personlig vinningslystnad.

    • http://pulse.yahoo.com/_KPP64ITVMZZH4ZDHRGV7EVEC3E Bo

     Vilken fest?
     Jag har inte varit inbjuden.
     Har du blivit bjuden?
     I så fall får du finna dig i att själv
     stå för ödmjukheten.

  • http://obstinat.myopenid.com/ obstinat

   Helt rätt, men man lär sig inget av att läsa om Gustaf Wasa och liknande kungar. Felen finns på 1900-talet och det läser vi väldigt lite om i skolan och framförallt ingen ekonomisk historia.

 • Anonym

  Kollapsar den kinesiska ekonomin som en del av de europeiska gjort den grekiska till exempel, var kan man då be om nödlån? Europa är pankt, USA är skuldsatt till Kina. Alltså, let’s face it grabbar, det är åter till risfälten som gäller, festen är slut och du ska diska. Här i landet är ”du” den vite medelålders mannen antar jag.

  • Nebbiolo71

   Nja, Kina är en suverän nation med egen valuta och centralbank och kan således givetvis inte gå i konkurs – det är f.ö. samma sak med USA. Både USA och Kina kan på ett bräde trycka upp pengar som de amorterar ner skulderna för att på så sätt resetta systemet – detta kan INTE tex Grekland. USA kan radera hela sin statsskuld om Goldman Sachs och co bara kunde övertalas att bli av med sina riskfria intäkter (då det är till dessa statsskulden är ställd).

   • http://pulse.yahoo.com/_RXOU4XGREC5MVYFRQDJKINB4Q4 Sven

     Cervenka talar om skulder i företagssektorn.

    • Nebbiolo71

     Jag svarade på farhågan att suveräna nationer som Kina skulle kunna gå i statskonkurs.

    • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

     Alla pengar är krediter utställda av bankerna.

   • Elementary

    Det där är ju bara en ordlek trycker man så mycket pengar så blir valutan värdelös och staten att jämställa med konkursad. Det var vad som hände med Tyskland mellan krigen och så illa kan det bli igen även om risken för det är av historiska skäl störst i Europa. Kraschade betalningsystem kan utlösa betydligt värre saker så därför begriper inte jag varför somliga tycks hoppas på att allt kraschar.

    • Nebbiolo71

     Det var en privatägd centralbank som skapade kaoset i Tyskland mellan krigen genom att gå garant för bankernas skuldfinansierade och hänsynslösa spekulation. Det är liksom inget relevant exempel.

     • Anonym

      Seriöst, en artikel från The Barnes Review?
      Från Wikipedia: ”The Barnes Review is a bi-monthly magazine founded in 1994 by Willis Carto, dedicated to historical revisionism such as Holocaust denial.”
       
      Om Willis Carto: ”Willis Allison Carto […] is primarily known for his promotion of antisemitic conspiracy theories and Holocaust denial.”

     • Nebbiolo71

      Bra påpekande (jag var lite snabb i att hitta referens till Zarlengas kapitel om hyperinflationen i ”The Lost Science of Money”)! Källan är dock Stephen Zarlengas ”The Lost Science of Money” (och Schacht själv…). Zarlenga är idag den kanske mest kunniga om penningens historia och en av initiativtagarna till American Monetary Institute som genom Denis Kucinich lämnade in en motion (HR2990) till kongressen förra året om just en penningreform. Även IMF har seriöst börjat titta på detta.

      http://www.globalresearch.ca/the-weimar-hyperinflation-could-it-happen-again/13673

      http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/9623863/IMFs-epic-plan-to-conjure-away-debt-and-dethrone-bankers.html

  • http://www.facebook.com/people/Jonas-Palmqvist/100000133128494 Jonas Palmqvist

    Snarare bedefälten, och den lycklige får diska.

  • http://obstinat.myopenid.com/ obstinat

   Inga problem. Man skriver av alla skulder och börjar om på noll. Då återhämtar sig ekonomin snabbt i stället för att dra ut på lidandet som i Grekland.

 • Elementary

  Kollaps, kollaps och kollaps finns det då inget som är positivt här någon gång? Kina har ju trots allt ett stort överskott att plocka av och skulle företagssektorn krackelera så är det ju bankerna som åker dit men de lär backas upp av regeringen. Till skillnad ifrån USA och Europa så har ju faktiskt Kina kapitalet att göra det. Så lite balans tack vore på sin plats.

  • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

   Jo att den exponentiella räntekostnadstillväxten havererar snart hela systemet inom BIS och IMF på rent aritmetiska grunder och detta går inte att förhindra.

  • Anonym

   Problemet är att mycket av det som har byggts, och mycket av det som produceras, är olönsamt. Produkterna är värda mindre än vad insatsvarorna var värda. Statlig planekonomisk manipulation och fiatsystemet öser pengar över olönsam verksamhet så att den blir lönsam. Men det är alltså omfördelandet av pengar och krediter, inte produktionen, som är lönsam. Naturligtvis har risböndernas produktivitet ökat realt, och kraftigt, av att bli industriarbetare. Men inte så mycket som det ser ut i bokföringen. Omställningen från fantasipengarna till verkligheten kommer att göra att mycket realt olönsamt verksamhet måste läggas ned. Vad jag förstår har detta redan börjat. Australiens export minskade, på årsbasis, med 12% i september(?) och de importerar nu plötsligt mer än de exporterar. Det är deras råvaruexport till Kina som kollapsar. Planerade investeringar i nya gruvor ställs in. Det sista ljuset i världsekonomin slocknar.

   • Anonym

    Om vi ser historiskt så har inget land gått från fattigdom till modern industriland så snabbt som Kina i historien. Kina håller just nu på att urbaniserar sitt land enligt planering av ledningen för landet. Det har gjort att behovet av bostäder varit enormt då stora mängder människor har flyttat från landsbygd till stad. Denna byggsektor har blivit enormt rik på kuppen där flertalet av dem är unga dollarmiljardärer. Men suget på än mer vinst som är tecken på den girige har kanske gjort att de förbyggt sig som det verkar vara just nu. Inte mycket behov av råvaror i landet är då nödvändigt då 70 procent normalt av ett lands resursbehov går till byggande av bostäder. Inte konstigt att råvarubolag i världen just nu har problem då byggbranschen hackat i en tillväxtkurva som få fått vara med om med så många byggen till så många på så kort tid i ett land. Jag är inte insatt i landet som så men enligt prognos jag läst så antar man att BNP som kinesiska börsen kommer vara betydligt större än andra länders börser inom några få år. Det är inte något som antas med vare sig Europa som USA som får allt mindre makt i världen då Kina allt mer tar över rollen som världens största ekonomi.

  • http://twitter.com/UlfStigson Ulf Stigson

   Ja, det är riktigt. Det blir spännande att se om det räddar sina banker, eller är smartare än oss i EU och USA?

   • Elementary

    Att låta banksystemet krascha verkar inte så smart. Dessutom är de kinesiska bankerna i praktiken ändå statliga så behövs de räddas så lär det nog ske.

    • http://obstinat.myopenid.com/ obstinat

     Det är faktiskt smart att låta bankerna krascha. Då lär de sig att driva dem på ett sunt sätt.

  • http://obstinat.myopenid.com/ obstinat

   Joda, för kan du utnyttja kollapsen kan du tjäna riktigt mycket pengar. Vad vi har framför oss är en monetär kollaps och samtidigt med den den största förmögenhetsbildningen i modern tid. Den senast största var år 2008.

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Och detta med att bankerna skapar en fiktiv inlåning som skuld för att sedan bokföra utlåningen som en tillgång i bankens bokföring, det var inte så intressant att nämna, som vanligt. Detta skapar som bekant en exponentiellt växande kostnad av ränta i systemet.

  Alltså skälet till att det går åt alltmera pengar för att försörja de sedan tidigare bildade krediterna, det aktar sig Andrea Cervenka alltjämt mycket noga för att beröra med en enda stavelse

  • Anonym

   Jag frågar detta av ren nyfikenhet: vad menar du med ”fikitiv inlåning”? Är det pengar som sparare placerar i banker?

