Annons

Utvecklingsbloggen

Maria Å Lindvall

Maria Å Lindvall

I dag gör vi några förändringar i den första zonen på SvD.se:

• Stor bild i toppuffen.
• Bildpuffen, till höger om toppen, försvinner och ger plats för två nya listor med ny layout.
• Ny mest läst-lista med bilder.
• Ny mest delat på Facebook och Twitter.


svdetta
Förändringarna är en del i trafikprojektet, där målet är att presentera vårt material bättre och tydligare, så att läsarna lättare ska hitta det de vill läsa.


Genom att göra massor av A/B-tester på sajten har vi de senaste månaderna kunnat se vad läsarna uppskattar – och vad de väljer bort. Genom att sätta upp en ny layout på en testversion (B) av SvD.se och skicka en liten del av läsarna till den och sedan jämföra deras läsning med en liten del av dem som skickas till originalet (A) har vi tydligt kunnat se exakt vilket material och vilka placeringar som våra läsare uppskattar mest. Listor över det mest lästa och det mest delade materialet är ett sådant exempel. Därför får de listorna nu en tydligare, mer central plats redan i första zonen. Dessutom har de fått ett nytt utseende, som designbyrån Oktavilla har tagit fram.


Möjligheten att ha en stor bild i toppen ger sajten en tydligare nyhetsvärdering och har även den visat en positiv effekt på läsningen.


Nu fortsätter projektet in i en ny fas, där vi tittar på vad vi kan göra för att förbättra vårt material bättre på artikelnivå.