   • Oskar Andra

     Nej. Vill inte prata för Carl, men vet att han menar i princip motsatsen. Fiktiv inlåning är de pengar man lånar ut som inte finns. Sedan räknas skuldfordran som en tillgång. Man skapar en tillgång ur ingenting, och värdet på denna tillgång ska då skapas av ”marknaden” eller ”samhället”. Detta värde som måste skapas måste inte bara skapa ett värde för de ”nytryckta” pengarna utan även ett värde för den ränta som ska betalas genom att skapa ytterligare krediter. Med andra ord så BELASTAR penningsystemet ekonomin exponentiellt. Ekonomin ska hinna skapa mer värden i exponentiell takt med kreditexpansionen. Tillväxt.

 • http://twitter.com/UlfStigson Ulf Stigson

  Oj! då kan vi bocka av kina från att bli grunden till nästa världsmakt. Och hälsa dem välkomna ombord…

  Vilket/vilka länder ska vi nu förlita oss på som kan stabilisera världsläget?

  • Anonym

    Jag gissar på ett ”enande” krig inom en inte alltför snart framtid.

   Bra för ekonomin – dåligt för människorna.

  • Anonym

    Om skuld alltid måste jämföras ur ett visst mått som i detta fall är BNP med alla dess brister och fel så har ju Kina lösningen som inte heller finns i andra länder på samma sätt att  då trolla med måttenheter för att verka mer sund är det här modellen att tillgå vilket även alla andra skuldekonomier som jämförs med BNP kan göra. Men det lönar sig allra mest för Kina och alla förstår varför när formeln för att öka BNP nämns:

   BNP, växer med antalet personer i landet. Ökar antalet personer – ökar BNP, utan att medborgarna fått det bättre. Borde vara läge att ändra sin 1-barns politik. Kanske inte är så dumt med flyktingar från Somalia som andra länder heller då det väl ger mer avkastning per familj än dagens medelsvensson som oftast.

  • http://www.facebook.com/people/Jonas-Palmqvist/100000133128494 Jonas Palmqvist

    Island?….

   • 33-åringen

     Grekland!

  • Anonym

   småland, hört att de är ekonomiska där , läs snåla.

 • Anonym

  ”Penningmängden i Kina har trefaldigats bara sedan 2007.”

  Ja, och nu skall räkningarna för sedelpappret och tryckfärgen betalas.

 • Anonym

  Vi på jorden har idag ungefär lika många armar och huvuden som igår. Resurser som kan och vill arbeta samt konsumera. Realkapital i form av mark, gruvor med mera finns också. Märkligt att lånebubblor i öster och väster överhuvudtaget kan påverka dessa fundamentala fakta. Låt de som förköpt sig eller lånat ut till osäkra låntagare stå sina egna kast.

  • Anonym

   Vill arbeta? Hm, nej där har du inte riktigt rätt. Mätningar efter mätningar visar att människor är dödströtta på sitt slavarbete! De flesta längtar bara till de kommer hem, vilket är en förståeligt symptom av ett ofta onödigt, trist och meningslöst jobb… Men om du menar att Vi människor vill göra/skapa egna kreativa ”saker” (kan vara vad som helst) så har du rätt. Människan kan göra så otroligt mycket bra, men tyvärr tvingas, de flesta, tillbringa och öda tid på ett meningslöst jobb som många gånger inte ger oss något mervärde (vilket jag då kallar slavjobb!).

   • http://www.facebook.com/profile.php?id=582251333 Oskar Ringdahl

    SvD, tangentbordet/displayen du skriver på, kläderna du har på dig, maten som gett dig näring hela livet och ett otal andra ”meningslösa” varor och tjänster du utnyttjar varje dag har producerats av någon. Arvid har helt rätt. Folk vill arbeta. Arbete innebär att producera något som någon annan vill ha, i utbyte mot något du kan köpa vad du vill med. Mat då, förslagsvis… och tak över huvudet för att nämna några populära val. Att skylla naturens lagar på din arbetsgivare och välja att rama in det som slaveri är inte bara överdrivet utan urvattnar debatten om det riktiga nutida slaveri som pågår just i detta ögonblick.  

    • Anonym

     Tangentbordet, kläderna, bostäder m.m. kan framställas med automatik (robotar/teknik). ”Experter” på området (jag skulle kunna ge dig många exempel) påstår att mellan 90-95 % av alla dagens arbetsuppgifter kan ersättas av robotar. Med DAGENS teknik! – tänk då vad vi kan åstakomma med framtidens vidare utveckling av tekniken… Vi slösar med andra ord bort våra liv! Det är detta jag försöker påvisa och väcka till eftertanke kring. 

     • Anonym

      Nu är jag inte så fullt så filosofisk som du, funderar bara över hur det kommer sig att våra ekonomiska system fungerar så dåligt att vi skall behöva uppleva de här svängningarna i sysselsättning och utveckling när resurserna ändå finns något så när oförändrade från år till år. I din mekaniserade tillvaro kommer till och med robotarna att ibland bli arbetslösa.

    • Anonym

     Problemet är att våra begär blivit större, än våra egna förmågor har möjligheten att tillfredställa och när abstinensen efter mera blir för stor, så löper vi till banken eller tar till kreditkortet.

 • http://twitter.com/PontusAnd Pontus Andersson

  Lägg till Kinas demografiska bubbla. De ändlösa kinesiska industriarbetarna börjar ta slut eller slitas ut. Med enbarnspolitiken behöver även en arbetare försörja inte bara sin sambo utan även sina och sin sambos föräldrar. Nollbarnspolitik i praktiken?
  Man kan även lägga till det faktum att det ekologiska kapitalet i Kina utarmas. Industrier och kol smutsar ner, grundvattennivåerna sjunker dramatiskt och hotar inte bara råvaruproduktionen men även alla småskaliga bönder som lever på gränsen.
  Skrämmande att vi inte kan få ihop allt utan stora lån eller sedelpressen trots att vi utarmat det ekologiska och mänskliga kapitalet så hårt.

  • http://olle73.myopenid.com/ olle

   kina har visserligen demografiska problem, men inte alls sa allvarliga som folk i vast tror. en genomsnittlig kinesiska foder nastan lika manga barn som en svenska, och betydligt fler an en typisk italienska. aven i fragan om hallbar produktion ar det den dubbel bild som vaxer fram. kinas industri smutsar ner oerhort, men samtidigt lagger staten enorma resurser pa att utveckla t.ex. fornyelsebar energi. de har helt andra investeringshorisonter an vi och ar mycket langt framme inom t.ex. solceller.

   • http://obstinat.myopenid.com/ obstinat

    Kineser förlitar sig på eget sparande för sin ålderdom medan svenskar tror att statens ska ge dem pengar på ålderdomen. Jag tror Kineserna blir vinnare i längden på det.

  • Anonym

   ”De ändlösa kinesiska industriarbetarna börjar ta slut eller slitas ut.” Några har exporterats till Afrika.

 • Anonym

  USA är världens största exportör av varor och tjänster och detta motsvarar bara 10% av USA:s totala BNP.

  USA är dessutom världens störst importör.USA kan mycket lätt stänga sina gränser och leva ganska gott medan resten av världen får det ganska svårt och då inte minst Kina.

  • http://obstinat.myopenid.com/ obstinat

   Stackars amerikanare. Då kan de inte köpa några iPhone längre. Stänga gränserna vill inte amerikanska bolag, så då flyttar de ut från USA. Hitintills har redan 50.000 företag gjort det under Obamas tid. Nu lär väl 50.000 till göra det. Stackars Obama som har lovat mer jobb. Han sade bara inte vilket land det skulle bli mer jobb.

  • Anonym

   PS. Både Kina och Tyskland är större exportländer än USA men när det gäller importen har du rätt (ännu så länge) 

   • Anonym

    Du får nog titta en aning djupare, eftersom det är riktigt att Kina och Tyskland är större när det gäller ”varuexport” men inte ”varu- och tjänstexport” tillsammans.

    • Anonym

     Precis, det är varuexporten vi pratar om. Men det är ju nettot som är intressant eller hur? USA;s tjänstebalans försämras dessutom nu i snabb takt i och med utlokaliseringen av teknik och IT till bl. a Indien och Kina. Jag delar definitivt inte din uppfattning om att USA skulle kunna stänga sina gränser. Det finns många områden och produkter där de konsumtionsglada amerikanarna är helt beroende av import. Exporten ensam kan aldrig få det skuldtyngda landet på rätt köl.

     • Anonym

      Hej igen!
      Jag skrev i min första kommentar:USA är världens största exportör av varor och tjänster och detta motsvarar bara 10% av USA:s totala BNP.Alltså, så skriver jag inte om enbart ”varuexporten”.När jag nämner, ”stänga sina gränser” så är det för både export och import.USA kan med lätthet överta produktion av varor och tjänster vilka importeras idag och kompensera för bortfallet av endast de 10% av BNP vilket exporten står för.Däremot så kan inte omvärlden klara av detta ekonomiskt emedan exporten står för ett mycket stort handelsöverskott, i respektive lands BNP, vilket försvinner om inte USA importerar.

 • Anonym

  Känns som att den här bloggen har tendenser till att vara väldigt apokalyptisk och överdramatiserad, lite foliehattsvarning på dessa ständiga domedagsprofetior..

  • http://twitter.com/farang38 farang38

   ”Just nu är siffran uppe i drygt 71 000 miljarder dollar.” Det löser sig ??

 • Anonym

  Och hur drabbas Sverige? Vår ekonomi är urstark, jämfört med sydeuropa och USA för den delan säger politikerna, men avindustrialiseringen fortsätter, vänstern vill höja bidragen till kreti och pleti, invandringen fortsätter och kostar.
  Det finns en skiljelinje mellan Sverige och sydeuropa och USA; Vi har världens högsta skattetryck där uppåt 70% av det vi tjänar går till skatt och kan knappast höja mer, oavsett hur illa det blir med arbetslöshet och annat. Sydeuropa har relativt låga skatter och därför borde det finnas utrymme för höjningar.
  USA måste höjs sina skatter, men har en dynamik i näringslivet och en kampvilja som vi europeer saknar.
  Vilka medborgare kommer att få det bäst av dessa i framtiden är svårt att spekulera i, men mitt tips är USA, då de s k välfärdsstaterna i Europa har nått vägs ände. Tyvärr väljer Obama att gå samma väg, men han lär få det tufft med kongressen även i framtiden.

  • Anonym

   Att hålla uppe kronans värde måste väl vara prioritet Ett.
   Ty annars rasar vi ju ner till Greklands läge över en natt….

   • Anonym

    Absolut – men det finns krafter som vill pressa ned kronkursen. 

    • Anonym

     Självklart, – Exportindustrin.
     Om man inte löser det på något vis så kommer ett kronfall ganska snart….

     • Anonym

      Exportindustrin blir mindre och mindre och vi är redan den fattiga kusinen från landet. Vi har genom årtionden skapat artificiella förutsättningar för industrin genom bl a devalveringar. En CHF var för inte allför länge sedan ca 50% av nuvarande kurs och inte har CH blivit 50% rikare, det är vi som tappat 50% i internationell köpkraft. Samma sak var det med FF och D-mark.
      Hurra vad bra vi förvaltat vår valuta.

  • http://www.facebook.com/people/Björn-Andersson/100001893080072 Björn Andersson

   Sverige kommer inte gå under men däremot kommer den svenska modellen försvinna. Det går inte längre att säga ”lika lön till alla” och ”Sverige har råd”. Vi behöver banta statsapparaten och slopa idiotin i kollektivavtal och till viss del LAS. Med lägre löner och en något sämre levnadsstandard kommer industrin tillbaka och fler kan få jobb. Att tro att vi kan vara en spetskompetens reserv till övriga världen är över nu!

   • Anonym

    Man kan inte sänka lönerna mer…
    Däremot kan man sänka skatten på låga inkomster, vilket ju här är den högsta beskattningen inom EU.
    Sämre levnadsstandard än en landsbygdskines är väl knappt möjligt, men där är vi snart…
    Och då blir folk socialfall eller kriminella…
    Men höj Grundavdraget till 10 000 kr i månaden så löses en hel del av problemet och folk kan klara sig själva bättre…
    Tänk dig själv att ha en lön på den minsta pensionen, efter skatt, (under 5000 kr per månad).
    Varför beskatta sådana inkomster. Det finns moms som ändå plockar hem 25%….

    • http://www.facebook.com/people/Björn-Andersson/100001893080072 Björn Andersson

     Jag önskar att jag kunde hålla med dig. Min övertygelse är att för att kunna konkurrera med omvärlden och överhuvudtaget ha ett fungerande pensionssystem med bra medborgarservice. Kommer vi inte kunna ha en positiv löneutveckling med fler avdragsmöjligheter på skatten. Det loppet var redan kört på 80 talet men Sverige har hållt liv i den bubblan fram till nu. Vi hade hamnat i samma läge oavsett en ekonomisk krasch eller inte. Den svenska modellen är död!

    • http://sv.wikipedia.org/wiki/Gere_och_Freke Gere

      Det bästa vore ett grundavdrag på exv 120 000 som du föreslår, och därutöver en skatt med ett rimligt antal procent, låt säga 35-45%
      
     Och detta lika för alla inkomstslag, om inkomsterna kommer från kapital, förvärvsverksamhet eller tjänst skall inte spela någon roll.
      
     Och kan inte stat och kommun gå runt på dessa skatter så får de prioritera.

   • Anonym

    Kan inte annat än att hålla med – förlorarna är vi svenskar, inte den politiksa eliten och företag anpassar sig.

   • Anonym

    Sverige har väl
    inte längre lika lön? Makthavare som politiker och tjänstemän har det ju ganska
    bra. Säkra jobb. Stora fallskärmar och fina pensioner.

   • Anonym

    Och då blir det sämre levnadstandard i ett annat land. För inte tror du att andra länder nöjer sig med att ‘tappa’ jobb. De kommer också att sänka löner. Problemet är väl snarare det ekonomiska systemet och en begränsning av jordens resurser energi/råvaror.

  • http://sv.wikipedia.org/wiki/Gere_och_Freke Gere

   Vår ekonomi är förvisso stark jämfört med Grekland och Spanien, men om Europa och världen går in i en lågkonjunktur så kommer även vi att drabbas.
    
   Dessutom har exv den förda migrationspolitiken medfört att vi sitter på en tickande kostnadsbomb.
    
   Så räkna inte med att kunna gå i pension vid 65, om du hade planerat det.
    
    

 • Anonym

  Kreditbubblan i Sverige är nått som kommer att märkas, nu varslas det överallt – de med nya boenden kommer att få det svårt.

 • http://obstinat.myopenid.com/ obstinat

  Jag var på ett investeringsmöte hos SEB och frågade vem som skulle få betala för USA:s skulder. Det skulle Kina göra sade bankmannen på SEB. Kina skulle köpa upp alla USA:s skulder. I och med det svaret tappade jag allt förtroende för SEB.

  Förmodligen är svaret: alla världens skattebetalare.

 • http://www.theadvocates.org/quiz_result?e=90&i=80_90.gif&p=80 Truth or Lie

  :):) så Cervenka har kapitulerat och hänvisar nu öppet till Zerohedge, som han använt flitigt utan att hänvisa till, tidigare. Bra att credit hamnar där det skall hamna. ZHedge, ligger månader/år före familjeägda mainstream media. Och har inte behov av att visa hänsyn till något etablissemang.

  • http://www.facebook.com/enrique.degregorio.1 Enrique de Gregorio

   Ungefär vad jag kom hit för att skriva!

  • http://www.facebook.com/enrique.degregorio.1 Enrique de Gregorio

   Ungefär vad jag kom hit för att skriva!

 • Anonym

  man undrar ju hur länge kina o usa kan trycka pengar utan att värdet på dessa valutor rasar?
  kan obama bara trycka 71000 miljarder dollar och betala av tex?
  dollarn borde vara monopolpengar vid det här laget så mycket nya pengar de pumpat ut.

  • Anonym

   Vill bara klargöra att det inte är Obama som trycker pengarna, det är Federal Reserve. Om du söker en person är det Ben Bernanke som är ordförande i Federal Reserve. Meningen är att centralbanken ska vara oberoende från staten så att just det du skriver inte ska hända. Men man kan verkligen undra hur oberoendet ser ut, speciellt eftersom presidenten tillsätter ordförande och Romney har sagt att han skulle byta ordförande. Då undrar man ju om inte Bernanke är benägen att ta till lite extra stimulans kanoner för att behålla jobbet. Nu tror jag iofs att ingen i hela världen vill ha hans jobb, det är som en jävligt varm potatis som kastas omkring bland folk som inte kan säga nej pga vetenskaplig heder/hybris. Oberoendet kan ändå ifrågasättas. Bara det att det går att mäta graden av oberoende och att det faktiskt görs borde ju göra att folk höjer på ögonbrynen.

   • Anonym

     Centralbanken är oberoende från staten, men staten är INTE oberoende från centralbanken.
    Det är bankerna som styr. Särskilt i USA.

 • in_the_style_of_demons

  Svenska folkets skulder då?
  Det skulle jag se som allvarligare. I alla fall för Sverige.
   

  • Anonym

   Sverige är ju
   fruktansvärt hårt knutet, för att inte säga styrt, av USA. Däri ligger en enorm
   risk, medan man retar och förolämpar Kina lite för ofta.

 • Anonym

  Kina har en utomordentlig tillväxt baserad på produktion, inflation under kontroll och ett gigantiskt handelsöverskott. Kan nog hända att landet kraschar, men rimligtvis sker det först en lång tid efter att USA, EU och Japan gått under jorden.  

 • Anonym

  Tala om att jämföra äpplen och päron och missleda folk. Länderna har helt annorlunda politiska och ekonomiska system. Medan USA systemen har i delar likheter med det tyska systemet på 30 talet, alltså att en minoritet kunde förhindra att något förändrades, har Kina handlingsmöjligheter som inte finns i USA.

 • Anonym

  Stater, privatpersoner och företag lånar som aldrig förr. Det borde betyda att den som sitter på kapitalet ska få bra avkastning. Men så är det ju inte, hur ska jag ställa mina pengar till förfogande för att få en bra avkastning? Bankkonto? Jag lpnar in och får 1% om jag är lyckligt lottad, banken lånar ut för 5%. Det betyder att de köper för 1 och säljer för 5. De har en bruttomarginal på 80%
  Jag börjar tvivla på det ekonomiska systemet. Köp mark, fastigheter, guld eller vad fan som helst, men inte bankens ”produkter”

  • http://rabidunderdog.wordpress.com/ Rabid underdog

   Bra att du börjar tvivla på det ekonomiska systemet. Själv tvivlar jag inte. Jag är 100% säker på att det inte fungerar. Pengar som inte backas upp av något konkret är roten till alla problem som vi har idag. Bland investeringsalternativen du nämner så skulle jag satsa på guld för övrigt.

   • Anonym

    Som kanske blir till sand ?

  • Man Vasteras

   Det är värre än så. Om banken lånar in 1 000 000 till 1% så kan de låna ut flera gånger det beloppet till 5% eller högre. De kan också placera pengarna i instrument som ger kanske 15% eller mer.

   Hela finansbranschen har blivit ett jättestort pyramidspel som riskerar allas vår framtid. Bedragarna i den branschen bör låsas in på livstid och berövas alla sina tillgångar. Det lär ju knappast hända dock – eftersom de har sina lobbyister och representanter både i politiken och inom rättssystemen.

 • Anonym

  Vi svenskar är duktiga. Vi arbetar och lånar. Betalar skatt och ränta. Till stat och bank. Staten och kapitalet, de sitter i samma båt…

 • http://twitter.com/SuperSunshine21 ダニ ダール

  Verkar som om kineserna verkar vilja gå i japanska fotspår, med överproduktion i tillverkningsindustri finansierat av lån och åter lån. Då transparens inte existerar finns inga krav på korrekt redovisning, så det är bara att låna på och fortsätta bygga på sitt handelsöverskott *host*merkantilism*host* fram tills att det hela blir ohållbart.

 • Anonym

  Sen är det väl ännu värre? Sedan bankerna lånar ut pengar de inte har i tillägg till det de ”lånar” från dej. Sedan det är en viss risk bundet till att låna ut pengar man inte har är de i behov av att täcka detta genom att ha en stor marginal….

 • Anonym

  Världens största kreditbubbla ? Ja, men det är ju jorden, generellt sett !
  Jag har skrivit det tidigare: ”Templet” måste röjas, Jesus kommer tillbaka å sköter ”röjet”, på hela vår jord !

 • Andreas Svensson

  För er som är intresserade av ekonomi, samhällskunskap, viktiga frågor och världspolitik kan jag rekommendera http://viktigafragor.blogspot.se/

 • Håkan G

  Kanske läge att inse att Europa inte var moget för en gemensam valuta. Låt Grekland och Spanien hoppa av Euron: omedelbart faller deras valuta, deras varor blir konkurrenskraftiga.
  Möjligen har jag fel, men finns det inte likheter med kronförsvaret: väldigt få i Sverige vågade innan säga att kronon borde släppas fri, men efteråt var alla överens om att det var det enda riktiga. 

 • http://www.facebook.com/people/Soren-Backman/595102664 Sören Backman

  Bankerna är dagens skurkar!!!!  VAKNA!!!!!!!!!!!

 • Anonym

  Vi har en regering som slirar runt och tror att jultomten
  finns fast alla vanliga människor fattar att man inte kan ha en gemensam valuta
  om man har helt olika villkor i alla länder. De som som ingå i en regering bör
  ha enklare kunskaper i matematik. Bör kunna svara på enklare frågor som ”Kalle har 5 bananer han ger bort 10
  hur många har han kvar”.

  • 33-åringen

   15, tack vare kredi, förlåt bananexpansionen.

 • http://www.facebook.com/people/Ian-Dickson-Lauritzen/752183105 Ian Dickson Lauritzen

  Att det finns en beredskap är oftast viktigast för att skapa stabilitet och lugn nog för att klara en situation. Det är där Spanien befinner sig. Vad gäller Grekland , kanske även Portugal hann det gå alltför långt av okontrollerat spenderande. Nu följer vi Italien (och Spanien) med stor spänning. Löfte om beredskap är ett steg…med dirtekta insatser följer tuffa krav.

 • Anonym

  Frågeställningen är fel. Det handlar inte om kejsare som är mer eller minder påklädd, utan om 27 småpåvar som alla har varierande grad av beklädnad, allt från tjock vinterpäls till helnäck (för att fortsätta i HC Andersens stil).

 • Dente Di Leone

  Spanien kommer självklart vänta till efter valet. Väljer Katalonien att vilja gå ur, så tar det ju hus i helvete och då lär ju EU rycka ut med pengapåsarna utan vidare förbehåll…

 • Bengt Olsson

  Eftersom ECB har lovat att trycka ” hur mycket EURO som helst ”, så finns det ju egentligen ingen eurokris
  Däremot är risken för kraftig inflation överhängande,  särskilt som även USA kommer att tvingas att trycka
  ” hur mycket dollar som helst ”
  Detta har jag påpekat i tre år och blivit utskrattad varje gång
  Till skillnad från politiker arbetar inflationen tyst och effektivt

  • Anonym

   Kommer väl bli som i Tyskland under 20-talet, Tyska Riksbanken på den tiden tryckte upp mer och mer pengar. Och till slut var pengarna värdelösa. Ungefär som Zimbabwes valuta i nuläget. Finns mer värde i att använda det som brasved eller leksaker för barnen. 

 • Anonym

  Problemet är att det inte finns några pengar från första  början. Alla pengar som lånas ut av banker, länder, etc etc är ju inte grundade i något. De är bara siffror på papper. 

 • http://herrborjesson.wordpress.com Börjesson

  ”Under tiden går det åt fel håll för de spanska statsfinanserna. […] Enligt den nya prognosen beräknas utfallet bli betydligt dystrare: minus 8 procent i år, 6 procent nästa år och 6,4 procent 2014.”

  Det där är både sant och allvarligt, men statens finanser är dessbättre inte hela sanningen. Något som faktiskt går åt rätt håll är den spanska bytesbalansen. De senaste två månaderna har Spanien faktiskt legat på plus – och det var de första två positiva månaderna det här seklet! Se länk:
  http://www.tradingeconomics.com/spain/current-account

 • Anonym

  Nu klarar inte EU-kansliet själva av att betala sina räkningar enligt nyheterna i dag.
  Mera tillskott av pengar behövs, men det är bara nettobetalarländerna (läs Sverige, Tyskland…)
  som har pengar att betala med.

  Hoppas hoppas att detta är början till slutet för sveriges deltagande i detta praktfiasko.

  Sverige ut ur EU !!!!

  • Anonym

    Kan inte EU betala så måste EU ställa in betalningarna och gå i  konkurs. EU är ju inget land så det borde inte vara några problem. 

 • http://twitter.com/neolibagenda Neoliberal Agenda

  Vad man borde ha gjort redan för tre år sedan var att låta Grekland gå i konkurs och sen hade respektive land få ta hand om sina banker. Det hade svidit, men nu hade vi tagit oss igenom det hela.

  Detta är på sätt och vis europa i ett nötskal. Det spelar ingen roll om det är Hitler och ”piece in our time”, oroligheter på Balkan eller ohållbara statliga underskott. Man tar inte tag i problemen – man rapar floskler!

  • http://www.facebook.com/people/Admir-Efendic/100001036334244 Admir Efendic

   Vad det gäller Balkan, det är precis vad EU har gjort. Tittat på.
   Tills jänkarna agerade 1995. Kanske kan du redigera ditt inlägg lite :)

 • Anonym

  Intressanta tider vi lever i, jag tror att den allomfattande sossestaten, nu går mot sitt slut. Först gick sovjetsystemet under i slutet av 80-talet, nu är det nog den västliga socialdemokratins tur, som idag omfattar alla västländer inklusive USA. Det ska bli intressant att se vad som kommer när dammet lagt sig, jag hoppas att det inte blir sämre. 

  • http://avpixlat.info/ Illwill

   Hur skulle det kunna bli sämre?
    
   Ah, just ja…islamiseringen…jo, du har nog rätt…det kommer bli förj*vligt snart.

 • Anonym

  Jag skrev en kommentar nedan om bankernas marginaler. Men jag menar ändå att man måste kunna låna pengar. Tyvärr. Just nu går fastighetsbranschen, bilindustrin och andra kapitaltunga varor dåligt, för att bankerna har strypt krediterna. Det är inte heller bra. Men det är sjukt som Man Vasteras nedan skriver att banken lånar ut mångfalt mer pengar än man lånar in, OCH spelar med våra pensioner, allokerar vinsterna till sina egna fonder och de taskiga och mediokra afärerna till pensionärernas fonder. Glöm inte att banken har EN Trading Avdelning, när affärerna är gjorda allokeras de ut till olika fonder. Där styr man exakt hur mycket pengar man själv ska tjäna och hur mycket småspararna ska förlora. Detta är bedrägeri i stor skala!

 • http://avpixlat.info/ Illwill

  Kejsaren är naken
   
  …och så handlar artikeln inte om det underbara mångkulturella experimentet där vi tar in hundratusentals kriminella analfabeter för att rädda vår välfärd och våra pensioner? Andreas, så får du inte luras!

 • Anonym

  Det finns många luftpastejer att sticka hål på. Tex invandringens förträfflighet är en sådan. Alla ser att kejsaren är naken. Men alla sjunger dess lov. Allt medans landet segregeras och kommun efter kommun går på knäna i  ökade kostnader.

 • Anonym

  Den bankirstyrda ekonomin är dömd att genomgå en slutgiltig lösning.
  Folket löser det.
  Så småningom.
  Snart.

 • Anonym

  Politikerna leker med vanliga skattebetalares framtid. Nu får politikerna vara så goda att sluta ösa pengar i det svarta hål som kallas södra Europa. Använd pengarna på framtidsinriktade investeringar i stället för att hålla konkursfärdiga 
  ekonomier under armarna.

  • Anonym

   Politiker leker med våra pengar, framtiden har de ingen aning om.

   • Anonym

    Det kan tyckas vara mer en lovligt primitivt agerande hos ”många” kommentatorer att de ägnar sig åt ”egenterapi” vid tangentborden.Att ständigt häva ur sig innehållslösa floskler om ”politiker” är enbart billig demagogi med en sunkig agenda.Lösningen är naturligtvis att bli en politiker själv,men så mycket bättre.
    Detta oratoriska ”snömos” levereras oftast från tillskyndarna av ”Djungeltrummorna” som inte ens kan besätta de platser de är valda till i parlamentariska församlingar på grund av deras oförmåga att arbeta demokratiskt.Lättare då att sitta på läktaren och kasta glåpord,skräna och förklena.
    Ett demokratiskt underskott som oroar.

    • Anonym

     Är det inte just det demokratiska underskottet här och i EU som satt igång trummandet? Vi blev lovade en demokratisk utveckling av EU som vi hitintills inte inte sett några tecken på från våra beslutsfattare.  

 • Christer Nylander

  Vi bör komma ihåg att de ekonomiska problemen inom EU bara är ETT av många globala krisområden. Därtill är vi nerlusade med hundratals allvarliga samhällsproblem. Denna prekära situation kräver en synnerligen nytänkande politik. I detta ”ljus” är politiker inte bara nakna utan saknar också både hår, naglar och ögonfransar. En sorgligare syn får man leta länge efter.

 • tant45

  Tydligen är det censur att påpeka fakta vad som hände 1929 när bankirerna/mörkermännen satte världen i brand. Valutakrig handelskrig och världskrig blev resultatet, vad blir det nu? Vaknar folk upp och börjar tänka nytt, eller skall fårskallarna få köra tills motorn skär sig?
  Världens konflikter har redan trappats upp, medan the show must go on….bröd o skådespel åt folket medan Rom brann……..inget nytt under solen!!! Kejsaren har varit naken länge, pengapyramiden är under kollaps och bedrägerierna exploderar i ansiktet på oss VARJE DAG!!!!!

  • http://twitter.com/SuperSunshine21 ダニ ダール

   Saken är att ‘folk’ saknar historisk kunskap, vore nyttigt för fler att läsa på om Guldstandarden och Bretton Woods för att förstå utvecklingen och varför vi står och trampar idag. Att gå tillbaka till Guldstandarden är exempelvis inte ett alternativ idag, då det är svårt om inte omöjligt att behålla en satt ratio guld vis-a-vis pengar utan att trumma på inhemsk politik och folkligt stöd. För att inte tala om risken för kraftiga, förlamande deflationer. Euron är ett försök att undvika problem från tidigare internationella monetära installationer, dock har kontinentens politiker underskattat (stuckit sina huvuden i sanden vad gäller) de kulturella och ekonomiska skillnaderna som trots allt finns på plats. Vi sitter i ett politiskt/ekonomiskt trial-and-error experiment som hade sin början sisådär 300 år sedan.

   • http://www.facebook.com/people/Tripp-Trapp/100003509893185 Tripp Trapp

    Historien om trojanska hästen är snart också spårlöst borta och man inser aldrig att en trojansk häst i Socialdemokraterna är en våt dröm för alla kapitalister och död åt demokratin. Göran Persson var en sådan. Löfvén är utan tvekan också en sådan. Man pratar istället om ”falanger” för då har man ingen historia till sin hjälp och måste begå alla misstag om och om igen.

    • Anonym

     Snarare är det väl så att inom Socialdemokratin ryms ett mångfald av ståndpunkter under ”samma” paraply med inriktning mot ett mer jämlikt och rättvist samhälle.Debatten flödar rikligt och intressant,sedan går man till votering.Inom Borgerligheten råder en generande likriktning och total frånvaro av debatt.
     Den Moderata historierevisionismen är ett lågvattenmärke utan dess like,man förfalskar helt ogenerat verkligheten.

 • http://www.svd.se Tobo Lobo

  Naken är sunt. Vi föds sådana. Man kan även bada naken. Men att sprätta runt och göra en grej av det tycker jag är osunt ( Själv föredrar jag ett ensamt avlägset bad )

  Det är mitt sätt att komma över EU, banker och belåning. Vad kan jag göra? Måste jag nämna migrationspolitiken? Oj. Jag var tydligen tvungen till det.

 • J G

  Socialism enbart för de rika är en alldeles ypperligt dålig idé. Varje nödlån, bailout och stimulanspaket innebär sämre levnadsförhållanden för ”vanliga” medborgare i form av ökad inflation, mindre pengar på sparkontot och högre kostnader för allt

  • http://www.facebook.com/people/Admir-Efendic/100001036334244 Admir Efendic

   -

 • Christer Nylander

  Politiker är klädda i skräddarsydd egoism. Den syns inte utanpå, men i tankar ord och handling. Kanske borde alla blivande makthavare gå en flerårig kurs i empati + motsatsen till de sju dödssynderna (förnöjsamhet, tålamod och medkänsla, generositet, intimitet, förundran, engagemang, ansvar, ärlighet och ödmjukhet). Det kanske kan bli början på ett nytt samhällssystem som är sant hållbart. Varför inte titta på http://www.valuesandnorms.com som en början!

  • Anonym

   Det förutsätter rimligtvis att Alliansen röstas bort vid nästa val för att deras axiom ”primum ego,tum ego,deinde ego (först jag,sedan jag och därefter jag) eller mig,mig,mig inte ytterligare skall få breda ut sig.

   • Anonym

    Det är ju likadant på andra sidan, så vad skulle det hjälpa?

 • Anonym

  Hur är det här hemma….??
  När kronan faller visar det sig att Kejsaren (Vem? Borg?) är naken.

  • Anonym

   Om kronan rasar blir importen dyr och exporten billig vilket kommer ge minskad arbetslöshet bland läs och skrivkunniga som inte går runt klädda i sängkläder.

   • Anonym

    Man behöver inte skriva allt man tänker…
    I Grekland verkar krisen drabba olika för folk. Hur kommer det sig?
    Rämnar den svenska mentaliteten, att sitta hemma vid köksbordet och gorma och istället reagera offentligt (nu) när krisen når hit….??

 • Anonym

  Om blotta hotet om medicin gjorde att problemen försvann, vad var då det egentliga problemet?
  Om greklands alla lån stannat kvar på den räntenivå de togs på så hade de inte heller haft några (större) problem.
  Så vad är problemet?

  • http://tuxie.wordpress.com Per Wigren

   Problemen försvann inte, det var bara symptomen som lättade. Problemen fortsätter dock att förvärras i oförändrad takt så när/om det står klart att medicinen inte kommer att tas så är situationen ännu värre än om de bara hade tagit den från början.

 • Anonym

  Det enda som förvånar mig, e att det tagit längre tid än ja trodde, för allt att kollapsa.
  /L

 • http://twitter.com/SuperSunshine21 ダニ ダール

  ”Patienten behöver alltså inte ta medicinen, eftersom symptomen försvunnit bara på förväntningen om att medicinen kommer tas.” Placebo funkar med andra ord när det kommer till monetär policy.

 • Anonym

  För sent ska syndar’n vakna sägs det i folkmun och det välprövat så sant som det är sagt. Men var sitter felet när alla ser att ”kejsaren är naken” men inte låtsas om det för att säkra ekonomin.

  Barnen som ser vad de ser och säger det tystas med argumentet att det förstår inte bättre. De vuxna som också ser spektaklet får inte ändan ur vagnen eftersom de blivit sövda av tystnadsplikt sen barndomen och därför förlorat använda talförmågan som avsett.

  Det håller inte att tro att man vet. Det är att utöva tro och vetande i blindo.   

  • Anonym

   En del är dessutom i-tutade att det är ”farligt” att säga något negativt, även om det är sant.

 • Anonym

  Vår kejsare här uppe i norr har vart naken en bra stund, och det har påpekats, men ingen lyssnade.
  Vi kan trösta oss med att han måste lida av MPPP som inte är av denna värld av att vara naken i kylan.

 • http://pulse.yahoo.com/_KPP64ITVMZZH4ZDHRGV7EVEC3E Bo

  Förslaget om en ökning av EUs budget gick på pumpen.
  Samtidigt senarelägger man utbetalningen till Grekland.
  Kan det vara så finurligt att ökningen av budgeten var
  ämnad att bekosta Greklands 30 miljarder.
  I EU kommissionen är allt troligt, även det otroliga.

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Även den svenska ekonomin är snart ett skrattretande, meningslöst passerande av rättsligt illegala luftkrediter mellan myndigheter och banker som har uppnått exakt ingenting annat än en plundring av människors liv och givetvis ett stort tillskott av nya pengar i form av kreditskulder för människorna till de banker som annars skulle ha kollapsat – som finansierar den politiska adeln för att säkerställa att de skall få denna massiva injektion av finansiering för att undvika konkurs.

  Detta gör att Alice i Underlandet inom kort ser ut som en dokumentär – och det gör att förnedringen av människorna, likt alla inom kort rånade pensionärer, liknar direkt stöld.Den visar också det verkliga syftet med planen – för svedjebruk av så mycket av den offentliga sektorn och välfärden och slösa enorma mängder resurser till ingen nytta, alltså bankernas – detta kan bara vara den enda anledningen till sådan massiv rök och spegelverksamhet.
  Den reala ekonomin håller på att blöda sig torr för det nya arbetarpartiets nyliberala ideologi för att rädda sina lyckogörare i form av bankerna – socialism för bankirer – och påståendet att det är ”sunda statsfinanser” eller ”omfördelning” som pågår, så att det är värt kostnaden för den reala ekonomin, det är en regelrätt lögn.

  Det verkar inte finnas någon gräns för detta dubbelspel av den partilösa politiska adeln i allt från Vingåkers Mobuto till Åsa Nisse på Riksbanken i hur långt de är beredda att gå för att rädda bankerna – vi blir helt enkelt behandlade som svin till slakt för att mata det omättliga allt hungrigare monstret i banken. Vår valuta är underminerad, vi blir plundrade på våra besparingar och vår framtid är intecknad upp över öronen för att ge hjälplösa bankirer deras bonusar så att de fortsätter att försörja ett alltigenom moralisk korrumperat system.

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Även den svenska ekonomin är snart ett skrattretande,
  meningslöst passerande av rättsligt illegala luftkrediter mellan myndigheter
  och banker som har uppnått exakt ingenting annat än en plundring av människors
  liv och givetvis ett stort tillskott av nya pengar i form av kreditskulder för
  människorna till de banker som annars skulle ha kollapsat – som finansierar den
  politiska adeln för att säkerställa att de skall få denna massiva injektion av
  finansiering för att undvika konkurs.Inför 100% reservkrav och ta ifrån bankerna rätten att skapa inlåning till utlåning ur ingenting.
  För övrigt anser jag att det privata banksystemet måste förstöras 

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Det verkar inte finnas någon gräns för detta dubbelspel av
  den partilösa politiska adeln i allt från Vingåkers Mobuto till Åsa Nisse på
  Riksbanken i hur långt de är beredda att gå för att rädda bankerna – vi blir
  helt enkelt behandlade som svin till slakt för att mata det omättliga allt
  hungrigare monstret i banken. Vår valuta är underminerad, vi blir plundrade på
  våra besparingar och vår framtid är intecknad upp över öronen för att ge
  hjälplösa bankirer deras bonusar så att de fortsätter att försörja ett
  alltigenom moralisk korrumperat system.

   

  När hela jorden har dålig ekonomi så är det fortfarande inte så att
  frågan lyfts i medierna om vem det är som äger alla dessa fordringar i form av
  krediter, som jordens befolkningar och nationer är skyldiga och varför det är på
  så vis! 

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Kejsarens nya kläder en populär version av mig från tidigare i år.

  http://carlnorberg.wordpress.com/2012/06/05/kejsarens-nya-klader/

 • Johan Retsler

  Pensionssparar ni i fonder eller direkt i aktier? Pensionssparar ni på bank? Känner ni er lugna över personer som Mario Draghi, instituioner som ECB och riksbanken? Litar ni på Fredrik Reinfeldt? Han har iallafall varit så pass ärlig att mumla om att vi bör gå i pension vid 75. Det verkar som att våra ledare håller på att förstöra allt vad framtida välstånd heter. Och media, undantaget Cervenka, ställer sig inte kritisk till 5 öre. Det är för ynkligt och än så länge finns inte mycket hopp. Kina har en jättelik valutareserv. Men vem vill ta över den så att kineserna ska köpa infrastruktur från oss med reda pengar? Att sälja av amerikanska obligationer skulle bara vara startskottet till en verklig krasch i monetära tillgångar.

 • Johan Tjäder

  Det enklaste och lättaste vore väl nu att ECB helt enkelt lånade ut pengar räntefritt till alla euroländer efter deras storlek, så att den samlade statsskulden gentemot andra långivare kom ner till 60 % av BNP totalt. Lånen skulle kunna betalas tillbaka under mycket lång tid, säg 50-100 år. 

  De minskade räntekostnaderna kan då användas för investeringar i stället för att göda banker och andra finansinstitut.  

  • Anonym

   Döljer sig möjligtvis Lars Ohly bakom pseudonymen ”Johan Tjäder” .-)

   • Johan Tjäder

    Lars Ohly framträder nog precis som jag under eget namn. Hur vore det om du bemötte sakfrågan?

    Fast det är ju inte så lätt, för ECB har ju precis gjort det jag skrev, fast de tog omvägen över privatbankerna i stället. I vintras lånade de ut över tusen miljarder euro till bankerna, för att de skulle kunna låna ut pengarna till medlemsländerna. Tanken var att bankerna skulle skära emellan med räntemarginal och därmed kunna rekapitalisera sig, utan att det för den skull kallades statsbidrag. Men det var det ju.

    Inte har det nämnvärt påverkat inflationen. Så frågan är väl närmast varför banker får tjäna pengar på det sättet, men inte skattebetalarna?

 • Anonym

  Om Spanien hamnar i en greksits är det kört, då är återgång till en egen valuta det enda möjliga.

 • http://www.facebook.com/people/Anders-Ulfvarson/742257240 Anders Ulfvarson

  Vi – alla i allmänheten – behöver mycket mer utbildning i
  nationalekonomi. Starta folkbildningskurser över hela landet. Lämna inte
  politiker ensamma med detta gigantiska problem. Det är en demokratifråga. Det
  är en demokratifråga. Nationalekonomin förändras mycket med tiden. Den korta
  universitetskurs jag gick för fyrtio år sedan är ju helt utan relevans idag,
  när det är bankerna som får göra pengar så fort de kan visa upp en liten
  sparslant och en stor fordran av vilket slag det vara må.

 • http://www.facebook.com/people/Anders-Ulfvarson/742257240 Anders Ulfvarson

  Johan Retsler tar upp frågan om välstånd och infrastruktur
  och kommer då nära något jag tycker är viktigt: Vad består välstånd i?

  Inte är det i första hand sparade pengar eller fodringar och
  skulder. Det måste väl ändå vara verktygen vi redan skapat i vår omgivning
  (privata och kollektiva investeringar): väl fungerande bostäder, väl
  underhållen infrastruktur såsom bilvägar, kraftnät, telenät, järnvägar,
  flygfält, resultat av utbildning, resultat av forskning, sjukhus väl
  dokumenterad mark och kust, etablerad teater- och konst likaväl som
  experimentell…socialt nätverk.

  När vi har verktygen får vi ut mer av vårt arbete än utan
  verktyg. En timme av mitt arbete blir hundrafalt mer värt än en timme var av
  min farfarsfar; han hade inte mycket verktyg eller infrastruktur. Detta gäller
  även om jag inte självständigt äger något mer verktyg än min gedigna
  utbildning, mitt sociala nätverk, min bostad, mitt bibliotek, min bil och min
  båt.

  • Anonym

   Jag håller delvis med Anders Ulfvarson om att välstånd inte enbart är pengar på banken.
   Jämför gärna den belånade svensken med den relativt rikare Greken.
   Välstånd är i det perspektivet stora bolån och förtroende för stat och trygghet.
   Men, alla lån måste balanseras mot något som skapas eller löften som kan hållas.
   Spanien har skapat mycke, kanske för mycket av samma sak, nämligen bostäder.
   Bostäder som säkert behövs i framtiden men inte just nu.
   Ett annat problem är spanska banker och delstater som troligen spelar ett spel för att gynna sina intressen och kanske har incitament att be om finansiell hjälp och låna friskt utifrån devisen att ECB täcker ändå skulderna och ju mer problem vi får desto större blir vår andel.
   En sådan strategi kommer säkert inte lura någon men det sätter press på politisk handlingskraft och gör Bryssel alertare på reformer och bilateralt ekonomiskt sammarbete och krismedvetenhet.

 • Nebbiolo71

  Japp! Det finns liknande rörelse i både Schweiz och Tyskland, Monetative och Vollgeld men kanske främst i USA sedan länge i form av AMI (American Monetary Institute). I USA har de kommit så långt att tom en motion har ställts till kongressen av Dennis Kucinich (HR2990). Jag vet att det finns en förening i uppstart även i Sverige, Svenska Institutet för Penningreform. Sök penningreformgruppen på fb…

 • Anonym

  Problemet är väl att det då blir huggsexa om den mindre mängd pengar som finns tillgänglig att låna ut. Räntorna går upp och det blir svårare att driva företag och att anställa.

 • Anonym

  Men idag är det väl bankerna som dränerar oss  på pengar med sina fantasilån
  till sina vänner och fantasibonusar till sina anställda.

 • Anonym

  Men vad säger Blankfein, Rotschild och de andra utvalda då???

 • http://xn--herrgrn-f1a.myopenid.com/ Herr Grön

  Då multiplikatoreffekten på penningmängden infinner sig så fort bankerna lånar ut några pengar alls, även sådana som de får genom direkta inlån,  är vad du talar om 100% kapitaliserade banker som endast får låna ut av aktiekapitalet.
  .
  Men, uppriktigt sagt, så är det kanske en riktigt bra idé. =)

 • Anonym

  Hej, jag vill vara noggrann med vad vi talar om och även om det kanske finns möjligheter att skapa pengar ur luft så ber jag Dig beskriva hur bokföringen går till?
  Sista transaktionen på banken bör vara kredit kassa och debet en lånefordran (mot en lånekund). Före den transaktionen kanske debet bankens kassa och kredit ett låneinstitut någonstans i Europa. Men sedan?
  Nåväl jag tror att det finns vissa teknikaliteter som möjliggör ett skapande av pengar, tex depositionsbevis vid utlåning. Detta är av karaktären teknikalitet. Finns det mer sådant? Är det detta Du menar med att skapa pengar ur luft? Berätta! Tala då också om hur mycket pengar vi talar om. Är det mer än 100 miljarder i Sverige? Om inte så faller det hela tillbaka på att de enda institutioner som kan skapa pengar av nämnvärd omfattning är Centralbanker. Och det kanske är illa nog. Men då bör vi tala om det problemet i stället för att tala om banker som skapar penagr ut luft. Eller?

 • Johan Retsler

  Som pantbankerna ungefär. De fungerar och är därför de enda värda för kriminella att råna. Bara där finns verkliga tillgångar.

 • Nebbiolo71

  Har du läst planen eller Dennis Kucinichs motion t amerikanska kongressen 2011 (HR2990)? Då ser du att det tvärtom blir billigare för företagen och att BNP kan ökas med runt 15% årligen pga mindre andel räntor till bankerna, då större andel skuldfria pengar är i omlopp!

 • http://www.facebook.com/jan.weissenberg Jan Weissenberg

  Om en skuldfri valuta leder till högre räntor vet jag inte men allmänt kan sägas att en obegränsad mängd pengar leder till bubblor i ekonomin av just det slag vi precis har sett. En minskad penningmängd och följande högre räntor torde leda till färre bubblor eftersom vårdslösheten då blir mindre i ekonomin. 

  Tänk på att en kraschad världsekonomi gör det också svårt att bedriva företag och att anställa. :)

 • Anonym

  Planen är att trycka pengar i lagom takt för att hålla inflationen på en bra nivå.

 • Anonym

  Jag tror att du är alldeles för optimistisk!
  Det kommer med största sannolikhet att bli värre än så!

 • http://www.facebook.com/jan.weissenberg Jan Weissenberg

  Bankerna dränker oss i pengar men dränerar våra resurser. 

 • Anonym

  Våra husbubblor BEHÖVS just nu för att hålla ekonomin fungerande. Allt för mycket pengar lyfts ut ur den dagliga cirkulationen och hamnar i finanssektor eller utomlands. Nya pengar måste in för att hålla ekonomin flytande, speciellt i dåliga tider. Antingen löser man det genom statsskuld (som skiftar in pengar  från finanssektorn) eller genom husbubbla.
   
  Och så kommer det att fortsätta se ut tills att våra politiker inser att man inte förvandlas till Weimartyskland bara för att man trycker Ctrl+P ett par gånger – inte så länge vår produktion är större än efterfrågan!

 • Anonym

  ”lönnmördare” och ”världskrig” dyker spontant upp…

 • Anonym

  Om man skall vara noggrant så är det inte multiplikatoreffekt i traditionellt betydelse då systemet sedan länge baseras på bankens eget kapital och inte ett kassakrav (=kundernas insättningar). Ett annat sätt att se på det är att det är bankens eget kapital som multipliceras, inte kundernas insättningar. Därför har banken större nytta av dessa mer än sköta betalningsystemet och inlåningsräntorna ligger därför på noll.

 • Nebbiolo71

  M0 även kallat base money består mestadels av kontanter är den del i penningmängden som skapas av riksbanken. Den utgör runt 3-4 % av penningmängden (dryga 100 mdsek), resten 96-97% utgörs av privatbankskrediter och är alltså skapade endogent inom systemet av bankerna när någon tar ett lån. Då det finns en eftersläpning i systemet, dvs att reserver/kapitaltäckning kontrolleras ett antal dagar efter tex lån har beviljats så har dessa tänkta begränsningar ingen egentlig verkan på förmågan att skapa nya krediter – bankerna kan i efterhand låna av andra banker för att täcka upp samt avsätta intjänad ränta.

 • Anonym

  Tack, men låt oss gå lite vidare än så här. Den omständigheten att Riksbanken skapar 3-4% betyder inte att resten skapas ur luft. I huvudsak är det ju någon som placerat pengarna på banken. Placerat egna pengar. Du och jag tex. Mina pengar är i alla fall inte luft. Sedan vet jag att om mina pengar lånas ut så är det i ett senare led någon som spenderar pengar som i sin tur hamnar på en bank. Som kan låna ut dessa pengar. Det är det klassiska men fortfarande är det inte luftpengar. Mot varje lån står det en insättning. Ibland en insättning som kan härröra från att banken tagit ett lån. Men från vem? Kanske en pensionsfond i Sverige eller i utlandet. Men Dina och mina pensionspengar är i varje fall inte luft förrän bankens låntagare inte kan betala tillbaka. Så OK att kanske 100 mdr skapats via depositionsbevis, men inte några 90%. Kanske 10%. Och då håller jag fast vid att debatten går fel om man intalar allmänheten att luftskapade pengar är ett problem.
  Man kan tycka att de pengar ECB skapar genom att förse europeiska banker med billiga krediter leder till alltför låga räntor och därmed en för stor utlåning. Fast diskutera då det. Den vanliga uppfattningen är att dessa ECB-pengar leder till en ökad aktivitet och minskad arbetslöshet. Fan trot´. Hälsar
  HKOB

 • Anonym

   Det som skapas är enbart fordringar på banken. Men eftersom vi kan använda fordringarna på privatbanker som betalningsmedel måste de också rimligen kunna kallas pengar. I synnerhet som de har ett eget penningmängdsmått M1-MO. Egentligen är alltså Swedbanks ackumulerade bokförda inlåning i en annan valuta än SEK, även om Swedbankpengar är peggade mot SEK i förhållandet 1/1.
  Det är annars en förlegad uppfattning att pengar skapas i flera led med inlåning som blir utlåning som blir inlåning osv. Det handlar ju om skapandet av fordringar, och bankerna har rationaliserat flera-led-processen för länge sen. Banken behöver alltså inte invänta nya insättningar innan den kan skapa en kredit. Banken skriver helt enkelt in en ökad bokförd inlåning direkt på låntagarens konto. Vid kreditgivning ökar alltså bankens bokförda inlåning och bankens bokförda utlåning samtidigt och med storleken av lånebeloppet.
  Man kan också se det som att det skapas två skulder med olika löptider – dels låntagarens skuld till banken som han ofta har flera år på sig att betala, dels bankens skuld till låntagaren som banken vid anmodan måste betala direkt, s k avistafordran. Skillnaden i löptider är hela hemligheten bakom trolleriet. ”Avistafordran på bank”, dvs helt vanliga kontopengar, har skapats ur tomma intet.

 • Anonym

  Hej igen, vi är kanske överens om att det finns teknikaliteter som som skapar luftpengar. Är vi också överens om att på så sätt skapade pengar är under 100 mdr? Och att huvudproblemet inte ligger hos bankerna utan hos Centralbanker (och politiker)?

 • Anonym

   Nej, fordringar på privatbanker utgör lejonparten (97%) av  det som vi vanligen betraktar som pengar. (Mängden kontanter uppgår däremot till c:a 100 mdr).

  Huvudproblemet är att alla våra pengar måste skapas som lån i privatbanker. Pengar som försvinner vid amortering. Ju rikare ett land är desto mer måste det ha lånat (vilket innebär att landet egentligen aldrig kan bli rikt). För det andra har privata banker helt enkelt inte förmågan att åstadkomma en bra återcirkulation av inbetalda räntor, vilket innebär att vi fått en kronisk penningbrist i realekonomin – vilket i sin tur innebär ett underliggande (politiskt) krav på samhället att till varje pris låna mer och mer.

  Man får tänka på att bankerna bara kan skapa lånebelopp. Räntorna måste vi konkurrera om inom den penningmängd som finns, dvs summan av alla ickeamorterade lånebelopp. Lånar vi inte mer och mer blir det bank-och finanskriser, lågkonjunktur, arbetslöshet, recession, etc.

Gårdsbacka som alltid varit starkt Sannfinländarnas område. På bilden Aki Lipuskin och hans gamla arbetskamrat Jari Vuorijärvi. svd i finland

Allt fler stabslägen på akutsjukhus i landet

40 sedan 2010 i Stockholm – äldre drabbas.

Webb-tv

”Ansvariga har ingen koll på järnvägen”

Därför blir tågen inte bättre i statlig regi.

Känd svenskstad tar strid för ö-prickarna

USA

Nu ska skyltarna få tillbaka sina prickar.

Brist på förskollärare förvärras i Stockholm

Större andel outbildade än i övriga landet.

Ratade skola: ”För låg kompetens”

Fem föräldrar om vad som är viktigt för en bra förskola.

Webb-tv

Här tar världens bäst betalda modell farväl

stort jubel

Gjorde sin sista catwalk i tårar.

Tidal ska sparka alla anställda i Sverige

Uppgifter: Jay Z möblerar om helt i bolaget.

Vill ha dödsstraff för vissa raser

Rättegång bröts

Moderatkvinna fick inte fortsätta som nämndeman.

Putin om Sovjets misstag: Lider av det

”Amerikanerna kommer också att misslyckas”.

Lyxig vuxensaga om frestelser och åtrå

Film

Svenska stjärnskott och thrillers - veckans filmrecensioner.

Dokument funna om Eichmanns rättegång

Bureau 6

Fångades och fördes till Israel.

Så gick det för naziförbrytarna

Bilder

Gåtan kring Mengeles flykt fick sin lösning.